logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki telewizor 55-65 cali do 3-4m, sport, dobry obraz, pod okno, kablówka?

krempy123 07 Gru 2014 15:03 1227 8
REKLAMA
  • #1 14199838
    krempy123
    Poziom 9  
    Witam. Rodzice zlecili abym wybrał dla nich jakiś nowy telewizor. Nie mają jakichś specjalnych wymagań, chcą po prostu żeby był najlepszej jakości obraz i jego płynność(tata ogląda praktycznie tylko sport [boks, piłka nożna itd]).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? niestety nie wiem, jeśli to bardzo ważne to dopytam
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-4m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? przeważnie tylko dwie
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? aktualnie lekko pod kątem, ale jeśli będzie to bardzo przeszkadzać pewnie telewizor stanie na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? telewizor będzie stał pod oknem
    7. Jaki masz obecnie telewizor? obecnie stary jeszcze z tzw. "dupą"
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? brak jakichś specjalnych wymagań
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka
    10 Jakie urządzenia?
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? naprawdę różnie, czasem 2h a czasem może i z 6h(nie non stop)
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie potrafię na to odpowiedzieć
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sportowe, seriale
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
    16. Preferencje co do marki? sony/panasonic ale pewnie jeśli są jakieś obecnie inne, lepsze marki to bez problemu się do nich rodzice przekonają
    17. Preferencje co do wielkości? 32"-42" mamie zależy żeby oglądanie TV nie było męczące z odległości jaką wcześniej podałem(słyszała, że na 37"+ potrzeba odległości do oglądania około 5m)
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? osobiście nie oglądam Tv w ogóle, rodziców nie wiem, ale wydaje mi się, że narzekają na jakość obrazu/dźwięku obecnego starocia
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? to raczej otwarta kwestia, rodzice wolą dołożyć ale mieć coś porządnego na dłużej
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? raczej nie

Z góry dziękuję za pomoc, jak potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to proszę pisać.
  • REKLAMA
  • #2 14200185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14200674
    krempy123
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, pokazałem jej te modele co podesłałeś, ale mówi że są za duże i że 42" to absolutne maximum i mówi, że wolałaby nawet coś mniejszego. Także jakbyś mógł to proszę o coś do 42". Z góry dzięki.

A i jeszcze jedno wspominała o oszczędzaniu energii, więc klasa A wzwyż mile widziana.
  • REKLAMA
  • #4 14202048
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14203461
    krempy123
    Poziom 9  
    Okej przeglądnąłem te modele co podałeś. Ale mam pytanko szukałem troche sam w internecie i trafiłem na telewizory Ultra HD, nie warto by było zainwestować w taki? (znając rodziców wolą kupić coś lepszego by mieć na dłużej i wątpię, że będą szybko planowali zmieniać TV)
  • #6 14204768
    Basiusia85
    Poziom 9  
    witam

Przyglądałam się wątkowi i z tego co sama się już dowiedziałam to 4K jest widoczne przy 55" do 1 metra, a przy 42" jeszcze mniej. Więc nie ma się co nad tym zastanawiać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 14205162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14210330
    krempy123
    Poziom 9  
    Witam. Przepraszam, że tak zawracam wam znowu głowę ale rodzice zmienili zdanie. Ostatecznie uparli się na 40" i nie chcą nic większego. Mama też postanowiła, żeby znaleźć coś do 2000zł lub leciutko ponad. Widziałem też na forum, że użytkownicy forum mogą dostać lepsze ceny i darmową kalibracje. Proszę o pomoc w wyborze, zdaje się na wasze propozycje. Z góry dzięki za pomoc.
  • #9 14211630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Rodzice użytkownika poszukują nowego telewizora, preferując model o przekątnej maksymalnie 40-42 cale, z wysoką jakością obrazu i płynnością, szczególnie do oglądania sportu. Początkowo rozważano większe modele, jednak ostatecznie zdecydowano się na 40 cali z budżetem do 2000 zł. Użytkownik otrzymał rekomendacje modeli, takich jak Panasonic 40 AS 640, a także wcześniejsze propozycje w rozmiarze 42 cali, które obejmowały modele od Sony, Philipsa, Panasonica i Toshiby. Wskazano również na znaczenie klasy energetycznej A oraz możliwość profesjonalnej kalibracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA