logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana potencjometru i naprawa przycisków w Technics RS-B965 - porady

demb 07 Maj 2005 15:41 1831 3
REKLAMA
  • #1 1469942
    demb
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam w/w magnetofon, ma już parę lat i zużył się w nim potencjometr rec level, kolejne przeczyszczanie przestało przynosić efekt. Chciałem go wymienić, ale nie mogę go nigdzie dostać (może ktoś wie, gdzie można takie rzeczy kupić?). W związku z tym chciałem zapytać, czy można użyć tej części z innych, podobnych modeli, np. RS-BX404 (którego mogę tanio kupić)?
    Przy okazji, magnetofon ma jeszcze jedną usterkę - przyciski często mają "pozamieniane" funkcje - naciskam "STOP" a włącza się przewijanie itd. Gdy się dłużej go poużywa i je dużo "ponaciska", to sytuacja się poprawia, ale później znów to samo. Zrobiłem mu czyszczenie, z przedmuchiwaniem i myciem spirytusem, ale nic nie dało.
    Nie jestem elektronikiem, więc pewnie sam tego nie rozwiążę - pomocy! :)
    Pozdrowienia,
    adam dębowski.[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1470216
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Co do tego potencjometru to są specjalne środki do regeneracji potencjometrów,możesz nimi spróbować,popytaj o nie w sklepach elektronicznych.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1471171
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam co do funkcji prawdopodobnie niełaczą ci złacza, taśmy między główną płytą a płytka z wyświetlaczem (miałem podobne efekty po rozebraniu przedniej scianki magnetofonu) co do potencjometru to prawdopodobnie jest to podwójny potencjometr o charakterystyce A i z innego modelu powinien pasować
  • #4 1472403
    demb
    Poziom 2  
    snake83 napisał:
    Co do tego potencjometru to są specjalne środki do regeneracji potencjometrów,możesz nimi spróbować,popytaj o nie w sklepach elektronicznych.

dzięki,
    tylko że tak jak napisałem, już parę razy to było robione i przestało skutkować, a zawsze robił to w fachura :) Próbować dalej? pzdr.

Dodano po 9 [minuty]:

wilga05 napisał:
    co do potencjometru to prawdopodobnie jest to podwójny potencjometr o charakterystyce A i z innego modelu powinien pasować

dzięki,
    tak też sobie kombinowałem, że w podobnych modelach powinny być takie same. pzdr.
REKLAMA