logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus M5A97 LE R2.0 - Płyta się nie wzbudza, podejrzewam awarię biosu.

Andrew.G 24 Lis 2014 02:49 2475 8
REKLAMA
  • #1 14160058
    Andrew.G
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, przepraszam jeśli powielam temat ale nie znalazłem rozwiązania.

Po instalacji nowego programu do tworzenia botowalnego USB komputer zrestartował się i już nie wzbudził, czarny ekran, brak sygnału dźwiękowego po wzbudzeniu, chłodzenie pracuje, lekko ciepły radiator procesora i chipset-u, grafika sprawna, RAM też, podejrzewam usterkę biosu ? nie posiadam programatora ani pustych kości. wyczytałem że można próbować wgrać z USB, ale czy do płyty w takim stanie ? Ma ktoś może jakieś pomysły jak to ugryźć lub gdzie ewentualnie doszukiwać się innej usterki ?
    Z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 14160457
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Podaj resztę specyfikacji komputera wraz z marką, modelem i mocą zasilacza.
    Jakie objawy na ekranie monitora? Pojawia się informacja o braku sygnału po włączeniu monitora?
    Sprawdź jego podłączenie; czy sprawny kabel zasilający i sygnałowy, czy sprawny monitor?
  • #3 14160557
    Andrew.G
    Poziom 12  
    Asus M5A97 LE R2.0
    AMD FX-8150
    4x 4GB Elpida DDR3 1866MHz EBJ40EG8BFWB-JS-F
    OCZ500SXS2 (500W 80+)
    MSI GeForce N610-1GD3H / LPV1 1024 MB GDDR3
    Kingston SSDNow V300 120GB SATA III 6G
    Seagate Barracuda 7200.12 500GB 9SL142-302

Tak jak pisałem wcześniej: ruszają wiatraki, pojawia się temperatura na procesorze i Chipset-cie, brak sygnału na monitor (karta graficzna sprawdzona), kable posprawdzane, mam możliwość więc pozostałe "bebechy" sprawdziłem w innym komputerze.
    Płyta nie startuje, podejrzewam bios, choć po pierwszym restarcie gdy komputer się "nie obudził" temperatura na procesorze była znacznie powyżej tego co zawsze, zastanawia mnie czy oprogramowanie po instalacji którego komputer padł nie ma jakiegoś związku ?
  • REKLAMA
  • #4 14160673
    perlit
    Poziom 39  
    Rozumiem, że monitor również sprawdziłeś z innym komputerem i na 100% jest sprawny..
    Sprawdź napięcia zasilacza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033745.html
    Jeśli będą prawidłowe, wykonaj następujące czynności i obserwuj reakcję komputera.
    Sprawdź czy dioda SB_PWR na płycie gł. świeci się po włączeniu zasilania.
    Wykonaj CLEAR_CMOS poprzez przestawienie zworki na płycie.
    Odłącz wtyczkę POWER od złącza na płycie i przy włączonym zasilaniu, zewrzyj metalową końcówką wkrętaka piny PWR_SW i Ground.
    Uruchom płytę w minimalnej konfiguracji (tylko z procesorem) i sprawdź, czy będzie sygnał dźwiękowy z BIOSu. Jeśli tak, zanotuj ilość piknięć i kolejność.
    Podaj na forum efekty tych działań.
  • #5 14160773
    Andrew.G
    Poziom 12  
    Tak, monitor także jest sprawny, zasilacz też:

Asus M5A97 LE R2.0 - Płyta się nie wzbudza, podejrzewam awarię biosu.

sprawdziłem także z innym zasilaczem.
    Dioda SB_PWR świeci.
    Wykonałem CLEAR_CMOS poprzez przestawienie zworki na płycie, wyjęcie baterii i wyjęcie kości biosu także.
    W minimalnej konfiguracji działa tylko dioda zasilania, chłodzenie procesora, brak sygnałów dźwiękowych z płyty. (brak grafiki, RAM)
  • #6 14160820
    perlit
    Poziom 39  
    perlit napisał:
    Cytat:
    Odłącz wtyczkę POWER od złącza na płycie i przy włączonym zasilaniu, zewrzyj metalową końcówką wkrętaka piny PWR_SW i Ground.

Czy to sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #7 14160839
    Andrew.G
    Poziom 12  
    Tak, sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #8 14160861
    perlit
    Poziom 39  
    Odłącz przedni panel USB od złącza na płycie gł. i spróbuj włączyć komputer.
    Może pedrive, który podpinałeś, zrobił zwarcie.
  • #9 14160904
    Andrew.G
    Poziom 12  
    Podłączona tylko płyta główna, procesor i speaker, nadal bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Asus M5A97 LE R2.0, która nie uruchamia się po instalacji nowego oprogramowania do tworzenia bootowalnego USB. Po restarcie komputer nie wyświetla obrazu, nie wydaje sygnałów dźwiękowych, a wentylatory działają. Użytkownik sprawdził komponenty, takie jak zasilacz, monitor i pamięć RAM, które są sprawne. Zastosowano różne metody diagnostyczne, w tym CLEAR_CMOS oraz uruchomienie w minimalnej konfiguracji, jednak problem nadal występuje. Istnieje podejrzenie uszkodzenia BIOS-u, ale brak jest sygnałów dźwiękowych z płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA