logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kupić dobrą płytę główną do procesora i5 4690k

Sobek007 09 Gru 2014 14:00 1734 13
REKLAMA
  • #1 14206058
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam szukam dobrej płyty głównej w rozsądnej cenie(~400zł) do procesora i5 4690k.
    Moje wymagania:
    - chipset z97
    - wspierany crossfire
    - 2 porty pci express 16x
    - 2 porty pci express 1x
    - mile widziany podwójny bios
    - format płyty obojętny
    - potencjalnie dobre parametry do OC procesora

Co polecacie drodzy forumowicze?
  • REKLAMA
  • #2 14206079
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Kupiłeś już ten procesor? Jeśli nie to weź go razem z tą płytą
    http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-ga...xddr3-1xm2-vga-gblan-atx-z97-gaming-5-640718/
    tak wiem, że drożej, ale łapie się ona na tą promocję
    https://toptechcashback.com/pl/pl/pages/cashback/qualifying
    Dzięki czemu po paru miesiącach dostaniesz 230 złotych zwrotu co sprawi, że cała operacja wyniesie Cię jeszcze taniej niż zakładałeś.
  • #3 14207284
    Sobek007
    Poziom 16  
    Jeszcze nie kupiłem. Widziałem tą promocję ale nie zwróciłem uwagi że jest tam MSI! Szkoda tylko że dual biosu nie ma ta msi.
  • REKLAMA
  • #4 14208958
    Ationx
    Poziom 35  
    No nie ma, ale całą resztę wymagań spełnia, a rezygnować z Cashbacku tylko po to, żeby wziąć Gigabyte z Dual BIOS to jak dla mnie bez sensu jest.
  • #5 14211085
    Sobek007
    Poziom 16  
    Nie da się już skorzystać z promocji. Trwa ona do 27 grudnia. Jednak jest taki punkt w regulaminie:

"Pełny i poprawny wniosek musi być złożony nie wcześniej niż 30 (trzydzieści) dni i nie później niż sześćdziesiąt (60) dni rozpoczynającego się w każdym przypadku od daty zakupu podanej na paragonie lub fakturze. Data zakupu wskazana na dowodzie zakupu liczymy, jako dzień 1 (jeden). Jeżeli roszczenia są złożone przed tym terminem lub po będą one uznane za nieważne."

Czyli z promocji można było skorzystać maksymalnie do 27 listopada. Szukamy płyty dalej...
  • #6 14212121
    Ationx
    Poziom 35  
    Czytanie ze zrozumieniem. Produkty, które biorą udział w promocji musisz zakupić do 27 grudnia (maksymalnie taka data na paragonie). Wtedy musisz odczekać minimum 30 dni, ale nie więcej niż 60 dni ze złożeniem wniosku. Zatem kupuj i nie wybrzydzaj ;)
  • #7 14213282
    Sobek007
    Poziom 16  
    Mój błąd. Ciągle mam wrażenie że ta promocja jest zrobiona na siłę.

"Promocja jest dostępna tylko dla klientów, którzy dokonają zakupu produktów objętych promocją, jako oddzielne komponenty, a nie jako część systemu budowy komputera."

Czyli już muszę moje zakupy rozdzielić na 2 zamówienia.

"Ta promocja jest dostępna aż do wyczerpania zapasów, możemy zakończyć ją w każdej chwili."

Wątpię aby nie skończyła się przed 30 dniami które muszę poczekać zanim złożę wniosek.
  • #8 14213429
    luki56
    Poziom 39  
    Ocena: 44
    AsRock Z97 Extreme3
  • REKLAMA
  • #9 14213467
    scofield1987
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sobek007 napisał:
    Mój błąd. Ciągle mam wrażenie że ta promocja jest zrobiona na siłę.

"Promocja jest dostępna tylko dla klientów, którzy dokonają zakupu produktów objętych promocją, jako oddzielne komponenty, a nie jako część systemu budowy komputera."

Czyli już muszę moje zakupy rozdzielić na 2 zamówienia.

"Ta promocja jest dostępna aż do wyczerpania zapasów, możemy zakończyć ją w każdej chwili."

Wątpię aby nie skończyła się przed 30 dniami które muszę poczekać zanim złożę wniosek.

