logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić zasilacz Chieftec HPC 360-202 DF do 150 zł?

piotrekwk 07 Maj 2005 00:56 2004 13
  • #1 1468613
    piotrekwk
    Poziom 13  
    Witam wszystkich
    mam zamiar wydac do 150 zł na zasilacz. Chciałbym się dowiedzieć waszego zdania co można dobrego kupić w tej cenie. Osobiście przyglądałem się bliżej zasilaczowi Chieftec HPC 360-202 DF co wy na to? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #3 1468953
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Witam ! Szanowny kolego piotrekwk w tej cenie nie dostaniesz nic , ale to nic godnego uwagi czy nawet choć chwili zastanowienia !
    Oczywiście że dostaniesz zapewnienia innych że on ma to czy tamto i jest wszystko cacy , a jest tańszy itd.
    Ewentualnie propozycje droższe ale więcej rozwojowe przy ewentualnej zmianie komputera .
    Pozdrawiam i polecam ten zasilacz ale też i nie nalegam decyzja i tak jest Twoja !
  • #5 1469271
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm to co podali koledzy wyzej, to bardzo dobre zasilacze i powinienes byc zadowolony.

na www.benchmark.pl jest test zasilaczy - mozesz zerknac jak wypadaja poszczegolne modele (stronka mi teraz nie dziala, to nie dam lika szczegolowego)
  • #6 1469603
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Kropaske napisał:
    Witam!
    Myślę, że ten zasilacz jest również wart uwagi i jest troche tańszy niż Chieftec:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592

Pozdrawiam...

Odradzam jeżeki chcesz mieć ciszę.
    Napięcia +12V i +5V skaczą, jedynia jak skała stoi +3.3V.
  • #7 1470180
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    -> Interesant - fakt może nie jest to najcichszy zasilacz, choć nie wszystkie egzemplarze są głośne ale z tymi napięciami to chyba troszke przesadziłeś, jeśli aż tak by skakały to można by go porównywać do zasilaczy typu NoName. Proponuje przejrzeć testy na stronce podanej przez kolege Platona, wyniki są porównywalne do zasilacza Chieftec...

Pozdrawiam...
  • #8 1470204
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Ja polecam mój zasilacz: modecom 300W kupiony za 59zł w vobisie. Montowałem 3 takie i wszystko chodzi świetnie, nikomu nie padł.
  • #9 1470345
    TONI_2003
    Moderator
    k4be napisał:
    Ja polecam mój zasilacz: modecom 300W kupiony za 59zł w vobisie. Montowałem 3 takie i wszystko chodzi świetnie, nikomu nie padł.

Witam ! ... podaj model , a powiem Ci czy masz się modlić !
  • #10 1470360
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Modecom FEEL LC-B300ATX w/Passive PFC (co to jest pfc?)
  • #11 1470408
    TONI_2003
    Moderator
    k4be napisał:
    Modecom FEEL LC-B300ATX w/Passive PFC (co to jest pfc?)

Odpowiem tak ale masz się czym martwić jeżeli chodzi o ten model zasilacza i lepiej nie polecaj tego zasilacza innym !
    Co do pytania o PFC to pozwolę sobie zacytować ten tekst nie pamiętam skąd :

Czym jest PFC ?

Power Factor Correction - korektor współczynnika mocy.

Jak to działa ?

W zasilaczu komputerowym od strony sieci znajduje się prostownik wejściowy (bez lub z układem PFC) przekształcający zmienne napięcie sinusoidalne 230V od częstotliwości 50Hz na napięcie stałe (ok. 320V). Za prostownikiem znajduje się przekształtnik DC/DC (generator o częstotliwości drgań od kilkunastu do kilkudziesięciu kHz). Przekształtnik ten ma za zadanie zamienić owe 320V na napięcia potrzebne komputerowi, czyli 3.3, 5, 12, -5, -12V. Jednocześnie blok ten zapewnia izolację galwaniczną pomiędzy siecią a wyjściem zasilacza (zapewnia to transformator się tam znajdujący).

Układ prostownika z filtrem aktywnym (PFC) koryguje przesunięcie w fazie prądu względem napięcia sieciowego - jego zadaniem jest uzyskanie zerowego przesunięcia fazowym, ponieważ wtedy w kablach w sieci energetycznej płynie najmniejsza z możliwych moc. Dodatkowo eliminowane są wyższe harmoniczne prądu pobieranego z sieci, co poprawia warunki pracy przekształtnika (przy okazji zakłócenia z generatora zasilacza nie przechodzą w takim stopniu do sieci).

Zastosowana wysoka częstotliwość przekształcania energii pozwala na zmniejszenie gabarytów (i masy!) transformatora separującego obwody oraz umożliwia uzyskanie bardzo dobrych odpowiedzi dynamicznych na zmiany obciążenia (szybka reakcja na zmianę obciążenia - oczywiście wszystko w porównaniu ze zwykłym transformatorem takim jak np. w odbiorniku radiowym).

Brzmi to skomplikowanie... Więc co zyskujemy ?

