witam,
piszę do Was z następującym problemem. za przysłowiową czekoladę dostałem od znajomego komputer, staroć bo staroć ale pomyślałem, że nada się i stacjonarka w domu do podłączenia do tv.
problem polega na tym, że w slotach na pamięć ram umieszczone są 2 kostki: (nazwa z naklejki) 512 1Rx8 PC2-5300E-555-12 (2x512mb).
kupiłem kostkę (nazwa z naklejki) 1GB PC2-6400 DDR2-800 CL=4-4-4-12 GX22GB6400UDC.
już na pierwszy rzut oka widać, że są różne, niestety wcześniej o tym nie wiedziałem.
gdy dołożę tą nową kość, 1gb, do starych bios zaczyna "śpiewać" 1x pik. 3xpik, 3xpik, 1xpik. gdy stare kości usunę i włożę jedynie nową komputer odpala, ale muszę zresetować bios - później wszystko śmiga.
kolory slotów ram: 2xzielone, 2xczarne czy też ciemno szare.
komputer:
modelŁ IBM M52 (8212-MGH)
procesorŁ INTEL CELERON 2.80GHz
grafika: INTEL 82945G
płyta: aida wyświetla takie info:
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej <DMI>
Nazwa płyty głównej IBM
Właściwości magistrali FSB
Typ magistrali Intel NetBurst
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (QDR)
Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz
Przepustowość 4267 MB/sek
bios: phoenix 05/22/09
aha, czytałem o taktowaniu, napięciu na kościach aczkolwiek nie widzę tej opcji w biosie a sprawdzałem każdą po kilka razy.
czy temu dziadkowi coś pomoże i czy jest szansa na "pogodzenie" tych pamięci ram?
piszę do Was z następującym problemem. za przysłowiową czekoladę dostałem od znajomego komputer, staroć bo staroć ale pomyślałem, że nada się i stacjonarka w domu do podłączenia do tv.
problem polega na tym, że w slotach na pamięć ram umieszczone są 2 kostki: (nazwa z naklejki) 512 1Rx8 PC2-5300E-555-12 (2x512mb).
kupiłem kostkę (nazwa z naklejki) 1GB PC2-6400 DDR2-800 CL=4-4-4-12 GX22GB6400UDC.
już na pierwszy rzut oka widać, że są różne, niestety wcześniej o tym nie wiedziałem.
gdy dołożę tą nową kość, 1gb, do starych bios zaczyna "śpiewać" 1x pik. 3xpik, 3xpik, 1xpik. gdy stare kości usunę i włożę jedynie nową komputer odpala, ale muszę zresetować bios - później wszystko śmiga.
kolory slotów ram: 2xzielone, 2xczarne czy też ciemno szare.
komputer:
modelŁ IBM M52 (8212-MGH)
procesorŁ INTEL CELERON 2.80GHz
grafika: INTEL 82945G
płyta: aida wyświetla takie info:
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej <DMI>
Nazwa płyty głównej IBM
Właściwości magistrali FSB
Typ magistrali Intel NetBurst
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (QDR)
Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz
Przepustowość 4267 MB/sek
bios: phoenix 05/22/09
aha, czytałem o taktowaniu, napięciu na kościach aczkolwiek nie widzę tej opcji w biosie a sprawdzałem każdą po kilka razy.
czy temu dziadkowi coś pomoże i czy jest szansa na "pogodzenie" tych pamięci ram?