logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować tylko dysk C: bez utraty danych na dysku D:?

buh 05 Maj 2005 20:47 1937 8
REKLAMA
  • #1 1464744
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    mam pytanie czy mozna za posrednictwem takiego formatowania jak klikam prawym na C: i formatuj sformatowac tylko ten dysk czyli C: nieformatujac (u mnie) dysku D:?

poniewaz mam pelno bledow na C: i mam zamiar wszsytkie dane z C: wkleic na D: i sformatowac C: czy tak mozna potem by sie tylko windowsa zainstalowalo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1464750
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Jeżeli masz na C system to z klikania prawym nic nie wyjdzie (odmowa). Możesz natomiast z instalatora XP sformatować partycję C i nagrać na niej windę. D pozostanie nienaruszony.
  • Pomocny post
    #3 1464764
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Wszystkie dyski prócz systemowego możesz formatować spod windy.Dysk systemowy formatujesz spod DOSA
  • REKLAMA
  • #4 1464778
    buh
    Poziom 22  
    childmaker podaj mi instrukcje tego co opisales bo ledwo co z tego kapuje
    gdzie sie robi formata z pod instalki windowsa?

p.s. nie bardzo sie orientuje gdzie jest rejestr windows wiec czy po sformatowniu C: rejestr zostanie usuniety?
  • #5 1464821
    childmaker
    Poziom 35  
    Tu masz opis co i jak http://komputery.katalogi.pl/temat46168/

Co do rejestru to ginie po formacie. Powstanie nowy, wolny od wad.

Jeszcze co do formatowania -> wybierz normalne, a nie szybkie!!! (trochę dłużej zejdzie, ale pewniejsze :) )
  • REKLAMA
  • #6 1464832
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    wkladasz plyte instalacyjna winxp do napedu i uruchamiasz komputer z tej plyty instalacje winxp, po pwenym czasie instalator zapytac sie na jakiej partycji zainstalowac winxp i wybierasz C, pozniej bedzie sie pytal czy sformatowc dana partycje jak fat, fta szybkie, ntfs, ntfs szybkie, lub pozostawiajac nienaruszony system plikow, wybiersza zeby sformatowl i dalej juz zaczyna sie instalacja winxp, jezeli sformatujesz dysk C i na nowo zainstalujesz winxp to rejestr tez bedzie nowy a stary zostanie wykasowany
  • #7 1464961
    buh
    Poziom 22  
    o to super z tym rejestrem zawsze mnie wkurzal teraz juz niebedzie bo bedzie nowy aha czy programy z dysku D: ktore maja wpisy w rejestrze beda dalej poprawnie dzialaly czy trzeba bedzie je ponownie zainstalowac?
  • REKLAMA
  • #8 1464982
    childmaker
    Poziom 35  
    Wszystkie pliki na dysku D pozostaną bez zmian. Jeśli natomiast instalowałeś programy, a ich foldery umieściłeś na D to niestety będziesz musiał je przeinstalować (większość, czasem niektóre działają). Tak więc jeśli masz do nich odnośniki na C (np. savy itp) to przenieś na D, a jak ponownie zainstalujesz to je podmienisz.
  • #9 1464984
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    tylko niektóre niezbyt rozbudowane

Podsumowanie tematu

✨ Nie można sformatować partycji systemowej C: z poziomu działającego systemu Windows poprzez kliknięcie prawym przyciskiem i wybranie formatu, ponieważ system odmówi takiej operacji. Formatowanie partycji systemowej C: należy wykonać z poziomu instalatora systemu Windows XP, uruchamiając komputer z płyty instalacyjnej. Podczas instalacji można wybrać partycję C: do formatowania i instalacji systemu, przy czym dysk D: pozostanie nienaruszony. Po formacie partycji C: rejestr systemowy zostanie usunięty i utworzony na nowo, co eliminuje wcześniejsze błędy. Programy zainstalowane na dysku D: mogą wymagać ponownej instalacji, ponieważ ich wpisy w rejestrze zostaną utracone, choć same pliki pozostaną bez zmian. Zaleca się wybór pełnego formatu zamiast szybkiego dla większej pewności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA