Ja kupiłem w Tesco tablet Lenovo, Pan sprzedawca twierdził że ten tablet nie ma GPS, nawet poszedł do informatyków sklepowych aby się dowiedzieć czy jest ten GPS czy nie, oni akurat mają te tablety. Informatycy zapewniali że GPS ten sklepowy egzemplarz nie ma, mimo to kupiłem, bo miałem GPS na BT, tablet też ma BT. Sparowałem GPS BT z tabletem i wyruszyłem w trasę, wszystko działało, potem zobaczyłem że BT było wyłączone (albo zapomniałem włączyć, albo samo się wyłączyło), mimo to nawigacja działała (oczywiście na GPS z tabletu), od tamtej pory mam już ikonki GPS/lokalizacji, których wcześniej nie było, nawet w sklepie ze sprzedawcą szukaliśmy tej ikonki i nie było, do dziś nie wiem dlaczego.
W moim tablecie była możliwa aktualizacja do Androida 4.4.. bo jak kupowałem tablet miał wersję 4.2.., poszukaj aktualizacji może też masz: Ustawienia / Informacje o tablecie / Wyszukaj nową wersję oprogramowania.
W sumie może dlatego uzyskałem dostęp do GPS?, bo z tego co pamiętam to od razu zaktualizowałem sobie system.