logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Radeon R9 270x - Problem na lini telewizor - karta HDMI - HDMI

PiterKJ 12 Gru 2014 18:41 1746 3
REKLAMA
  • #1 14216602
    PiterKJ
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Panowie i Panie,

Mam dziwny problem, ostatnio wszystko działało na linii telewizor - karta, ale kabel HDMI troszkę się zaplątał i odłączyłem go na chodzącym komputerze (wyłączony telewizor). Komputer się zresetował i od tej pory, po ponownym podłączeniu kabla HDMI karta nie widzi telewizora.

Po podłączeniu przez wejście HDMI na płycie głównej (Intel 4600), telewizor zostaje wykryty, lecz obraz jest nieco rozszerzony (np. idąc od lewej dolnej strony widać tylko połowę ikonki windowsa). To samo dzieje się jak podłącze laptopa Samsung R780. Kiedy na karcie obraz był ok.

Było więc pewne, że padło wejście HDMI na karcie, więc podłączyłem mój monitor (Samsung S22C300) przez przejściówkę DVI-HDMI, do karty. O dziwo działa normalnie.

Co więcej, kiedy wyłączę telewizor pilotem, to karta wtedy wykrywa monitor. Po włączeniu monitora, automatycznie windows daje głos o odłączeniu sprzętu.

Co zrobiłem:
    1. Zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej
    2. Wyłączyłem w biosie kartę intela
    3. Przepiąłem kabel HDMI do innego wejścia w telewizorze
    4. Wgrałem na pendrive Ubuntu i spróbowałem tam sprawdzić czy wykryje telewizor

Wszystko niestety spełzło na niczym. Może ktoś wie co się stało, miał podobnie, znajdzie coś w google (szukałem nie znalazłem, ale niewykluczone, że jestem idiotą.)

Sprzęt:
    Samsung S22C300
    Panasonic TX32LE8PA
    Karta Radeon R9 270x
    Procek i5-4460-> karta intel 4600
    Gigabyte B85M-D3H

PS: Podpięte są dodatkowe piny do karty, diodki na karcie świecą się na zielono.
  • REKLAMA
  • #2 14237730
    KL86
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Hm. Może to nie rozwiąże problemu, ale warto przetestować inny kabel HDMI. Z tego co się orientuję to kable gorszej jakości bywają "złośliwe" jeśli je się poruszy. A jeśli miałeś dobry kabel to warto sprawdzić go na innym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 14239120
    PiterKJ
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zakupiłem inny kabel i teraz telewizor zupełnie oszalał (na obu kablach teraz to samo).

Na wejściu HDMI1 telewizor jest wykrywany przez laptop oraz komputer (obie karty), lecz nie ma obrazu.

Na wejściu HDMI2 telewizor nie jest zupełnie wykrywany.

Zrobiłem self check (tak jak instrukcja nakazała) i mam:
    CodeSum: 015D E2CRC: 70

Ktoś wie co jest przyczyną takiego działania? (pewnie padło hdmi w tv..)
    Załączniki:
    • Panasonic_TX-32LE8P_Service_manual__repair_schematics__online_download.pdf (10.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 14239492
    KL86
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Masz może jakiś dekoder DVBT lub konsolę która również miała by HDMI? jak reaguje telewizor z takimi urządzeniami? Jeśli faktycznie i tutaj odmówi współpracy to perfidnie wina telewizora, o ile masz gwarancję pół biedy, jeśli nie to raczej tylko serwis. W sumie może to dziwić że stało się tak na wyłączonym odbiorniku, ale nie zapominajmy że telewizor w Stand-By również pobiera energię. Więcej chyba nie pomogę, ale mam nadzieję że choć podpowiedziałem.
REKLAMA