logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy telewizor z Niemiec będzie działał w Polsce bez przestrojenia?

kizimizi 21 Lis 2014 20:27 15339 16
REKLAMA
  • #1 14152583
    kizimizi
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Chce kupić telewizor w Niemczech i przywieźć do Polski na swięta, bedzie wymagał on przestrojenia jak kiedyś czy jest już jakaś norma europejska?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14152608
    kameron9
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jezeli mówimy o odbioże naziemnej tv cyfrowej,obenie nie jest tak jak kiedys z przestrajaniem ponieważ niema tv analogowej
  • #4 14152624
    kizimizi
    Poziom 9  
    Właśnie chodzi tylko o tv cyfrową, bo to ma być prezent dla dziadków :)
    Ma DVB-C DVB-T
  • Pomocny post
    #5 14152671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14152705
    kizimizi
    Poziom 9  
    Dziekuje bardzo :)
  • #7 14152754
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie będzie działał bez dodatkowego dekodera, jeśli nie ma mpeg 4 - bo DVB-T w Polsce jest nadawana właśnie w tym formacie. A w Niemczech, zdaje się, jest to mpeg 2...
  • #8 14152774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 14153201
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 192
    Musi mieć MPEG-4 bo Niemczech jest na pewno MPEG-2. DVB-T dotyczy TV naziemnej a DVB-C kablowej.
  • REKLAMA
  • #10 14153322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 14155244
    kizimizi
    Poziom 9  
    Normalnie bym nie kupował ale jest jakaś wyprzedaż w sklepie i jest za 279e SAMSUNG UE40H5003 ma MPEG-4
  • #12 14156703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 14157601
    kizimizi
    Poziom 9  
    No tak bo dla 70 latków najważniejsze są polskie aplikacje, tv wychodzi 1170 pln, telewizor ma europejską kartę gwarancyjną.
  • #14 14157830
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Na co komu te polskie aplikacje, które i tak przestaną działać, jak tylko skończy się wsparcie modelu po ustaniu gwarancji. Najważniejsza aplikacja jest YT. Po za tym nigdy nie uznam jakichś zamkniętych "smartów", których to działanie uzależnione jest tylko od producenta. Dla mnie TV to przede wszystkim ekran (nawet głośników mieć nie musi bo za takie głośniki to ja dziękuję i płacić nie chcę) i na tym niech się skupią producenci. W menu (użytkownika) mają być opcje zaawansowanej kalibracji obrazu i nic więcej nie potrzeba). Eizo powinno zacząć robić TV :) Odtwarzanie wszelkich cyfrowych multimediów zostawmy komputerom. Mówiąc komputerom nie mam na myśli biurkowych PC, a różne set-top-boxy (dongli tez nie uznaje - bo to jakieś nieporozumienie ;-D ) począwszy od Raspberry Pi przez wszelkie na androidach, których jest już bardzo dużo i na ,których można nawet grać w gry z grafiką dorównującą juz powoli PS3, aż po boxy z dedykowaną dystrybucją linuxa i np. XMBC z tunerami BVB-T/T2/S/S2/C z prawdziwym nagrywaniem i streamingiem, gdzie tylko chcemy. Np. do naszego serwera NAS z NASZYM szyfrowaniem, a nie producenta TV :-). Oczywiście komputer ma być na szeroko znanym najlepiej otwartym oprogramowaniu wspieranym przez całe społeczności. Takie jest moje zdanie na temat tych "atrap" wbudowanych w TV i ocenienia TV pod kątem posiadania lub nie jakiejś aplikacji. Co do tematu to oczywiście wszystkie nowe TV w Niemczech są co najmniej tak samo wyposażone, jak sprzedawane w Polsce czyli o DVB-T mpeg-4 mozna być spokojnym.
    Ps. napisałbym co myśle o tunerach DVB-S wbudowanych w TV (czasami także i DVB-T) po przetestowaniu już wielu, ale to powieść na inny temat :) )
  • #15 14169753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 14171418
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Nie tylko polskie. Przestaną działać bo producent przestaje aktualizować/utrzymywać aplikacje po jakimś czasie dla nie wspieranego już produktu. Przestać działać mogą z powodu zmiany warunków technicznych serwisów (np. jeżeli serwis zmieni technologie z Flash na HTML5, a producent nie przygotuje aktualizacji oprogramowania na tę okazję) albo z powodu wygaśnięcia licencji. Takie problemy już się spotyka w pierwszych "smartach". Z Androidem, XBMC itp. oprogramowaniu niema tego problemu. Do jednego tylko YT mamy wiele alternatywnych aplikacji i wtyczek stale aktualizowanych. Poza tym te aplikacje są zdecydowanie lepsze technicznie. Aplikacje na Androida są i płatne i bezpłatne, tak jak na każdą platformę. W smart TV są wliczone w cenę TV, a ja bym wolał dopłacić do lepszej matrycy. Jest zapotrzebowanie na TV z dobrym obrazem, ale bez wodotrysków. Takim który włączy się w 2-3s, tak jak monitor komputerowy. Sprawa nagrywania. 95% TV na rynku szyfruje nagrania i nie da się ich odtworzyć na niczym innym. Nawet na drugim takim samym egzemplarzu, a nawet na naszym odbiorniku po naprawie w serwisie polegającej na wymienie plyty głównej lub układu SoC. Cała bibliotek nagrań nadaje się tylko do skasowania. Oczywiście nagrywać można tylko z wejść antenowych w standardzie DVB-T/S/C. Co do zewnętrznych nagrywarek i ich "łatwości" obsługi zgadzam sie, z tym że to już historia. Android w TV nie jest jakimś szczególnym wyczynem czy popisem technologicznym zważywszy na to iż jest w prawie każdym tablecie i telefonie za nawet mniej jak 200zł. To jest prosta konsekwencja. TV staje się monitorem z wbudowanym komputerem. Ja jestem za wyraźnym podziałem na te dwie rzeczy, gdyż jak coś jest wyspecjalizowane będzie zawsze lepsze od czegoś co jest do wszystkiego. Rynek urządzeń mobilnych i platform na architekturze ARM dedykowanych pod Android i Linux rozwija się bardzo dynamicznie. Producenci tacy jak MediaTek, Allwinner, Rockchip i inni(proszę zauważyć, że są to producenci z Chin) zapowiadają i wypuszczają regularnie nowe procesory o coraz (naprawdę zadziwiające jest to jaką wydajność mają te układy w odniesieniu do poboru mocy - kilka W.) większych możliwościach, a TV kupuje się raczej nie na rok czy dwa.
  • #17 14171678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor zakupiony w Niemczech będzie działał w Polsce, pod warunkiem, że obsługuje format MPEG-4, ponieważ w Polsce nadawana jest telewizja cyfrowa DVB-T w tym formacie. W przeszłości konieczne było przestrojenie telewizorów, jednak obecnie, przy braku telewizji analogowej, nie jest to już problemem. Użytkownicy zwracają uwagę, że telewizory z Niemiec mogą nie mieć polskich aplikacji oraz lokalnej gwarancji, co może być istotne dla starszych użytkowników. Model SAMSUNG UE40H5003, który ma MPEG-4, został wymieniony jako przykład telewizora, który można bez obaw kupić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA