logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować Power Bank z modułem TP4056 i bateriami Li-ion?

adasek1997 19 Lis 2014 22:27 5619 2
REKLAMA
  • #1 14147321
    adasek1997
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć , ponieważ chciałbym zbudować Power Banka dla swoich potrzeb i oczywiście już o wiele większego. I tak po moich szukaniach znalazłem coś takiego :
    Moduł ładowarki akumulatorów Li-ion 1A TP4056 MiniUSB

Chciałbym tym ładować 3 takie oto baterie podłączone równolegle:

a na wyjściu do urządzenia coś takiego

I pierwsze moje pytanie: Czy coś takiego by chodziło ?
    Drugie: Czy można łączyć takie ogniwa równolegle bo dużo czytałem na ten temat i jedni mówią tak a drudzy nie.
    Trzecie: Czy można będzie wstawić wskaźnik naładowania akumulatorków? Proszę o waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14147414
    zackass1
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Najprostszy wskaźnik jest na tym module ładowarki, tzn. sygnalizuje zielonym LEDem max naładowanie.
    Li-iony można łączyć równolegle, jeśli są nowe i z tej samej partii, chociaż sam łącze też takie z demontażu i jest ok.
    Moduł step-up też można podłączyć, niektóre z nich mają wbudowane zabezpieczenie przed zbyt głębokim rozładowaniem.
    Pamiętaj żeby dorobić włącznik, bo wiele z modułów step-up ciągnie prąd z aku nawet jeśli nie masz nic podłączonego na wyjście.
  • #3 14149881
    adasek1997
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Oke dzięki wielkie za podpowiedź o aku. Tylko czy cały czas będą się świeciły te diody na ładowarce mimo iż nie będzie ona podłączona pod sieć ? Włącznik dam miedzy aku a Step Up
REKLAMA