logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować hasło BIOS w Dell D600 bez rozbierania laptopa?

labik 07 Maj 2005 13:34 6267 7
REKLAMA
  • #1 1469574
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Jaka pamięć siedzi w Dell-u co ukrywa w sobie hasło do Bios-a ? Nie chce rozgrzebać calego laptopa. A może ktoś jest mi w stanie podac to hasło na podstawie Service tag-a
  • REKLAMA
  • #2 1473734
    labik
    Poziom 18  
    Nikt nie pisze wiec odpowiem sobie sam. Wyczyściłem pamięć 24c04 a dokładniej 24c05 i ponownie wlutowałem w płyte po czym komp pomielił trochę, wyrzucił komunikat że cos tam mu jest pusto i na nowo skonfigurował BIOS. Wycztściłem całą zawartość pamięci i jedynym skutkiem ubocznym jest niemożność wpisania nowego hasła ponieważ z pamięci usunąłem także zapis z nr service tag. Nie miałem czasu sie pobawić i szukać miejsca zapisu hasła ale wydaje mi sie tak "na oko" że jest zapisany w 2 pierwszych liniach ale algorytm jakiś nieznany dla mnie. Chyba wystarczyło by wykasować te 2 linie i BIOS byłby bez hasła ale z możliwością jego wprowadzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1481843
    tomekkS
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam...mam Dell-a Latitude CPi 366 ST, mam nieznane mi haslo na biosa i nie wiem jak moge je zlamac. KOmputer dostalem od znajomego (z Kanady) i od poczatku bylo haslo. Komputer dzialal wszystko bylo ok a tu nagle kiedy wlaczylem go pojawil sie komunikat, ze chce haslo dostepu do biosa: primaty albo administratora. Moj nr service tag: VKK17, i na poczatku pojawia sie jeszcze taki numer #VKK17**-595B. Prosze o jakies wskazowki. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1503804
    Michal3000
    Poziom 11  
    Wydaje mi się że Dell d600 posiada kość 24u05, a nie 24c05 tak jak napisałeś...
  • #5 1504193
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Mogę odczytać te koisci bez kłopotu jak cos prosze na priva
  • #6 1504196
    labik
    Poziom 18  
    Możliwe że 24u05. Nie za bardzo czytelnie było napisane ale nie zmienia to faktu że odczytała sie bez problemu jako 24c04
  • #7 1507194
    Michal3000
    Poziom 11  
    labik możesz mi napisać jakim programatorem odczytaleś tę kość? Jak możesz to podaj mi jakiś schemat, albo namiary, będę bardzo dźwięczny. I prosił bym o dokładne odczytanie wszystkich napisów na kości (jakiego jest producenta itd. i przesłanie mi na priva. (Myślę że 24c04, ani 24c05 to napewno nie mogły być), co nie zmienia faktu że udało Ci się ją odczytać oczywiście...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1507294
    labik
    Poziom 18  
    Zwykłym JDM-em

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody resetowania hasła BIOS w laptopie Dell D600 bez konieczności rozbierania urządzenia. Wskazano, że hasło BIOS jest przechowywane w pamięci EEPROM, prawdopodobnie typu 24c04, 24c05 lub 24u05, wlutowanej na płycie głównej. Jedno z rozwiązań polega na wyczyszczeniu zawartości tej kości za pomocą programatora JDM, co powoduje usunięcie hasła i reset BIOS-u, jednak skutkuje także utratą zapisu numeru Service Tag. Użytkownicy sugerują, że hasło może być zapisane w pierwszych liniach pamięci, ale algorytm jego kodowania jest nieznany. Pojawiła się również propozycja odczytania zawartości kości EEPROM bez problemu i udzielenia pomocy prywatnie. W dyskusji pojawił się także inny model Dell Latitude CPi 366 z problemem nieznanego hasła BIOS i prośbą o wskazówki na podstawie Service Tag.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA