logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć PC z wyjściem VGA do starszego TV z wejściem SCART lub 3x Chinch?

tom6533 03 Gru 2014 13:27 1404 8
REKLAMA
  • #1 14188027
    tom6533
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam wielki problem, chciałbym podłączyć swój PC do TV, w celu oglądania filmów, aczkolwiek TV nie jest z tych nowszych to znaczy, ma jedynie wejście SCART (eurozłącze) lub 3x Chinch, jest jakiś kabel/konwerter który by przesyłał sygnał z wejścia VGA (PC) do TV?
    Bardzo mi na tym zależy, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14188045
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 246
    Wpisz w wyszukiwarkę " KONWERTER VGA/DSUB" i sam wybierz.
  • REKLAMA
  • #3 14189428
    hrust13
    Poziom 10  
    mozna to zrobic na kablu wystarczy kabel s-video i przejscowke ze złącza euro na chinch oczywiscie jakosc nie jest najlepsza
  • #4 14191966
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    hrust13 napisał:
    wystarczy kabel s-video i przejscowke ze złącza euro na chinch

A skąd kolega wie, co to za karta graficzna i jakie ma wyjścia sygnałowe, skoro sam autor o tym nie wspomina?.
    Przy takich danych od autora:
    jacekko0 napisał:
    Wpisz w wyszukiwarkę " KONWERTER VGA/DSUB" i sam wybierz.

To najlepsze rozwiązanie.
    Dodałbym tylko, by audio też w tym konwerterze uwzględnić, czyli konwerter VGA/audio i co tam potrzeba z "drugiej strony".
  • REKLAMA
  • #5 14192317
    elektryk700
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Gogle grafika i jest wiele schematów jak stworzyć kabelek VGA na euro :
    Link

Jeśli jak nie ma się go zrobić polecam zakup gotowego:
    Jak podłączyć PC z wyjściem VGA do starszego TV z wejściem SCART lub 3x Chinch?
  • #6 14193007
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    elektryk700
    Tylko proszę też delikatnie wspomnieć, że nie zawsze taki kabel zadziała.
  • #7 14213371
    tom6533
    Poziom 2  
    Zamówiłem taki kabelek jak na zdjęciu powyżej, została do niego dołączona instrukcja, natomiast instrukcja jest dostosowana do Win XP, a posiadam Win 7. Zna ktoś jakieś instrukcje, porady, programy do instalacji przez które mogę przesłać obraz z PC na TV? Samo podłączenie niestety nie wystarcza, a szkoda 55zł w piach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 14214904
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    No ale do tego kabla jest zdaje się dołączana jest płyta z programem power strip czy tak?
  • #9 14216582
    tom6533
    Poziom 2  
    Tak oczywiście, aczkolwiek obawiam się ze ten program jest zintegrowany z Win XP, gdyż brakuje mi prawdopodobnie jednej opcji która odgrywa ogromną rolę w przekazywaniu obrazu. Zrobić skan instrukcji i screen'a programów które zostały mi dołączone?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie komputera PC do starszego telewizora, który posiada jedynie złącza SCART i Chinch. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie konwertera VGA/DSUB oraz kabli S-Video z przejściówką. Wskazano również na możliwość samodzielnego wykonania kabla VGA na euro, jednak z zastrzeżeniem, że nie zawsze takie połączenie działa. Użytkownik zamówił kabel, ale napotkał problemy z instalacją na systemie Windows 7, ponieważ dołączona instrukcja dotyczyła Windows XP. Pojawiły się pytania o programy do przesyłania obrazu, w tym o PowerStrip, który może być zintegrowany z systemem XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA