logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop do 4000 zł: 15,6 matowa matryca, SSD, obróbka graficzna, gry

kisiu666 20 Lis 2014 10:32 1056 2
REKLAMA
  • #1 14148056
    kisiu666
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Chcę kupić laptopa w tych pieniądzach.
    Minimalne moje wymagania to matryca 15,6", najlepiej matowa i dysk SSD. Codo firm, wcześniej miałem ASUS'a i Lenovo, czy brać pod uwagę MSI i DELL? HP mnie nie interesuje. Ogólnie rzecz biorąc, chciałbym w tych pieniądzach coś mocnego, ale i solidnego, tak aby za chwilę się nie okazało, że lapek ma dobre (w miarę) bebechy a zaczyna parzyć, wiec zależy mi też na tym żeby rozwiązania chłodzenia były jakieś rozsądne.
    Co do procesora i karty mam tu problem.
    Lapka będę użytkował do obróbki graficznej, projektowania itp... Do gier również.
    Czym się kierować?
    Proszę o poradę...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14148548
    BIF22
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Powiem tak, suma 3000-4000 to MZ odpowiednia suma, bo dostajesz optymalny sprzęt (cena / wydajność), później laptopy za 10, 15 czy 20 tys. MZ nie są warte tych pieniędzy....

Lenovo to Chiny, po legendarnym IBM (w najnowszych) Lenovo nie pozostało wiele, właściwie nic. Z tego co słyszałem Lenovo, LG i Samsung często się psują. ASUS nie jest zły ale to średnia półka, jak chcesz tanio i z Azji to weź ACER-a - dużo tańsze, a MSI, ASUS i ACER to z grubsza ten sam poziom. ASUS miał fajne laptopy 2-3 lata temu, za 4000-4500 zł można było kupić:
    18" / Full HD, najmocniejszy i7, 32 GB RAM, dysk 1 TB + SSD lub BluRay, z systemem i officem :) Dziś taki komputer u ASUS-a (i u konkurencji) kosztuje ok. 6000 zł :) Nie rozumiem tego, sprzęt elektroniczny szybko tanieje, a ostatnio u nas coraz droższy...

Ja osobiście używam Toshiby i HP i oba bardzo sobie chwale. DELL to czołówka, ale są ciut droższe od Toshiby i HP. Karty wybrać nie pomogę, bo już nie gram w gierki....:) Co do procesora to wybór jest trochę trudny, i7 jest dość drogi, choć w twoim budżecie na pewno się zmieścisz (najtańsze z i7 są od 2700-3000 zł, nie licząc energooszczędnej serii U). Mnie chodzi o to, że jakbyś wybrał tańszy AMD A10, to za zaoszczędzone pieniądze producent da ci lepszy LCD, więcej RAM, lepszy dysk, grafikę, etc...
  • #3 14148998
    kisiu666
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ktoś wypowie się co karty graficznej?
REKLAMA