logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen MS 1457 LE II - migająca dioda, przetwornica nie startuje, co dalej?

Macmar_88 09 Maj 2005 15:20 1064 2
REKLAMA
  • #1 1476175
    Macmar_88
    Poziom 11  
    Padł mi powyższy monitorek. Dopiero zaczynam naprawiać sprzęt RTV,więc za bardzo nie wiem, co robić. Tuż przed zepsuciem ekran zaczął przeskakiwać w poziomie. W końcu padł. Dioda zaczęła migać, a za chwilę przestała. Teraz słychać tylko, jak przetwornica próbuje zaskoczyć, ale nie daje rady. Wymieniałem już diody RK 46 i s4 22 oraz tranzystor C3893a (2 razy). Za każdym razem monitor pada i pada też tranzystor.
    Nie wiem, co robić. Pomóżcie!!!
  • REKLAMA
  • #2 1477173
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    na początek wylutuj ten tranzystor i w miejsce kolektor-emiter wlutuj żarówkę 230V/40W i pomierz na niej napięcia. Dalej idąc od kolektora poprzez trafo dojdziesz do regulatora B+. Sprawdź elementy. Oprócz tego sprawdź trafopowielacz.
  • #3 1479427
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Dla pogłębienia tematu to będzie tranzystor w obudowie T0 22 (trochę mniejszy od C...) i pewnie przykręcony do radiatora.
    W monitorach bowiem oprócz HOT-a pada właśnie on.
    Przyczyną są najczęściej zimne luty, pogorszenie filtracji zasilania (spadek pojemności elektrolitów), przebicie kondensatora powrotu, lub w przypadku gdy tory odchylania i wysokiego nie są rozdzielone - padający trafopowielacz.
    POzdrawiam.
REKLAMA