logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć TV Samsung UE48H6200 do kina LG DH4430P, aby dźwięk był przez głośniki?

misiadg 20 Lis 2014 15:11 2157 4
REKLAMA
  • #1 14148706
    misiadg
    Poziom 2  
    Witam, jak w temacie chciałabym aby dźwięk z tv był odtwarzany przez głośniki kina. Obecnie połączone jest kino z dekoderem kablem hdmi i jest dźwięk, ale chciałabym żeby np dźwięk z tvn player czy filmu oglądanego za pomocą all share również mógł być odtwarzany przez głośniki kina. czy da się tak zrobić?
    tv samsung ue48h6200
    kino LG DH4430P
  • REKLAMA
  • #2 14148843
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    misiadg napisał:
    Obecnie połączone jest kino z dekoderem kablem hdmi

Na pewno tak jest? Te kino przecież nie ma wejścia HDMI, tylko wyjście wg specyfikacji. Nie ma możliwości, aby dekoder był podłączony do tego kina kablem HDMI i żeby to połączenie działało.
    Czy koleżanka mogłaby to zweryfikować? Ewentualnie zamieścić zdjęcie?
  • REKLAMA
  • #3 14148848
    misiadg
    Poziom 2  
    aż zgłupiałam, ale sprawdziłam na pewno ma hdmi i to połączenie działa , a tu zdjęcie z netu mojego modelu kina Jak podłączyć TV Samsung UE48H6200 do kina LG DH4430P, aby dźwięk był przez głośniki?
  • REKLAMA
  • #4 14149490
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witam. Jak zauważył Polon_us, dźwięk na zestawie kina domowego nie ma prawa pojawić się. Dźwięk o którym piszesz, zapewne pochodzi z odtwarzanej płyty DVD lub podłączonego np pendrive . Jednak to wszystko ma racje bytu tylko, gdy mamy podłączone ( pendrive ) do kina domowego. Aby uzyskać dźwięk na zestawie kina domowego, należy podać z jednej strony na gniazdo INPUT AUX w kinie domowym sygnał z TV.Można to zrobić na dwa sposoby. Wykorzystać wyjście słuchawkowe w TV i podłączyć do kina pod wejście, o którym wcześniej napisałem. Przykładowy wygląd takiego przewodu jest poniżej:

Jak podłączyć TV Samsung UE48H6200 do kina LG DH4430P, aby dźwięk był przez głośniki?

Przy tym połączeniu, tracimy głos z w TV, gdyż podłączenie w gniazdo słuchawkowe , wyłącza głośniki w TV.
    Drugi sposób, jest niestety droższy, ale nie wyłącza nam głośników w TV. Potrzebujemy wykorzystać gniazdo sygnału cyfrowego audio w TV, połączyć to właściwym przewodem, przetworzyć to na sygnał analogowy i podać do kina domowego. Potrzebne elementy tego układu sa poniżej.
    Przewód od TV do konwertera cyfrowo - analogowego:
    Konwerter sygnału cyfrowego na analogowy

oraz przewód pomiędzy konwerterem a kinem domowym

Jednak, jak wcześniej wspomniałem, jest to zdecydowanie droższe rozwiązanie od tego pierwszego. Pozdrawiam.
  • #5 14150610
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    misiadg napisał:
    a tu zdjęcie z netu mojego modelu kina

Prosząc o zdjęcie, miałem na myśli zdjęciu połączeń sprzętu u koleżanki. A nie fragment instrukcji. Którą, nota bene, już przejrzałem. Stąd moje wątpliwości.

Mógłbym zaakceptować, że dekoder podłączony jest do telewizora kablem HDMI i dodatkowo z kinem poprzez połączenie przewodami CINCH. To by miało sens zgodnie z tym, co przeczytałem w specyfikacji tego kina.

A obecny stan połączeń jest istotny, aby móc prawidłowo zasugerować rozwiązanie problemu.
REKLAMA