Serio? Wytłumaczę Ci to. Składasz jedno zamówienie płytę + procesor maxymalnie do 27 grudnia (data na paragonie). Czekasz minimum 30 dni, a max 60 dni i składasz wniosek. Co do tego zdania "a nie jako część systemu budowy komputera." To chodzi w nim o to, że promocja nie działa gdy kupujesz cały komputer z taką płytą i procesorem.

a Teraz moje pytanie, chce kupić ten procesor i zastanawiam się nad płytą.
    MSI z97 GAMING5 czy AsRock Z97X KILLER ? Mam możliwość kupić MSI za 450zł nową.

Edit. Pytania chyba nie było, kupię MSI na morelkach i się załapię na 230zł zwrotu.

Jedyne pytanie, która jest po prostu lepsza, MSI czy AsRock (chodzi o jakość wykonania, awaryjność itp)
  • REKLAMA
  • #10 14213744
    Sobek007
    Poziom 16  
    scofield1987 rozumiem zasady jednak chciałem przy okazji kupić zasilacz. Wszystko na agito.pl Akurat na wybrany zasilacz jest darmowa dostawa.
  • #11 14213850
    scofield1987
    Poziom 11  
    Sobek007 napisał:
    scofield1987 rozumiem zasady jednak chciałem przy okazji kupić zasilacz. Wszystko na agito.pl Akurat na wybrany zasilacz jest darmowa dostawa.

Jeśli weźmiesz płytę, procesor i zasilacz to promocja dalej powinna działaś. Ja bym zrobił tak, wziąć płytę i procesor osobno na jednym i dać te 15 zł za kuriera, a później dostać zwrot 230zł.
  • #12 14215582
    Ationx
    Poziom 35  
    Rany no...

Ten punkt o tym "systemie budowy komputera" tyczy się gotowców, tylko gotowców.

Czyli tłumacząc bardziej łopatologicznie:
    Kupujesz w sklepie komputer o nazwie "Super Ultra Gaming Set" i masz go na fakturze jako jedna całość. Tak się składa, że masz w jego wnętrzu podzespoły objęte promocją, ale nie możesz z niej skorzystać, bo ich nie zakupiłeś jako podzespoły tylko jako część gotowca.

Kupujesz w sklepie komputer z wybranych części, nawet możesz mieć na fakturze złożenie zestawu przez sklep, ale w takim wypadku i tak się łapiesz na promocję bo masz oddzielne podzespoły wypisane na fakturze.
  • #13 14216273
    scofield1987
    Poziom 11  
    Ationx napisał:
    Rany no...

Ten punkt o tym "systemie budowy komputera" tyczy się gotowców, tylko gotowców.

Czyli tłumacząc bardziej łopatologicznie:
    Kupujesz w sklepie komputer o nazwie "Super Ultra Gaming Set" i masz go na fakturze jako jedna całość. Tak się składa, że masz w jego wnętrzu podzespoły objęte promocją, ale nie możesz z niej skorzystać, bo ich nie zakupiłeś jako podzespoły tylko jako część gotowca.

Kupujesz w sklepie komputer z wybranych części, nawet możesz mieć na fakturze złożenie zestawu przez sklep, ale w takim wypadku i tak się łapiesz na promocję bo masz oddzielne podzespoły wypisane na fakturze.

No i pozytywnie wytłumaczone.
  • #14 14238082
    Sobek007
    Poziom 16  
    Sprzęt zamówiony temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał płyty głównej do procesora i5 4690k w cenie do 400 zł, z wymaganiami dotyczącymi chipsetu Z97, wsparcia dla Crossfire, dwóch portów PCI Express 16x, dwóch portów PCI Express 1x oraz preferencją dla podwójnego BIOSu. Forumowicze polecili kilka modeli, w tym MSI Z97 Gaming 5 oraz AsRock Z97 Extreme3, zwracając uwagę na promocję cashback, która mogła obniżyć koszt zakupu. Dyskusja dotyczyła również zasad promocji oraz możliwości zakupu komponentów w oddzielnych zamówieniach. Użytkownik ostatecznie zamówił sprzęt, dziękując za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA