logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R540 - nagrzewanie się i spadki wydajności po czyszczeniu i wymianie pasty

patykoo231 22 Lis 2014 15:49 1620 3
REKLAMA
  • #1 14154571
    patykoo231
    Poziom 9  
    Posiadam 4 letniego samsunga r540 i ostatnio mi się strasznie grzał więc go rozebrałem wyczyściłem radiator itp nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą i przez tydzień chodził świetnie w stresie nie przekraczał 60 stopni ale z dnia na dzień zaczoł się strasznie grzać. Nic na nim nie będę robił tylko go włączę i bez żadnej spinki ma ponad 60 stopni a gdy włączę np Firefoxa lub inny program to momentalnie skacze do nawet 88 stopni i po 2 sekundach spada spowrotem do tych 60 paru stopni programy się wogóle zacinają ciągle wyskakuje program......przestał działać czyściłem ponownie nakładałem ponownie pastę i nic dalej to samo. W menadże zadań sprawdzałem wykorzystywanie procesora jest bardzo niskie 8 lub 7 %. Temperaturę sprawdzałem programami hwmonitor i aida64 i co jeszcze zauważyłem to że procesor często skacze do 25.00W (zaobserwowałem to w programie hwmonitor) co robić może procek wymienić
  • REKLAMA
  • #2 14154583
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    A wentylator w ogóle się obraca? Może nie podpiąłeś złączki? Sam wentylator też pada. Wymieniałem już niejeden w Samsungach. Jak nie to , to trzeba sprawdzić ciepłowody,te rurki miedziane, czy przenoszą temperaturę do radiatora. A sam ciepłowód pod procesorem pod palcem jest ciepły?
  • REKLAMA
  • #3 14161043
    patykoo231
    Poziom 9  
    Wiatrak to szaleje jak głupi bo raz jest mniejsza temperatura raz większa raz mniejsza ale chodzi bo go słychać laptop nawet po 2 minutach lubi się wyłączyć a radiator wydmuchuje zimne powietrze ale tak po 30 min jak chodzi to jest ciepły w tym miejscu gdzie znajduje się procek i wydmuchuje ciepłe powietrze wtedy
  • #4 14161372
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jeśli lapa masz wciąż rozkręconego, (niestety jest to model, który ma utrudniony dostęp do układu chłodzenia) zmontuj go prowizorycznie z odkręconą płytą główną od dolnej pokrywy, bez górnej pokrywy, z zapiętą klawiaturą,matrycą, wypiętą baterią, wypiętym dyskiem twardym, podłącz kabel i go uruchom. Chodzi o to żebyś miał dostęp do układu chłodzenia. Poczekaj , aż się nagrzeje, wyłącz komputer i natychmiast sprawdź czy ciepłowód (ta miedziana spłaszczona rurka) jest ciepły na całej długości. Możesz też inaczej sprawdzić ciepłowód , wymontować go całkiem i jedną stroną , od strony płytki kontaktującej z cpu, zanurzyć we wrzątku, sprawdzić na drugim końcu czy przetransferował ciepło. Jeśli ciepłowód nie jest ciepły na całej długości i jeśli nie popełniłeś błędu przy nakładaniu pasty (bo tam chyba nie było termopadu?) , pewnym dokręceniu radiatora na cpu to jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest rozszczelnienie ciepłowodu i jedynym wyjściem będzie zakupienie całego sprawnego układu chłodzenia.
REKLAMA