logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najwydajniejszy mikrokontroler Atmel 51 z częstotliwością powyżej 24MHz?

Hupi 06 Maj 2005 19:03 1918 12
  • #1 1467359
    Hupi
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, robie projekcik i używam ADuC812 jednak jego niecałe 12MHz nie wystarcza. Potrzebuje zbudować sterownik na którymś Atmelu seri 51 tak zeby programik napisany w asemblerze z Aduca podszedł do nowego procka. Wiem ze moge uzyc np. AT89C2051 ale on ma 24MHz, czy jest jakis inny w którym będe miał do dyspozycji porty (P0,1,2,3) i częstotliwość pracy bedzie wyższa np 40MHz np.89C51AC2?
  • #2 1467944
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    CYPRYS wypuścił jakieś podrasowane '51
  • #3 1468073
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    A dlaczego akurat Atmel?
  • #4 1468488
    Hupi
    Poziom 12  
    Zależy mi głownie na szybkości, pozostaniu przy asemblerze z 51, dostępności portów i cenie. Nie zależy mi na tym co będzie pisało na kości :-) ale nie chce od nowa się uczyć asemblera i obslugi innego chipa. W 51 pisalem juz i wiem mniejwiecej co i jak tam dziala. Jesli mozecie polecic jakis inny chip... Moze jednak Atmel produkuje cos takiego??
  • #6 1468874
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Pamiętajmy Panowie, Panie, że '51 ma dzielnik przez 12 i nawet gdyby udało się go przetaktowac zewnętrznym kwarcem na 40MHz to i tak częstotliwośc wyniesie około 3,5 MHz. Jeśli weźniemy pod uwagę architekturę tego układu (średnio 2, 3 cykle zegarowe na intrukcję) to ta prękośc jest jeszcze mniejsza. Jeśli ma byc cos szybkiego, niedrogiego i w dodatku miałoby byc z Atmela to może należałoby zwrócic uwagę na jakiegoś AVRa. Ale fakt, faktem, że trzebaby do asemblerka nieco przysiąśc. Myślę, że może okazac się to niezłym rozwiązaniem.

--
    pozdrawiam
  • #7 1469419
    McRancor
    Ocena: 124
    Nie wszystkie '51 mają dzielnik przez 12, a jest wiele układów tej rodziny, które są znacznie szybsze od najszybszych AVRów. Przekonanie że tylko ATMEL robi procki z rodziny 51' jest błędne,
    Cygnal produkuje 8051, które osiągają 100MIPS

Dla tych którzy myślą że na elektrodzie tego jeszcze nie było :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic191915.html

Dla tych którzy myślą że 8051 to tylko Atmel:
    http://www.computer-solutions.co.uk/info/links.asp?cat=Chip-Manufacturers

Jak widzisz, wcale nie musisz się wiele nowego uczyć :) Poznana przez Ciebie rodzina jest tak wielka że jest w czym wybierać
  • #8 1469620
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dallas też oferuje szybkie procesory pracujące przy częstotliwości 33MHz i z przyspieszonym rdzeniem. Ja się tylko zastanawiam czy warto w imie kompatybilności szukać wymyślnego procesora, lepiej moim zdaniem iść w kierunku innych szybszym procesorów które łatwiej dostać na rynku, np PIC albo AVR.
  • #9 1470262
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Albo popatrzeć w stronę ARM'ów. Najtańsze jednostki można kupić w cenie nieco ponad 40PLN zyskując przy tym sporą moc obliczeniową i na dodatek 32-bity. Problemem może być tylko lutowanie - niewielkie obudowy SMD.
    Pozdrawiam.
  • #10 1472688
    Hupi
    Poziom 12  
    Juz mniejwiecej zrobiłem rozeznanie i wybrałem AT89C51RB2 tylko może ktoś wie jak ten procek zaprogramować? Na forum dużo o programowaniu przez ISP procesorów seri 89SXX ale one mają SPI a ..xRB2 ma UART, nic o RB2 nie znalazłem. Czym sie to różni? Może ma ktoś schemacik podłączenia tego procka żeby go zaprogramować? I jeszcze jedno pytanie w dokumentacji pisze coś takiego o szybkości:
    40 MHz (Vcc 2.7V to 5.5V, both Internal and external code execution)
    60 MHz (Vcc 4.5V to 5.5V and Internal Code execution only)

Czy wykonanie instukcji np: CPL P3.1 będzie z szybkością 40 czy 60? Jaki kwarc użyć??
  • #11 1472871
    LordBlick
    Ocena: 69
    Internal - wewnętrzny, chodzi o kod wykonywany z wewnętrznej pamięci programu. Dla zewnętrznej pamięci dochodzą takie duperele, jak adresowanie przez zatrzask i dlatego będzie wolniej, nie lixcząc konieczności uzyćia wolniejszego oscylatora, aby układ się wyrabiał z czytaniem z zewnętrznej pamięci.
  • #12 1473270
    pch
    Poziom 16  
    Ocena: 168
    Procesory AT89C51Rx2 są całkiem sympatyczne. Programuje się ja za pomocą darmowego softu ze strony Atmela - FLIP. Można procesor wprowadzić w tryb x2 dzięki czemu wewnętrzny dzielnik zmniejsza się z 12 do 6. Procesory są tanie i ogólnie dostępne. Jednak są gołe. Philipsy mają powyższe zalety oraz są wypasione pod względem wewnętrznych gadżetów. Można je dostać np. w MsElektronik w Gdyni. Soft do nich również jest darmowy i dostępny ze strony producenta - WinIsp.

PC
  • #13 1987459
    Hupi
    Poziom 12  
    Jednak zdecydowalem sie pozostac przy ADUCU ktory mozna uzywac w latwy sposob bez koniecznosci budowania odnowa ukladu nie mniej jednak mysle ze wieksza wydajnosc mozna uzyskac na AT89C51Rx2. Dziekuje za cenne wskazowki.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano mikrokontrolera z rodziny Atmel 8051 o częstotliwości pracy powyżej 24 MHz, kompatybilnego z asemblerem ADuC812 i posiadającego porty P0-P3. Wskazano, że klasyczne 8051 mają dzielnik zegara przez 12, co ogranicza efektywną prędkość taktowania, jednak nowsze modele, takie jak AT89C51RB2, oferują tryb x2 zmniejszający dzielnik do 6, co pozwala na osiągnięcie do 40 MHz (lub 60 MHz przy wyższym napięciu zasilania) dla kodu wykonywanego z pamięci wewnętrznej. Zwrócono uwagę, że nie wszystkie 8051 mają ten sam podział zegara, a na rynku dostępne są także szybsze układy 8051 innych producentów, np. Cygnal (do 100 MIPS) czy Dallas (33 MHz z przyspieszonym rdzeniem). Dyskutowano również o alternatywach, takich jak mikrokontrolery AVR, PIC oraz procesory ARM, które oferują wyższą wydajność, choć wymagają nauki nowego asemblera. Do programowania AT89C51RB2 polecano oprogramowanie Atmel FLIP, a także zwrócono uwagę na różnice w interfejsach programowania (UART vs SPI). Ostatecznie autor zdecydował się pozostać przy ADuC812 ze względu na prostotę użycia, choć rozważał AT89C51Rx2 jako szybszą alternatywę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA