logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 4s - nie uruchamia się,zwarcie na gnieździe baterii

max_gsm 01 Gru 2014 16:39 2691 8
REKLAMA
  • #1 14182129
    max_gsm
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witajcie, mam następujący problem, iphone 4S po podłączeniu do komputera uruchamia się i wyświetla komunikat o podłączeniu do komputera, ale po podłączeniu komputer go nie wykrywa, okazuje się że na gnieździe od baterii między biegunem plusowym a ujemnym jest całkowite zwarcie ale jak podłącze naładowaną baterię to jej nie rozładowuje, miernik przy podłączonej baterii pokazuje 0V a gdy odłącze baterie to jest 3,76V i zastanawia mnie to jak to możliwe że telefon w ogóle się uruchamia przy zwarciach na stykach baterii. Proszę o pomoc czy może ktoś posiada serwisówke do tego modelu bo na pewno by to ułatwiło by to naprawę, albo może ktoś miał już taki dziwny przypadek.Dodam jeszcze że bez baterii przy podłączonym przewodzie usb telefon także się uruchamia ale prosi o podłączenie do itunes ale komputer go nie wykrywa. Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14184597
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Witaj, to, że jest zwarcie na stykach baterii świadczy o tym, że masz zwarcie w obwodzie zasilania jakiegokolwiek zasilanego elementu na płycie. Więc znalezienie tego nie będzie ani proste ani szybkie. Czy po podłączeniu baterii płyta się gdzieś nagrzewa? Jak tak to masz odpowiedz co jest do wymiany a jak się nie grzeje to masz zajęcie na długie zimowe wieczory :)
    Pozdrawiam
  • #3 14184931
    max_gsm
    Poziom 18  
    Właśnie nic się nie grzeje przy włączonym telefonie i dlatego mam kłopot, a tak naprawdę to właśnie każdy element może być czy to zwykły kondensator czy też któryś z układów, a co serwisówki to w ogóle jest dostępna?
  • REKLAMA
  • #4 14184950
    conrad9210
    Poziom 26  
    co Ci da serwisówka skoro na dobrą sprawę może być zwarty którekolwiek z kondensatorów lub układów scalonych. Nie ma na to serwisówki. Pozostaje więc obejrzeć płytę pod mikroskopem i liczyć na farta. Telefon nie jest przypadkiem po zalaniu? Spróbuj wyjąć płytę z korpusu, podpiąć do niej nowy lcd, nowy dock i nową baterię i uruchomić całość kablem usb. Jak się dalej zachowa identychnie to problem na 100% leży w płycie głównej a nie w peryferiach.
  • REKLAMA
  • #5 14185054
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Problem raczej leży w płycie głównej - najprościej podłączyć do zasilacza i sprawdzać gdzie się grzeje. W załączniku schemat i rozpiska kondensatorów które mogą powodować taką usterkę.
    Załączniki:
    • iphone_4s_short.zip (664.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • iPhone_4S_schem.zip (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14185804
    max_gsm
    Poziom 18  
    Dziekuję koledze "ZAHYR" właśnie o to mi chodziło , teraz będzie dużo łatwiej w usunięciu usterki. Poinformuję o wynikach.
  • #7 14188427
    max_gsm
    Poziom 18  
    Sprawdziłem to co podesłał kolega "ZAHYR " i faktycznie po usunięciu dwóch kondensatorów iphone uruchomił się ale nadal z komunikatem podłączenia do itunes, a więc to zrobiłem i faktycznie komputer wykrywa go bez problemuwgrywa oprogramowanie, ale niestety gdy itunes sprawdza odtworzenie iphonea przy samym końcu wywala błąd "nie można było odtworzyć iphonea. Wystąpił nieznany błąd (29)"
    Sprawdzałem że ten błąd oznacza to błąd sprzętowy, próbowałem już na innym komputerze z najnowszą wersją itunes, ale nadal ten sam komunikat. Panowie jakieś jeszcze pomysły?
  • #8 14193844
    conrad9210
    Poziom 26  
    Jak walka z iphonem? udało się postawić? W przypadku takiej naprawy to przysłowiowa walka z wiatrakami, jeżeli ktoś ma bardzo dużo czasu, umiejętności i chęci to może "podłubać". Natomiast w serwisie z ekonomicznego punktu widzenia taka naprawa jest nie opłacalna. Klient nie będzie chciał zapłacić bo koszt będzie się zbliżał do wartości urządzenia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 14194488
    max_gsm
    Poziom 18  
    Udało się postawić na nogi tego iphona, okazało się że przyczyną był rezystor oznaczony według serwisówki jako R153, był ukruszony. Dziękuję koledzy za pomoc a w szczególności użytkownikowi "ZAHYR "

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z iPhone 4S, który uruchamia się po podłączeniu do komputera, ale nie jest wykrywany przez system. Zdiagnozowano zwarcie na gnieździe baterii, co sugeruje problem z obwodem zasilania. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia płyty głównej i kondensatorów, użytkownik usunął dwa kondensatory, co pozwoliło na uruchomienie telefonu, jednak nadal występował błąd 29 podczas próby przywrócenia urządzenia przez iTunes. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonego rezystora R153, co przywróciło pełną funkcjonalność iPhone'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA