logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP C4500 - SC548 / SC584 / Błąd ustawienia modułu grzejnego

Pshemass 18 Gru 2014 22:32 3135 7
REKLAMA
  • #1 14235528
    Pshemass
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Maszyna wywala komunikaty na przemian jak w temacie.
    Błędy 548 i 584 to identyczne błędy (chyba nawet niczym się nie różnią w opisie) - błąd napędu pasa grzejnego. Czasami wywala też sc549. Sam fuser jest dobry - przełożony do innej maszyny działa bez zarzutu a z kolei włożony inny też wywala błędy. Wykluczyłem też winę czujników odpowiedzialnych za odczyt ruchu pasa grzejnego (na inpucie 5-803-33 i 34 wszystko ładnie pokazuje), a nawet dla pewności założyłem nowe czujniki.
    Sądziłem, że to wina firmware (był taki update, który poprawiał niekontrolowane wywalanie SC548/549) jednak po updacie engine (na wersję b2235117s) nic się nie zmieniło, a nawet jest nieco gorzej! Dotąd sporadycznie wywalało komunikat 'Błąd ustawienia zespołu grzejnego' a teraz wywala go zawsze po zresetowaniu sc548.
    W akcie desperacji przełożyłem silnik fusera i zespołu wyjścia. CIĄGLE TO SAMO!
    Miał któryś z kolegów podobny problem?
    Może ktoś ma jakiś pomysł?

Dodam, że czasami po włączeniu maszyna działa przez chwilę - nawet może zrobić parę kopii. Dopiero po jakiejś chwili robi się cyrk.
  • REKLAMA
  • #2 14235882
    huberto233
    Poziom 26  
    Ocena: 27
    Zostalo Ci sprawdzenie tego Broken connection between IH inverter and IOB. Moze IOB sie wywalilo albo sam IH inverter chociaz osobiscie nie mialem nigdy w tej maszynie z tym problemow w przeszlosci(IOB zawodzilo czasem). Wyglada jak mowisz na problem z maszyna raczej niz ukladem grzania bo drugi fuser tez nie dziala. Sprawdzic mozna tez przewod ktory laczy zespol grzania z reszta maszyny bo moze sygnaly nie przechodza jak nalezy. Jezeli kreci fuserem to z jakiegos powodu czujnik nie widzi zmiany polozenia w ciagu 0.5 sekundy i to byloby 548.
  • REKLAMA
  • #3 14235898
    Pshemass
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Dzięki Huberto za sugestie. Też myślałem o tym łączeniu - a może gniazdo coś nie styka? Ale to raczej by wywalało SC za każdym razem, albo z drugiej strony jak by maszyna już ruszyła (zrobiła kopię) to by błędu raczej nie wywalała. A ona potrafi zrobić nawet 20 kopii niby jest dobrze a potem nagle wywala SC548. Co prawda po którejś kolejnej kopii - to może być jakiś trop... Potem to już wali jak się skasuje 5810 najpierw 'Błąd ustawienia zespołu grzejnego' a potem sc584.
    I tak jak analizuje chyba jak jest zimna po odpaleniu to jest ok - parę razy miałem już wrażenie, że ją zrobiłem (np po wymianie silnika), bo chodziła ładną chwilę, ale jak się nagrzała to wszystko wróciło to złej normy...
  • #4 17319321
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Mam ten sam problem. Poradziłeś sobie?
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #5 17322915
    Filem
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A może wgranie nowszego FW pomoże. Informacja z MPC4000 ale może też i tutaj coś zmienili:
    The occurrence conditions of SC548 (fusing unit rotation error) were
    changed so that it is triggered only when the abnormal signal is detected 4
    times consecutively (previously, it was triggered with just one detection).

I dalej:
    SYMPTOM
    SC548 (Fusing unit rotation error)
    Note: This SC often occurs while the fusing unit is warming up from a standby condition.
    CAUSE
    1) Engine firmware bug....

To tylko częściowo cytowane ale tak jak napisałem, to o MPC4000 / MPC5000 chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 17323105
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Ja miałem uszkodzony czujnik tylko :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #7 17402774
    PIONEER_FAN
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Skoro masz też komunikat "Błąd ustawienia zespołu grzejnego" to ja przyjrzałbym się wtyczce łączącej grzejną z maszyną.
  • REKLAMA
  • #8 17522476
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Najlepiej podstawic plyte wejscia-wyjscia ona zawodzi czasami.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z urządzeniem Ricoh MP C4500, które wyświetla błędy SC548, SC584 oraz SC549, związane z napędem pasa grzejnego. Pomimo wymiany zespołu grzejnego (fuser) oraz czujników, problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzenia w połączeniach elektrycznych, w tym wtyczek oraz płyty wejścia-wyjścia (IOB). Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń oraz aktualizację oprogramowania, które mogłoby poprawić działanie urządzenia. Wskazują również na możliwość, że błąd może być spowodowany przez usterki czujników lub problemy z sygnałami w trakcie rozgrzewania zespołu grzejnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA