logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaczący ping na PC po włączeniu laptopa - problem z siecią Wi-Fi

Spin3k 16 Lis 2014 18:18 2322 14
REKLAMA
  • #1 14137599
    Spin3k
    Poziom 12  
    Witam. W końcu muszę założyć taki temat, gdyż mam bardzo irytujący problem z netem. Kiedyś wszystko chodziło glanc. Więc kiedy odpalę kompa i gram chociażby w CS'a to mam normalne pingi w granicach 25-50, ale kiedy na drugim końcu domu włączę laptopa to ping skacze w PC do 3000 czego zrozumieć nie mogę. Co ciekawe pomieszczenie z laptopem jest bardzo blisko routera mój komp jest dalej. Zasięg w laptopie 1 kreska? strony wczytują się niemiłosiernie długo i obciąża to najwyraźniej mój komp a chyba powinno być na odwrót no bo coś co jest 5 metrów powinno lepiej działać niż coś co jest 15. Zapodaje zdjęcia z pingami w moim kompie jak i mały schemacik jak cała sytuacja wygląda.

Skaczący ping na PC po włączeniu laptopa - problem z siecią Wi-Fi Skaczący ping na PC po włączeniu laptopa - problem z siecią Wi-Fi Skaczący ping na PC po włączeniu laptopa - problem z siecią Wi-Fi
  • REKLAMA
  • #2 14137691
    broo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zobacz jak po włączeniu laptopa wyglądają pingi ale do routera.

Kolejna sprawa, może laptop jest zainfekowany jakimś wirusem lub innym złośliwym oprogramowaniem, które w tym czasie generuje duży ruch obciążający łącze (wysyła spam, czy też jest wykorzystywany do atakowania innych komputerów w internecie (ddos) )?
  • #3 14137706
    Tailsy
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Cytat:
    Zasięg w laptopie 1 kreska? strony wczytują się niemiłosiernie długo i obciąża to najwyraźniej mój komp

Skąd ten wniosek?

Obstawiam zawirusowany laptop (zajmujący całe pasmo), problem z kartą wifi w laptopie (bo skąd ta 1 kreska?) i w efekcie zawalenie pasma, albo lipny router.
  • #4 14137824
    Spin3k
    Poziom 12  
    Lipny router z dnia na dzień? Podejrzewam że albo nie działałby wcale albo by lagował i tu i tu. Avast na lapka wgrany, skanowany. A co do kreski to chyba widać ile jest na pasku nie?

Chciałem sobie też zapewnić profesjonalny zasięg kupując taki oto router: TL-WR340G + kabel sieciowy lan ethernet. Podpiął bym ten router do tego nowego i może by działało dobrze? Spróbuje ew uruchomić lapka w trybie awaryjnym z netem bądź wgram nowego windowsa bo to niemożliwe kurcze takie lagi że krew mnie zalewa.
  • REKLAMA
  • #5 14137838
    broo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pobierz sobie jakiekolwiek LiveCD (ot chociażby Ubuntu), odpal laptopa z płyty. Zobaczysz czy wtedy pingi nadal będą skakać, jeżeli nie to masz wykluczoną kwstie sprzetu i wskazanie, że na 99% jest to kwestia zawirusowanego systemu.
    Spróbuje też na Windowsie przeskanować system bezpłatnym programem MalwareBytes (https://www.malwarebytes.org/).
  • #6 14137953
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    Co to za dostawca, prędkość łącza? Co to za modem/router?
    Spin3k napisał:
    Chciałem sobie też zapewnić profesjonalny zasięg kupując taki oto router: TL-WR340G

To już staruszek i nowego nie kupisz.
  • #7 14138808
    Spin3k
    Poziom 12  
    Dostawca ze wsi, prędkość łącza leci 250 kb/s no a routery w zasadzie mam dwa. Jeden główny, do którego jest przypięta wielka antena, a ten główny podpięty jest do tego na piętrze czyli to chyba brama czy jak to się tam nazywa.
  • #8 14138961
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    Spin3k
    I Ty jeszcze taką prędkość dzielisz....

Skoro są dwa routery, to odłączyć jeden od drugiego, podpiąć się do głównego routera i zobaczyć, czy jest różnica.
  • REKLAMA
  • #9 14140114
    Spin3k
    Poziom 12  
    2 mb przecież mi wystarcza co tu jest dziwnego. Dziele owszem bo wszystko działało Ok a problem wziął się sam z siebie.
  • #10 14144435
    Spin3k
    Poziom 12  
    Ustawiłem w każdym telefonie i komputerze identyczny DNS nie wiem czy to dobrze czy źle i na każdym z osobna inne ip np. 100.202, 100.203 itp. na razie widzę jest ok. Nie wiem może to była tego wina że kilka urządzeń mialo to samo IP. Pożyjemy zobaczymy jeszcze się odezwę.
  • #11 14144494
    salmon
    Ocena: 262
    Spin3k napisał:
    250 kb/s

Spin3k napisał:
    2 mb

Jak będziesz prawidłowo zapisywał jednostki, to nikt nie będzie się dziwił.

Spin3k napisał:
    Nie wiem może to była tego wina że kilka urządzeń mialo to samo IP

Jeśli tak było i urządzenia były jednocześnie aktywne, to była na pewno tego wina. Po co kombinować z ręcznym ustawianiem adresów, w którym można się łatwo jak widać pomylić, skoro jest na routerku taka usługa jak DHCP, która sama przydzieli właściwe ustawienia.
  • #12 14144545
    Spin3k
    Poziom 12  
    salmon właśnie teraz wszystko jest ręcznie bo wcześniej wszystko było strasznie pomieszane. Na razie jest wszystko glanc.
  • REKLAMA
  • #13 14146443
    Spin3k
    Poziom 12  
    Tak się zastanawiam czy DNS'y by mogły coś w tym mieszać bo w sumie zaczęło się dziać to wtedy, gdy internet przestał działać na telefonach z systemem android. Szukałem przyczyny i po zmianie DNS'ów zaczął internet chodzić normalnie zaś w komputerach wszystko działało jak należy cały czas. I tak chwilę po tej zmianie zaczęły się te lagowania internetu. Wczoraj znowu coś pokombinowałem i nie mam skoków do 3000 tylko max 500 czy to norma? Jak myślicie dokupienie kolejnego routera coś pomoże?
  • #14 14147264
    salmon
    Ocena: 262
    Najpierw zdiagnozuj dokładnie problem, potem będziesz zmieniać routery, na to jest jeszcze czas. Jak przedstawiają się opóźnienia do IP routera (bramy) w takim momencie?
  • #15 14149027
    Spin3k
    Poziom 12  
    Do bramy pingi są od 3-4

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem na komputerze stacjonarnym, który wzrasta do 3000 ms po włączeniu laptopa w tym samym czasie. Pomimo bliskiego położenia laptopa do routera, jego sygnał jest słaby (1 kreska), co może sugerować problemy z kartą Wi-Fi lub złośliwe oprogramowanie obciążające łącze. Użytkownik rozważa zakup nowego routera TL-WR340G oraz przeprowadzenie skanowania systemu na laptopie w celu wykluczenia wirusów. Po zmianie ustawień DNS i przypisaniu różnych adresów IP dla urządzeń, ping na komputerze poprawił się, ale nadal występują skoki do 500 ms. Użytkownicy sugerują diagnozowanie problemu przed zakupem nowego sprzętu oraz sprawdzenie opóźnień do IP routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA