logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie dokumenty do PGE na podłączenie zasilania do domu ze złącza z licznikiem?

drwal88 17 Gru 2014 14:37 21654 18
REKLAMA
  • #1 14230855
    drwal88
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Witam mam małe pytanie i pewnie dla większości użytkowników nie będzie problemu żeby mi na nie odpowiedzieć gdyż w moim PGE nie otrzymałem jasnej odpowiedzi.

Prywatna firma na zlecenie PGE postawiła w granicy posesji złącze z licznikiem, jakieś 100 metrów dalej stoi domek który z tej skrzynki będzie zasilany. Tu się rodzi moje pytanie, jakie trzeba złożyć dokumenty do PGE obrót i dystrybucja w celu odebrania tego WLZ i podłączenia zasilania.

Na stronie PGE też jasno nie jest to napisane.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 14231551
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    W chwili obecnej Masz wykonane przyłącze elektryczne w granicy twojej posesji.
    Dalsze elementy instalacji: wlz, rozdzielnie ,instalacje wykonujesz własnym kosztem
    i staraniem .To wszystko zleć kumatemu elektrykowi a on już powinien wiedzieć
    jakie papierki co i gdzie wykonać by w Twoim domeczku wszystko śmigało OK.
  • REKLAMA
  • #4 14232046
    drwal88
    Poziom 14  
    Ten widziałem ale podobno jeszcze sporo innych jest.
  • #5 14232060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 14232072
    drwal88
    Poziom 14  
    A są te załączniki gdzieś na stronie PGE?

Oczywiście UB niezbędne?
  • #7 14232445
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    drwal88 napisał:
    Oczywiście UB niezbędne?

Zapytaj w PGE na jakiej podstawie wymaga UB. Innym operatorom wystacza ŚK.

A tak w ogóle to odbiorca, czyli strona umowy, oświadcza, że instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i bierze na siebie odpowiedzialność, że jest to zgodne z prawdą.

Oczywiście jeżeli nie posiada kwalifikacji, zatrudnia w tym celu odpowiednią osobę. Ale to jego zmartwienie (i odpowiedzialność) a nie dystrybutora energii.
  • #8 14232593
    tom_bart1
    Poziom 14  
    zbich70 napisał:
    Zapytaj w PGE na jakiej podstawie wymaga UB

