logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netbook Samsung N150 Plus Jakie oprogramowanie: Android czy Linux Lime?

maartitaa 17 Lis 2014 15:50 2247 6
REKLAMA
  • #1 14140153
    maartitaa
    Poziom 8  
    Witam!
    Na początku chciałam uprzedzić, że jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o komputery i wszystko, co z nimi związane (dobrze, że potrafię pisać i sprawdzać pocztę ;)), dlatego wybaczcie, jeżeli źle umieściłam post albo powtórzyłam pytanie, lecz nigdzie nie znalazłam satysfakcjonującej odpowiedzi, ale uwierzcie, że szukałam.

Netbook którego posiadam ma zainstalowany jakiś syfiasty Windows7 Starter, o którego licznych i uciążliwych wadach nawet mi się nie chce rozpisywać, dlatego zapadła decyzja o całkowitej zmianie systemu (nie chcę Windowsa XP, którego niektórzy w zbliżonych tematach proponowali).
    Z tego powodu chciałam zasięgnąć opinii na temat sprawowania się tego sprzętu po wgraniu Androida, czy też Linuxa Lime. Czy ktoś z Was ich używał?
    Słyszałam również o istnieniu takich systemów jak Moblin i Slax, które rzekomo dobrze mogłyby się sprawdzić na moim netbooku.
    Wyczytałam to w jakimś artykule PC World ale chciałabym zasięgnąć opinii kogoś, kto sam "na własnej skórze" przekonał się jak działają takie systemy.

Chciałam jeszcze na koniec dodać, że netbooka używam wyłącznie do tworzenia prezentacji i plików tekstowych, bardzo prostych gier, czy sprawdzania maila, więc nie potrzebuję skomplikowanego systemu, w którym się nie odnajdę.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14141267
    Arkzyw
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witaj.
    Po pierwsze nie rezygnuj na razie całkowicie z Windows 7 - na wypadek gdyby Linux Ci nie dopowiadał, lub gdyby były problemy.
    Jeśli chodzi o system stabilny w miarę przyjazny dla początkujących, to w tym wypadku polecam Linux Mint 17 - XFCE dla szybkiej pracy, lub MATE troszkę wolniejszy, ale więcej "wodotrysków".

Tylko tak, jak mówię - nie rezygnuj z Windy. Najpierw wypal płytkę livecd, poczytaj nieco, obeznaj się z tym przez jakiś czas i wtedy zdecyduj.
  • REKLAMA
  • #3 14141405
    maartitaa
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie za odpowiedź, chociaż szczerze mówiąc jestem zdecydowana żeby całkowicie się pozbyć tego dziadostwa, które muli do tego stopnia, że uniemożliwia dosłownie wszystko. Nie zrozumiałam czym są "wodotryski"? No i czy nie warto wgrać Androida, który sądzę, że wystarczyłby moim potrzebom i jest stosunkowo prosty w obsłudze?

Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś zorientowany w temacie, napisał mi jeszcze coś o Slaxie i/albo Moblinie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14141653
    Arkzyw
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Mówiąc "wodotryski" miałem na myśli efekty graficzne pulpitu, wygląd okien itp.
    Co do Androida, to pamiętam, że znajomy próbował go na tym modelu i zarówno wifi, jak i ethernet w żaden sposób nie chciały działać - prawdopodobnie karta nieobsługiwana.
    Moblin jest już opuszczonym projektem i najnowsza wersja ma kilka lat, więc w żaden sposób nie polecam.
    Slax powinien działać bez problemu z twoim netbookiem, jest lekki i szybki, jednak miałem z nim styczność tylko przejściowo i więcej nie jestem w stanie powiedzieć.

Sam na 3 komputerach(laptop,pc do gier i 10-letni "dziadek" do którego mam sentyment) używam Minta i nie ma większych problemów, jeśli chodzi o działanie, poza tym jest pełne wsparcie. Jest dosyć prosty w użytkowaniu(jak na Linuxa), a ze środowiskiem graficznym XFCE powinien u Ciebie śmigać, aż miło.

Tyle ode mnie. Inni może będą mieć odmienne opinie na ten temat.
  • #5 14143020
    maartitaa
    Poziom 8  
    Dzięki Ci ogromne :D teraz już mam taką jasność sytuacji o jaką mi chodziło. Jeśli chodzi o "Wodtryski", to są mi niepotrzebne.
    Gdyby jednak ktoś miał odmienne zdanie na temat tych systemów, chętnie bym poczytała ;)
  • REKLAMA
  • #7 14143284
    maartitaa
    Poziom 8  
    Ok dzięki :) sprawdzę

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje alternatywnego systemu operacyjnego dla netbooka Samsung N150 Plus, który obecnie działa na Windows 7 Starter. Zdecydowała się na całkowitą zmianę systemu, unikając Windows XP. W dyskusji pojawiły się propozycje systemów Linux Mint (w wersjach XFCE i MATE), które są przyjazne dla początkujących oraz Slax, który jest lekki i szybki. Użytkownik rozważał również Androida, ale napotkał problemy z obsługą Wi-Fi i Ethernetu. Moblin został odrzucony z powodu braku wsparcia. Użytkownik uzyskał porady dotyczące testowania systemów poprzez live CD przed podjęciem decyzji o instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA