logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ariston AL 109 - brak reakcji na programy, nie pobiera wody, nie uruchamia się

Access12 17 Lis 2014 23:47 2007 4
REKLAMA
  • #1 14141981
    Access12
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,
    pralka Ariston AL 109 przyjmuje ustawiony program - potwierdza to miganiem diody, tak samo po ustawieniu pokrętła na kropkę kasuje program potwierdzając miganiem. Jedyne co się dzieje po włączeniu to zadziałanie blokady zamka drzwiczek. Nie pobiera wody na żadnym programie, nie napędza silnika, nie uruchamia pompy - zupełna cisza.
    Co mogłem to sprawdziłem: brak napięcia na elektrozaworach po rozpoczęciu programu (a przecież powinna pobierać wodę), grzałka chyba OK - pomiar ok 32 ohm; nie ma przebicia do masy. Więcej chyba nie sprawdzę, a na elektronice się nie znam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie co jej może dolegać, ew co mogę jeszcze sprawdzić lub jak to naprawić?
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 14142275
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Silnik , szczotki silnika sprawdzałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 14142367
    Access12
    Poziom 10  
    Silnik sprawdzałem tylko przez obracanie bębna. Obraca się luźno, nie ma niepokojących odgłosów które świadczyły by o "wykończeniu szczotek".
  • REKLAMA
  • #4 14142604
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Access12 napisał:
    nie ma niepokojących odgłosów które świadczyły by o "wykończeniu szczotek".
    Należy sprawdzić długość szczotek a nie słuchać odgłosów. Miałeś wymieniane je kiedykolwiek?
  • #5 14147390
    Access12
    Poziom 10  
    Ostatecznie musiałem skorzystać z pomocy specjalisty. Problemem okazały się zimne luty w obwodach sterujących pracą silnika. Jednak serwisant stwierdził przy okazji że rzeczywiście szczotki są "na wykończeniu" i w najbliższym czasie czeka mnie ich wymiana.
REKLAMA