logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MODECOM MC-MSF15 - Głośniki buczą podłączone pod laptopa.

marcheloka 06 Gru 2014 11:30 1884 8
REKLAMA
  • #1 14196247
    marcheloka
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam! Problem jest taki, że głośniki podłączone do prądu nie buczą. Podłączone pod telefon nie buczą i ładnie grają. A kiedy podłącze je do laptopa to buczą. Tym głośniej, im głośniej jest ustawiona głośność.
    Laptop to Asus k53SV system windows 7 64bit.

Szukałem na forum podobnych problemów ale z reguły głośniki buczą zawsze, już podłączone do zasilania a u mnie tylko kiedy podłącze do laptopa. Z telefonu nie ma buczenia.

Jeżeli ktoś miałby pomysł co dałoby się z tym zrobić to będę wdzięczny za każde zdanie i za każdą opinię!

Pozdrawiam,
    Filip
  • REKLAMA
  • #2 14196270
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Buczą przy laptopie. Czy jest wpływ zasilania laptopa (bateria, ładowarka).
  • #3 14197220
    marcheloka
    Poziom 9  
    Głośniki buczą tak samo niezależnie od tego, czy laptop hula na baterii czy też podłączony bo ładowarki. Chyba, że mam sprawdzić laptopa z wyjętą batierią podłączonego do zasilacza? Ale tak z niego nigdy nie korzystam.
  • REKLAMA
  • #4 14197245
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Wygląda to na problemy z linią sygnałową. Czy sprawdzałeś jak działają słuchawki podłączone do laptopa. Podejrzewam brak dobrego kontaktu z masą.
  • #5 14198596
    marcheloka
    Poziom 9  
    Eureka! Co ja odkryłem to ja nawet nie! Kiedy odłączyłem kabel głośnikowy od laptopa i dotykałem końcówki palcami i zauważyłem, że czasami buczało. Otóż kabel buczy również wtedy kiedy jedną ręką dotykam jego końcówki, a drugą laptopa. Mój laptop ma metalową obudowę! Może jakoś tam prąd idzie i dlatego. I jak jest kabel podłączony to może też z tej obudowy idzie jakiś prąd co nie powinien. :)

Słuchawki za to piszczą podłączone do laptopa, ale nie piszczą kiedy dotykam ręką końcówki kabla i drugą ręką laptopa.

Dzięki za odpowiedź kokapetylu. Pozdrawiam!

PS: Podjarałem się, ale problem wciąż pozostaje nierozwiązany. Jak poradzić sobie z uciążliwym buczeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14198914
    kokapetyl
    Poziom 43  
    marcheloka napisał:
    Słuchawki za to piszczą podłączone do laptopa

kokapetyl napisał:
    Podejrzewam brak dobrego kontaktu z masą.

Chodziło o samo gniazdo słuchawkowe w laptopie, może jest uszkodzone samo gniazdo lub złe styki na płycie. Bez rozebrania laptopa i sprawdzenia tych rzeczy się nie obejdzie.
  • #7 14199111
    marcheloka
    Poziom 9  
    W porządku, dzięki za pomoc. A to, że głośniki buczą podobnie w momencie kiedy są podłączone do laptopa oraz wtedy, kiedy wtyczkę wyjmę i dotknę ręką a drugą ręką dotknę obudowy metalowej laptopa to nic nie znaczy? Bo chyba nie powinno być przebicia, czy czegoś takiego, na obudowie laptopa, co powodowałoby zakłócenia kiedy dotykam obudowy ręką? Może to przez tą obudowę również jakoś do tego gniazda słuchawkowego coś idzie i w ten sposób powoduje buczenie?
  • REKLAMA
  • #8 14199156
    kokapetyl
    Poziom 43  
    marcheloka napisał:
    Kiedy odłączyłem kabel głośnikowy od laptopa i dotykałem końcówki palcami i zauważyłem, że czasami buczało

Jest to normalne, podajesz sygnał z palca na wejście wzmacniacza i słychać w głośnikach "brum" Wtyk ma trzy pola, jak będziesz dotykał tylko poszczególne pola, to uzyskasz sygnał, raz w prawym, a raz w lewym głośniku. Dotykając masy (pierwsze pole od strony przewodu) nie powinno być nic słychać.

Dodano po 11 [minuty]:

marcheloka napisał:
    Słuchawki za to piszczą podłączone do laptopa,

Jak już wcześniej pisałem, może to jest uszkodzenie związane z samym gniazdem słuchawkowym jest to wariant pozytywny, w gorszym przypadku może to być wina karty audio. Powiedz jeszcze, czy to wystąpiło nagle. No i jeszcze ważna rzecz, czy oprócz tych przydźwięków jest normalny sygnał (dźwięk)
  • #9 14199514
    marcheloka
    Poziom 9  
    Oprócz buczenia muzyka normalnie gra. Kiedy słucham już na standardowym poziomie głośności to buczenie przestaje przeszkadzać bo ginie w morzu dźwięków. Jedynie między ścieżkami jak jest cisza albo jak nic nie puszczam to przeszkadza bo jest delikatnie słyszalne. Wtedy skręcam głośność na zero i buczenie ustaje. Występowało to chyba już od dawna. Na poprzednich głośnikach raczej nie miałem z tym problemu, być może dlatego, że słuchałem muzyki ciszej. Teraz kupiłem fajne Modecomy, miałem nadzieję na super jakość dźwięku, dawałem głośno i wsłuchiwałem się żeby ocenić czy głośniki fajnie grają. I wtedy dostrzegłem to uciążliwe buczenie. I od tego czasu mnie wkurza. ;)

Jeżeli nie da rady nic zrobić to można z tym żyć ewentualnie. Muzyki jak najbardziej da się słuchać ;) Myślałem, że może dałoby radę to jakoś wyeliminować bezproblemowo.

Podsumowanie tematu

✨ Filip zgłasza problem z głośnikami MODECOM MC-MSF15, które bucza tylko podczas podłączenia do laptopa Asus K53SV z systemem Windows 7 64-bit. Głośniki działają poprawnie, gdy są podłączone do telefonu. Użytkownik zauważył, że buczenie nasila się wraz z głośnością. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z problemami z linią sygnałową lub uszkodzeniem gniazda słuchawkowego w laptopie. Filip odkrył, że buczenie występuje również, gdy dotyka końcówki kabla głośnikowego i obudowy laptopa, co może sugerować problem z uziemieniem. Pomimo buczenia, dźwięk muzyki jest normalny, a problem występuje od dłuższego czasu. Użytkownik poszukuje sposobów na eliminację buczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA