logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA Sportage I 2000 2.0 4WD - trudności z rozruchem po kilku dniach postoju

kramcio 06 Gru 2014 13:09 3021 10
REKLAMA
  • #1 14196500
    kramcio
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam! Posiadam od roku Kia Sportage I z 2000roku z silnikiem 2.0 128KM 4WD. W ostatnim czasie pojawił się problem z rozruchem auta. Jeżeli auta użytkuję codziennie to jest ok, wystarczy, że postoi jakieś 3/4 dni nie używane i dupa. Trzeba "kręcić" 3/4 razy dopiero zapala. Co to może być? Może ktoś spotkał się z taką przypadłością? Nadmienię że akumulator jest nówka.
  • REKLAMA
  • #2 14196542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14196787
    kramcio
    Poziom 10  
    Niestety przewody czarne... ale są suche nie widać pęknięć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14196862
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14196901
    kramcio
    Poziom 10  
    Ok posprawdzam połączenia. Tak jak mówiłem tylko po długim postoju jest problem.
  • #6 14206407
    kramcio
    Poziom 10  
    Rozebrałem wtyczki od pompy, na pierwszy rzut oka było wszystko ok, ale "masa" była strasznie zardzewiała, wręcz przywarła do klapki rewizyjnej i śrubki mocującej, porobiłem od nowa i chyba przeszło, dwa dnia pali jak wcześniej bez problemu :) mam nadzieję że to było to :)
  • REKLAMA
  • #7 14209944
    kramcio
    Poziom 10  
    Dzisiaj mróz za oknem i koniec z zapaleniem za pierwszym. Czy może być tak że to rozrusznik jest walnięty? Wczoraj było na plusie i bez problemu zapalił, dzisiaj stałą na dworze całą noc a było około -6...
  • #8 14278113
    01krzysiek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Warto sprawdzić czy będzie palił od pierwszego gdy po nocy wpuścisz mu do kolektora dolotowego (do filtra powietrza) samostart lub coś podobnego co ułatwia rozruch. Jeśli zaskoczy to będzie to potwierdzenie że trzeba sprawdzić układ zasilania paliwem. Ja w swojej z 2001r wymontowałem pompę paliwa i przez ten otwór zebrałem wodę która zgromadziła się na dnie zbiornika. Jeżdżę głównie na gazie i tylko uzupełniam benzynę tak żeby nie paliła się rezerwa.
  • #9 14278140
    kramcio
    Poziom 10  
    Sprawdziłem jak podpowiadaliście koledzy układ paliwowy, poszły nowe przewody, pompa jest OK. Myślałem że przeszło ale nie. Z ciekawości wyjąłem rozrusznik. W środku apokalipsa, jeden wielki sajgon. Jak było na dworze ciepło, olej w silniku nie był aż tak gęsty palił bez problemu, kręcił jak głupi, pojawiły się mrozy i wystarczyło. Także zmiana po prostu rozrusznika pomogła. Stary był wyeksploatowany nie miał siły, za to na nowym nie ma problemu..
  • #10 14279021
    01krzysiek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Po prostu "zabierał" cały prąd.
  • #11 15967179
    kramcio
    Poziom 10  
    Sprawa rozwiązana. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik KIA Sportage I z 2000 roku zgłosił problem z rozruchem pojazdu po kilku dniach postoju, mimo nowego akumulatora. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie układu paliwowego, w tym przewodów i pompy paliwa, które mogą być zapowietrzone lub nieszczelne. Po dalszych badaniach użytkownik odkrył zardzewiałe połączenia masy przy pompie, co mogło wpływać na rozruch. Po ich naprawie problem częściowo ustąpił, ale w mroźne dni pojazd nadal miał trudności z uruchomieniem. Ostatecznie wymiana rozrusznika, który był wyeksploatowany, rozwiązała problem, a nowy rozrusznik zapewnił prawidłowy rozruch w każdych warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA