logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogółem - Który język programowania najlepszy do poznawania innych?

greex 17 Gru 2014 23:50 1266 7
REKLAMA
  • #1 14232796
    greex
    Poziom 9  
    Witam. Wiąże swoją przyszłość z jakimiś studiami informatycznymi i coraz bardziej myślę o kierunkach związanych z programowaniem. Nie umiem raczej żadnego języka programowania, jedynie coś tam z Pascala, który był w gimnazjum i w którym umiałem robić rzeczy typu teleturnieje zliczające punkty za odpowiedzi w konsoli itd. Teraz jednak chciałbym się wziąć na poważnie za naukę jakiegoś języka... i rodzi się pytanie - jakiego?
    Chciałbym, żeby był to język uniwersalny, czyli, że napiszę w nim zarówno prostą grę, jak i zwykłą aplikacje. Przede wszystkim jednak chciałbym, żeby był to język, którego znajomość ułatwi naukę innych języków programowania - nie chce więc, żeby był to język w którym wszystko jest bardzo ułatwione (podobno w C# tak jest, ale nie jestem pewien - tak po prostu wyczytałem), bo wolałbym tych ułatwionych rzeczy się nauczyć i ewentualnie potem mieć łatwiejsze przejście na "ułatwiony język".
    Który język były więc najlepszy? Czy C++ byłby tu idealny czy może jednak inny?.
  • REKLAMA
  • #2 14232852
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Nie tylko Ty masz taki problem. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "Programowanie jak zacząć?", albo coś w tym stylu, to na pewno znajdziesz podobne tematy. Ja dam Ci prostą radę. Po prostu zacznij. Niech to będzie C++. Myślę, że to niezła propozycja na start. Jeśli chodzi o książki to często ludzie polecają pozycje autorstwa pana Grębosza. Osobiście nie miałem z nimi za wiele do czynienia, więc trudno mi oceniać. Możesz też zajrzeć do "C++ dla każdego" - LINK. Akurat tę polecę.
  • REKLAMA
  • #3 14233050
    wacuu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja poleciłbym pythona równolegle. Najlepiej kurs na codecademy.com skoro mówisz że miałeś mało do czynienia z programowaniem, to po tym może mistrzem języka nie zostaniesz, ale nauczysz się innej ważnej rzeczy: myślenia w sposób algorytmiczny ;)
  • #4 14234533
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    To ja powiem, że Assembler pozwoli poznać działanie komputera i wykorzystywać inne języki w sposób optymalny! ;)

Ile osób, tyle będzie opinii. Jeśli liznąłeś Pascala - to rozwiń to, zainteresuj się środowiskiem Delphi. Jeśli nauczysz się jednego, to przesiadka na inne będzie prosta. Bo nie jest sztuką w programownaiu poznanie języka, ale sztuką jest umiejętność tworzenia i implementacji algorytmów w rozwiązywaniu problemów umiejętnie rozbijanych na podproblemy.
  • REKLAMA
  • #5 14234927
    IXOF
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Dżyszla napisał:
    ale sztuką jest umiejętność tworzenia i implementacji algorytmów w rozwiązywaniu problemów umiejętnie rozbijanych na podproblemy.

Świat to jednak jest mały :D Właśnie skończyłem czytać co nieco o algorytmie dziel i zwyciężaj :D

Aha, co do pytania, to ja zacząłem od c++ i sobie chwale. Co prawda wiele więcej nie umiem, ale myślę, że powoli zaczynam myśleć w "algorytmiczny sposób" ;)
  • #6 14271253
    vbfun
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dżyszla napisał:
    Assembler pozwoli poznać działanie komputera i wykorzystywać inne języki w sposób optymalny!
    Tak, ale napisanie sensownego programu dla komputera PC w asemblerze uwzględniając przesiadkę z 32bit na 64bit trochę mija się z celem.

Moim zdaniem jeśli kolega nie jest programistą i nie planuje narazie męczenia tematu na studiach to powinien zacząć od języka wyższego poziomu. Pamiętam jak na studiach pierwszy raz dostaliśmy javę i ci koledzy którzy mieli problemy w pascalu i C/C++ nagle ożyli. Niestety jak się dowiedzieli jak wygląda tworzenie "okienek" to wielu wymiękło. Gdyby jednak zacząć od np. VB.NET (dużo przyjemniejszy dla laików niż C#) to moim zdaniem o wiele więcej ludzi by się do tego przekonało. Po wykonaniu kilku fajnych programów należało by się uwstecznić przechodząc do C++, a następnie C. Ja w technikum po napisaniu kilku fajnych programów w trybie graficznym w Pascalu, poszedłem na kurs z C++ Buildera. Mimo braku znajomości C++ zobaczyłem jak zrobić notatnik, do którego dołożyłem justowanie, pogrubianie, kursywę i funkcję autozapisu. Takie niby nic, a zmotywowało mnie do dalszej pracy i dało chęci do nauki C++.

Jeśli kolega chce to może zabrać się za Lazarusa.
    Niestety przejście na QT czy Visual C++ wymaga dobrej znajomości podstaw C/C++.
    Nie polecam jednak migracji na PHP bo później ciężko jest przejść na inny język mając już przyzwyczajenia z PHP.

Jeśli by przyjąć, że tworzenie okienek narazie odpada to jak dla mnie java jest najprzyjemniejsza na start. Póki nie dojdzie się do dziedziczenia, klas abstrakcji i innych cudów można naprawdę bez problemowo załapać o co chodzi, a kursów jest sporo. Eclipse lub NetBeans i można zaczynać zabawę. Później niestety lub "stety" trzeba nabyć książkę by zrozumieć bardziej złożone mechanizmy. Natomiast wszystkim fanom javy którzy uważają, że już coś wiedzą, polecam odwiedzić politechnikę wrocławską i wykłady otwarte NSN (Nokia Siemens Networks) tam dopiero można zobaczyć ile wiedzy jeszcze trzeba opanować by coś wiedzieć.

Spoiler:
    Ewentualnie na początek można też zacząć (jak to powiedział kolega z pracy) od Excela, czyli od VBA. VBA jest wspierane w wielu programach np. Corel, AutoCAD i mimo, że jest okrojoną wersją Visual Basic 6 to jednak umożliwia dość przyjemne pisanie programów. Niestety z uwagi na brak zgodności środowiska VB6 z nowymi systemami operacyjnymi, lepiej jest zabrać się od razu za VB.NET (czasem bardziej podobny do C# niż do VBA, a przynajmniej różniący się bardzo w zakresie tworzenia okien). VB.NET ma bardziej przyjazny kod niż C# i wybacza wiele błędów. Edytor sam podpowiada co należy wpisać, więc moim zdaniem na start jest to dość przyjemny język.
  • REKLAMA
  • #7 14289077
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Na początek polecam język Ada. Kompilator na wiele nie pozwala i wyrabia to dobre nawyki pomocne przy innych językach.
  • #8 14289099
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Nie wiąż nigdy przyszłości ze studiami, tylko z tym co chciałbyś robić i z czego mieć chleb. Studia traktuj jako "coś po drodze" pomocnego. Mało jest osób, które to powiedzą, bo najzwyczajniej trochę wstyd jest przyznać się - skończyć jakieś studia, po nich nie mieć pracy (albo/i wiedzy) i robić przy czymś innym - a niestety, mamy takich wielu. Poucz się C/C++- nauczy cię myślenia. A potem J2SE i J2EE i z tego raczej chleb będzie. No i rzecz najważniejsza moim zdaniem: znajomość języka programowania to nie to samo, co umiejętność programowania. I odwrotnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru najlepszego języka programowania dla początkującego, który ma na celu naukę programowania i rozwój umiejętności. Uczestnicy sugerują różne języki, w tym C++ jako solidny wybór na start, ze względu na jego wszechstronność i możliwość nauki algorytmicznego myślenia. Inni polecają Pythona, który ułatwia zrozumienie podstaw programowania, oraz Asembler, który pozwala na głębsze zrozumienie działania komputera. Wskazano również na języki wyższego poziomu, takie jak VB.NET, które mogą być bardziej przystępne dla początkujących. Wiele osób podkreśla, że kluczowe jest nie tylko poznanie języka, ale także umiejętność tworzenia algorytmów i rozwiązywania problemów.
REKLAMA