logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop dla DJ: lepsze wyższe taktowanie czy więcej rdzeni?

mati0947 30 Lis 2014 01:20 1170 1
REKLAMA
  • #1 14177766
    mati0947
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam chce kupić laptopa i nie wiem co jest ważniejsze, ilość rdzeni czy taktowanie procesora proszę o pomoc ma to być laptop dla ,dj a dokładnie ,serato dj ? ;)
  • REKLAMA
  • #2 14177783
    misiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    I jedno i drugie potrafi podnieść wydajność komputera, ale jak są do tego odpowiednio napisane aplikacje (takie, które mają obsługę wielowątkowości). Nie wiem jakiego oprogramowania będziesz używać.
    Jeżeli oprogramowanie wspiera wielowątkowość to raczej lepiej wyjdziesz jak zainwestujesz w więcej rdzeni nawet jeżeli będą mniej taktowane, bo wtedy każdy kolejny rdzeń to tak jakby kolejny procesor (mówię tu o rdzeniach fizycznych a nie wirtualnych, które są tworzone przez takie technologie jak Hyper-threading, które zwiększają wydajność średnio o 30%). Jeżeli nie obsługuje wielowątkowości to inwestuj w ten z wyższym taktowaniem, bo więcej rdzeni i tak nic ci nie da.
    Ale swoją drogą, czy aplikacje tego typu potrzebują aż tak dużej mocy obliczeniowej? Rozumiem, że nakładanie efektów (bo to raczej zasadniczo najbardziej obciąża procesor w tego typu aplikacjach) wymaga trochę mocy, ale myślę, że dzisiejszy przeciętny laptop (nawet ten z niskiej półki powinien temu podołać). Zobacz w wymaganiach programu jakiego potrzebuje procesora, bo może lepiej zainwestować w co innego (np. RAM, albo sprawić sobie dodatkową kartę muzyczną na USB do odsłuchu).
REKLAMA