logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DGT VDSL2 FG4 - Strona konfiguracji zamiast stron www po zalogowaniu do neo

toriman 04 Gru 2014 19:00 1224 5
REKLAMA
  • #1 14192155
    toriman
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Witam,

Poszukuję wyjaśnienia dziwnego zachowania routera DGT VDSL2 FG4 wersja płyty to 0759A. Po zsynchronizowaniu i zalogowaniu do neo - wszystko wygląda normalnie. Jednak próba otwarcia dowolnej strony www wygląda następująco:

DGT VDSL2 FG4 - Strona konfiguracji zamiast stron www po zalogowaniu do neo

po czym po 5 sekundach otwiera stronę konfiguracji sprzętu gdzie przegląd danych wskazuje na to, że wszystko jest OK. Nic nie znikło. Co więcej - router wyświetla prawidłowe połączenie z Internetem a także prawidłowo wykonuje test połączenia z ISP.

Co ciekawe też - np. ping 8.8.8.8 działa normalnie a ping wp.pl owszem zwraca odpowiedź ale tylko z adresu bramy, np. 192.168.1.1. Dziwaczne i niepokojące. Co więcej - po dokonaniu zmiany jakiegoś parametru - np. zmiana zakresu DHCP i potwierdzeniu - po restarcie routera wszystko działa jak gdyby nigdy nic...

...do momentu wyłączenia i odczekania jakiegoś czasu przed ponownym włączeniem.

Próbowałem downgrade firmware do wersji wcześniejszej a także powróciłem do najbardziej aktualnej - nic to nie daje. Router działa "w kratkę". Czasami ma lepszy dzień i zadziała po włączeniu, ale najczęściej ma właśnie takiego focha.
    Wygląda to tak jakby miał problem routingiem?

Czy ktokolwiek z użytkowników tego typu sprzętu się z tym spotkał i czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Niestety ale pisanie na vdsl2(_at_)dgt.pl to pisanie w czarną dziurę...
  • REKLAMA
  • #2 14193017
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    A przypadkiem dnsów nie masz ustawionych w routerze lub ustawieniach połączenia na jakieś nieprawidłowe. zmień na 8.8.8.8 i 8.8.4.4
  • REKLAMA
  • #3 14193167
    toriman
    Poziom 15  
    Witaj,

Mam ustawione 194.204.159.1 i 8.8.8.8.
    Gdy coś zmienię, zapiszę, zrestartuję router - wtedy działa.
    Co ciekawe jeszcze zauważyłem, że gdy nawet na komputerze zmienię choćby wpis DNS w połączeniach sieciowych - też rusza. Normalnie nie mam pojęcia zwłaszcza, że działało wcześniej a zmian żadnych w ustawieniach kompa nie zmieniałem.

To wygląda na jakiś dziwaczny bug w software. Jeszcze popróbuję ale przyznam, że brakuje pomysłów co z tym da się zrobić...a DGT zlewa to z góry...
  • REKLAMA
  • #4 14204363
    toriman
    Poziom 15  
    Żenada kompletna - to "coś" ma problem z DNS. Nie wiem co się rozwaliło ale najzwyczajniej w świecie nie potrafi się dobić do DNS mimo, że odpowiednie wpisy ma w konfiguracji. Zamknięcie Firefoxa i wykonanie poniższego skryptu "naprawia" na jakiś czas sytuację:

netsh interface ip set address name="LAN" source=dhcp
    netsh interface ip set address name="LAN" source=static addr=192.168.1.150 mask=255.255.255.0
    netsh interface ip set address name="LAN" gateway=192.168.1.1 gwmetric=0
    netsh interface ip set dns name="LAN" source=static addr=8.8.8.8 register=PRIMARY
    netsh interface ip add dns name="LAN" addr=194.204.159.1 index=2

ale to nie jest dobre rozwiązanie...

Chciałbym się dowiedzieć co się wywróciło w tym routerze. Chyba trzeba będzie się do konsoli dobrać czy jak.

Jeśli ktokolwiek będzie miał jakiś pomysł to bardzo proszę o podzielenie się.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 14204792
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Ja bym przeskanował system programem HijackHhis czy czasami "coś" nie podmienia w rejestrze adresów dns
  • #6 14204916
    toriman
    Poziom 15  
    Witaj,

W chwili obecnej "jadę" na routerze CISCO i nie ma najmniejszego problemu - dlatego też podejrzewam sprzęt DGT o złośliwość. Nic to - najwyraźniej śpieszy mu się na śmietnik. Temat niech trochę powisi, może się znajdzie przypadek podobny do mojego. Potem po prostu zamknę i zapomnę.

Na marginesie - sądziłem, że routery DGT są dobre. Owszem - w porównaniu z Sagemem - tak ale generalnie to kicha i nie polecam. Sagem ma przynajmniej uruchomiony dostęp przez telnet. DGT nie i to jest przykre. Poza tym interface www DGT jest tak powolne, że się słabo robi <złośliwy jestem>

Dzięki za pomysł. Pozdrawiam.
REKLAMA