logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między kablami Mbus i Fbus do zmiany softu w Nokii 5510

danek16 09 Maj 2005 19:29 1530 3
REKLAMA
  • #1 1476988
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam
    Temat byl moze wielokrotnie porusznay ale ja dalej niemoge tego skapnąć. Są kable mbus i w bus, czym one sie roznia, jeden wiem ze ma podłączenie na com , drugi na LPT. zeby zmienić soft w nokii 5510 to który kabel potrzebuje? spotkałem sie z kablami podłączanymi pod USB. Czy taki sie do tego nada?jak bym chciał sam zrobićte przewody to kocówke do podłączenia do nokii gdzies kupie?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1477112
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Kabel M/Fbus jest pod com. Zasadnicza sprawa jaką się różnią to taka że kablem działającym w trybie Mbus sciągniesz min simlocka, przeliczysz sumy kontrolne itp w Fbus natomiast takiej możliwości nie posiada - używa go się min do wgrywania log i dzwonków. Do zmiany softu potrzebujesz kabel działający w trybie Mbus - daruj sobie kable pod usb.
    Ja radze zakupić komplet - konwerter plus flasher. np : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50263604
  • REKLAMA
  • #3 1477427
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    ale ten z tego co widac jest na LPT,. to nie przeszkadza? gdzies czytałem ze trzeba zamieniać któres przewody miejscami zeby dzialal on przy nokii 5510? to prawda?
  • Pomocny post
    #4 1477667
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    danek16 napisał:
    ale ten z tego co widac jest na LPT,. to nie przeszkadza? gdzies czytałem ze trzeba zamieniać któres przewody miejscami zeby dzialal on przy nokii 5510? to prawda?

Pod LPT podłaczany jest flasher - za jego pomocą robisz backup i wrzucasz nowy flash - pod Com natomiast podłaczasz kabel za pomocą którego kończysz proces wgrywania nowego oprogramowania - czyli sprawdasz sumy kontrolne, zmieniasz imei oraz np sciągasz simlock lub odczytujesz kod zabezpieczający.
REKLAMA