Do wystawienia "Oświadczenia o wykonaniu instalacji w przyłączanym obiekcie" nie są wymagane UB, przynajmniej w O. Zamość.
  • #9 14287497
    drwal88
    Poziom 14  
    Na oświadczeniu jest miejsce na podpis osoby z UB. Jak dla mnie to te przepisy i wymysły PGE są chore. Rozumiem uprawnienia UB do projektowania ale po co do wykonania jeżeli wykonuje się wszytko zgodnie z projektem i innymi dokumentami. Wychodzi na to że żeby wkopać kabel w ziemie potrzeba UB bo ta linie musi byc odebrana chociaż jest za licznikiem.
  • #10 14289394
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Kolego drwal88 pomijając wszystkie wypowiedzi odniosę się do pierwszego postu.
    "Tu się rodzi moje pytanie, jakie trzeba złożyć dokumenty do PGE obrót i dystrybucja w celu odebrania tego WLZ i podłączenia zasilania". Więc tak, do PGE Dystrybucja musisz złożyć "Oświadczenia o wykonaniu instalacji" w odpowiedzi otrzymasz dokument „Potwierdzenie możliwości świadczenia usługi dystrybucji i określenie parametrów technicznych dostaw”. Natomiast do PGE Obrót składasz w/w dokument oraz dokument potwierdzający tytuł prawny (akt własności, wypis z księgi wieczystej ..., prawdopodobnie wystarczy mieć ze sobą tylko numer w/w księgi jeżeli jest założona) i te dokumenty wystarczą do zawarcia "Umowy sprzedaży energii elektrycznej" ze spółką Obrotu, co bezpośrednio wiąże się z umówieniem terminu zainstalowania licznika, a co za tym idzie zakończenie (zwieńczenie) procesu przyłączenia. A tak wogóle to cała procedura związana z przyłączeniem jest tu: http://www.pgedystrybucja.pl/images/stories/doc/pp/2014/07/Proc_przyl_odb.pdf
  • REKLAMA
  • #11 14289566
    drwal88
    Poziom 14  
    Tylko oświadczenie o wykonaniu instalacji ?
  • #13 14289829
    drwal88
    Poziom 14  
    Ale w całym problemie nie chodzi o wykonanie przyłącza a o zainstalowanie licznika i podłączenie do sieci WLZ a wymagane dokumenty które należny złożyć do PGD dystrybucja.
  • #14 14290095
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    @drwal88 I w PGE nie powiedzieli ci jakie to dokumenty?
    Nie chce mi się wierzyć :)
    Zadzwoń do innego okręgu tam się spytaj.
    Z jakiego województwa jesteś?
  • #15 14290359
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Kolego drwal88 napisałem Ci wcześniej jakie dokumenty trzeba złożyć i gdzie. A tak na marginesie przeczytaj "Umowę o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej" w obowiązkach Podmiotu przyłączanego tam wszystko pisze!
  • #16 16813553
    wooy11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    odgrzeje kotleta, mozliwe że komuś sie przyda ;)
    Po wybudowaniu przyłącza PGE Dystrybucja wysyła fakture za przyłaczenie i druk OŚWIADCZENIA WYKONAWCY. Klient zatrudnia prywatnie elektryka z uprawnieniami w celu przygotowania tgz WLZ od złacza ZK do domu, OSWIADCZENIE WYKONAWCY daje do uzupełnienia elektrykowi i płaci fakture za przyłączenie. Z wypełnionym OSWIADCZENIEM WYKONAWCY i potwierdzeniem wpłaty należy się pojawić w PGE DYSTRYBUCJA celem wybrania jednego dokumentu POTWIERDZENIA MOŻLIWOŚCI ŚWIADCZENIA USŁUG DYSTRYBUCYJNYCH, dokument potrzebny do zawarcia Kompleksowej umowy na DOSTAWE ENERGI ( umowa o LICZNIK ) Dobrze jest tez wziać Pozwolenie na Budowe które jest tytułem prawnym do obiektu ( potrzebne do podpisania umowy o licznik ) Jeżeli ktoś ma budynek na etapie wykończeniowym to warto zabrać ze sobą OSWIADCZENIE KIEROWNIKA BUDOWY w którym kier. Budowy pisze że prace BUDOWLANE na budowie sa zakończone , budowa jest na etapie wykończeniowym, ten dokument potrzebny będzie w PGE OBRÓT i dzięki niemu UMOWA NA DOSTAWĘ ENERGII będzie przygotowana w TARYFIE GOSPODARCZEJ ( G11 ) krótko mówiąc tani prad ;) Licznik pojawi sie do 14 dni od podpisania umowy na dostawę. koniec kropka ;)
  • REKLAMA
  • #17 21862138
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    wooy11 napisał:
    tgz
    Co znaczy skrót "tgz"?
  • #18 21862297
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1975
    Tagzwanej :)
  • #19 21862629
    wooy11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    stomat napisał:
    Tagzwanej :)

:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy formalności wymaganych przez PGE przy podłączeniu domu do sieci po wykonaniu przyłącza ze złączem pomiarowym w granicy działki. Ustalono, że dalsza instalacja po stronie odbiorcy, w tym WLZ od złącza do budynku, rozdzielnica i instalacja wewnętrzna, wykonywana jest na koszt właściciela przez uprawnionego elektryka. Wskazano, że do PGE Dystrybucja należy złożyć „Oświadczenie o wykonaniu instalacji” lub „Oświadczenie wykonawcy”, a w odpowiedzi otrzymuje się „Potwierdzenie możliwości świadczenia usług dystrybucyjnych” potrzebne do dalszych formalności. Do PGE Obrót wymagany jest dokument z dystrybucji oraz dokument potwierdzający tytuł prawny do obiektu, np. akt własności lub wypis z księgi wieczystej, aby zawrzeć umowę sprzedaży energii i umówić montaż licznika. W rozmowie pojawia się też kwestia wymagania uprawnień budowlanych przy podpisie na oświadczeniu; część uczestników wskazuje, że wystarczają kwalifikacje elektryczne, a wymagania mogą się różnić w zależności od rejonu PGE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA