logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić fonię w TV ALBA TVD3402 z procesorem TDA 9381PS?

andrewb 06 Maj 2005 20:49 1304 2
REKLAMA
  • #1 1467725
    andrewb
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mam problem z przestrojeniem Foni TV Alba. Procesor podobny jak w Daewoo TDA 9381PS/N2/1I1198 ( bez txt). Podpinałem fonię Rymi, równoległą i żadnych rezulatatów. Filtr oryginalny to 6Mhz ( sprzęt kupiony w Angli).Może ktoś wie jak wejść w tryb serwisowy ( na pilocie nie ma przycisku zielonego i czerwonego).Jest to TV z DVD.
    pozdrowienia dla wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 1472416
    tele.max
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Musisz wstawić fonię RYMI w wersji angielskiej. To znaczy polską fonię dla telewizorów przywiezionych z Angli. Nie mam pewności, być może produkuję ją jakaś inna firma niż RYMI. Były kiedyś w North Koszalin.
  • #3 1473046
    andrewb
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Dziękuje za odpowiedź. Już sobie poradziłem. Rzecz w tym że oczywiście zakładałem fonię angielską. Ba, sprawdzałem kilka fonii angielskich ( Rymi). Żadna nie chciał pójść. OTV - był w kilku serwisach. Nie potrafili go przestroić. Nie miałem schematu tego OTVC. Zauważyłem że sa jakieś dwa niby generatory na wejściu fali powierzchniowej ( dziwny patent). Chyba Te generatory nie chciały współgrać z RYMI. Było słychać tylko szum. Dla informacji zrobiłem tak . Wejście Rymi wpiąłem na P.cz ( wiadomo), wyjście do wyjścia Filtra fali powierzchniowej ( jednak tutaj nie podpinałem przewodu a jedynie zbilżyłem do końcówej fali). Ponadto dość znacznie zmieniłem doświadczalnie częstotliwości samego generatora RYMI. Inne podpięcia nie dawały żadnego rezultatu. Sprawdziłem ma antenie naziemnej i kablówce przy różnych sygnałach i jest OK.
    Pozdrawiam wszystkich.
REKLAMA