Wyróżnia się dwa rodzaje układu PFC :

- Aktywny - układ sterujący z dużym kondensatorem dostosowujący się do obciążenia zasilacza oraz warunków sieci elektrycznej. Zasilacze z układami PFC mają wyższą sprawność od ich uboższych i tańszych braci. Oscyluje ona około 70% przy pełnym obciążeniu zasilacza. Oznacza to, że w pełni obciążony zasilacz 400W dający około 380W mocy podzespołom (po odliczeniu mocy traconej przez nieużywane linie -5V, -12V i +5VSB. ) będzie tracił około 120W energii w postaci ciepła w samym sobie. Natomiast moc pobierana z sieci energetycznej w takim przypadku wyniesie około 520W.

Modele z aktywnym PFC przełączanie 110/220V realizują automatycznie. Układ aktywnego PFC pozwala także na takie wydatkowanie mocą, że model kupiony z dużą rezerwą zużywa mniej mocy niż tradycyjny. Układ aktywnego PFC przydziela moc dynamicznie przez co np. podczas startu komputera kiedy to pobór mocy jest największy, szczególnie z 12V, w tym krytycznym momencie napięcia podawane są bez ich spadków co zapewnia poprawny start. Zdarza się bowiem, że zbyt słaby zasilacz nie jest w stanie podać mocy startowej komputerowi choć jest w stanie zasilić komputer w pracy ciągłej.

- Pasywny - sprawność zasilacza z tym elementem jest nieznacznie niższa od tej z modelów z aktywnym PFC. Układ PFC w takim rozwiązaniu jest ustawiony na stałe na określone obciążenie przez co nieco obniża jego efektywność w stosunku do elementu aktywnego jeżeli obciążenie jest inne niż to obmyślone przez projektanta, jednak w większości przypadków takie rozwiązanie w zupełności się sprawdza.

- Zasilacz bez PFC - jego sprawność rzadko dochodzi do 60% a zasilacze nieznanych producentów często oscylują na granicy 55%. Oznacza to, że zasilacz 400W z dolnej półki będzie się intensywnie nagrzewał. Spowoduje to, że przy ubogim wyposażeniu go w radiatory odbierające ciepło z elementów aktywnych (tranzystory i diody) jego żywotność wydatnie się skróci. Dodatkowo zasilacz taki naturalnie zwiększy pobór prądu przez co będzie znacznie droższy w eksploatacji.

W zasilaczach zarówno z aktywnym jak i pasywnym elementem PFC współczynnik mocy zawiera się w 0,95-0,99. Standardowe zasilacze bez PFC mają współczynnik zawierający się miedzy 0,7 a 0,75.'
  • #12 1471681
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Kropaske napisał:
    -> Interesant - fakt może nie jest to najcichszy zasilacz, choć nie wszystkie egzemplarze są głośne ale z tymi napięciami to chyba troszke przesadziłeś, jeśli aż tak by skakały to można by go porównywać do zasilaczy typu NoName. Proponuje przejrzeć testy na stronce podanej przez kolege Platona, wyniki są porównywalne do zasilacza Chieftec...

Pozdrawiam...

Ja testu tego zasilacza niemusze przeglądać bo mam go obecnie w kompie to nie mów mi czy przesadzam czy też nie.

do Toni_2003 czy byś mógł zredagować ten artykuł jeszcze raz bo w jednym momencie się urywa w innym się powtarza tekst

ps i przy okazji prosił bym o info nt.
    Feel ESP-300ATXSP4;
    Xpower MAV-300W P4;
    Chodzi oto że chce któryś z nich wsadzić do zabytku z K6-500MHz.
    Który z nich ma lepsze zabezpieczenie i mniej spalonych kompów.
  • #13 1472191
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Interesant napisał:

Ja testu tego zasilacza niemusze przeglądać bo mam go obecnie w kompie to nie mów mi czy przesadzam czy też nie.

To bardzo ciekawe, jednak proponuje przejrzeć ten test bo ja też mam ten zasilacz i nie mam z nim takich problemów jak ty - ciekawe od czego to zależy ;-)

Pozdrawiam...
  • #14 1473589
    Interesant
    Poziom 34  
    Kropaske napisał:

To bardzo ciekawe, jednak proponuje przejrzeć ten test bo ja też mam ten zasilacz i nie mam z nim takich problemów jak ty - ciekawe od czego to zależy ;-)
    Pozdrawiam...

Od doświadczenia, pedanterii, koniguracji sprzętu.
    Co najśmieszniejsze zaczyna wiatrak w nim rzęzić, zakup z 29.03.2005

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu zasilacza Chieftec HPC 360-202 DF w cenie do 150 zł. Uczestnicy wskazują, że w tej kategorii cenowej trudno znaleźć lepszy zasilacz, choć pojawiają się opinie o problemach z jakością napięć +12V i +5V oraz głośnością wentylatora. Zalecane jest zapoznanie się z testami zasilaczy na benchmark.pl dla porównania modeli. Alternatywnie polecany jest zasilacz Modecom 300W (FEEL LC-B300ATX) dostępny w niższej cenie, jednak pojawiają się wątpliwości co do jego jakości i zabezpieczeń. Wyjaśniono także pojęcie PFC (Power Factor Correction) jako korektora współczynnika mocy w zasilaczach komputerowych. Wskazano, że jakość i stabilność zasilacza zależy od egzemplarza i konfiguracji sprzętowej, a także od doświadczenia użytkownika. Poruszono też kwestie zabezpieczeń i trwałości zasilaczy przy zastosowaniu w starszych komputerach (np. z procesorem K6-500MHz).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA