logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Medion MD1772E - gaśnie przy zmianach częstotliwości i restartach systemu

adamo_gost 09 Maj 2005 21:07 1317 6
  • #1 1477378
    adamo_gost
    Poziom 11  
    mam monitor medion md1772e bez określonego powodu gaśnie niewiem czy może być to spowodowane przy zmianach częstotliwości oraz przy ponownym uruchamianiu systemu troche to już mnie denerwuje bardzo prosze o jakąs rade bądz może ktoś wie od czego to może być za pomoc serdecznie dziękuje
  • #2 1477789
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6878
    napisałeś
    Cytat:
    medion md1772e bez określonego powodu gaśnie......

co miałęś na mysli Monitor Medion MD1772E - gaśnie przy zmianach częstotliwości i restartach systemu
    1. znikaja napięcia zwłaszcza WN ( dotknij dłonią do ciemnego ekranu ,powinienes poczuć " laskotanie" )
    2. czy tylko ciemny ekran i za chwilę się restartuje

p.s.

wymień C327 220pF/1kV beter 2kv!!!!! standartowe uszkodzenie
  • #3 1478081
    adamo_gost
    Poziom 11  
    no coś takiego że np gram sobie w giere i pyk monito sie sam wyłącza albo np przy restarcie wyłącza mi sie i jak go włącze znowy sie wyłącza (co chwile gaśnie) mi sie wydaje że coś ma z częstotliwościami prosił bym o wytłumaczenie metodą łopatologiczną
  • #4 1478442
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Najczęstrzą przyczyną tak dziwnego zachowania są po prostu "zimne luty" pojawiające się z czasem w wyniku temperatury, drgań.
    Może być to również wina uszkodzonego kabla sygnałowego (gdy nie ma V lub H monitor po prostu się wyłączy) - chociaż mam jakiegoś starego sony który wyświetla obraz pomimo braku V i H (podłączone samo RGB) - oczywiście obraz "skacze i jest powyginany - ale to chyba uszkodzenie.
    To na początek do sprawdzenia.
    Pozdrawiam.
  • #5 1479711
    adamo_gost
    Poziom 11  
    a niech mi ktoś jeszcze powie jak to naprawić

Scalono dwa tematy. Regulamin.(ob)
  • #6 1479795
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Lutownica i miernik sie napewno przyda.
  • #7 1565230
    jaras_gost
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam to samo pytanie poza tym u mnie obraz stał się ciemniejszy niż w standartowym monitorze nie pomaga regulacja na trafo, poprostu albo obraz jest mocno mleczny i siwy albo jest za ciemny ! dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Medion MD1772E gaśnie bez wyraźnej przyczyny, szczególnie podczas zmiany częstotliwości odświeżania oraz restartów systemu. Objawy obejmują samoczynne wyłączanie się monitora podczas gry lub restartu komputera, a także problemy z jasnością obrazu – obraz bywa zbyt ciemny lub mleczny, a regulacja na transformatorze nie przynosi poprawy. Najczęstszą przyczyną takich problemów są tzw. "zimne luty" na płytce drukowanej, które powstają wskutek działania temperatury i drgań. Inną możliwą przyczyną jest uszkodzony kabel sygnałowy, zwłaszcza brak sygnałów synchronizacji pionowej (V) lub poziomej (H), co powoduje wyłączanie się monitora. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatora C327 o pojemności 220pF i napięciu 1kV (zalecany kondensator 2kV), który jest typowym elementem ulegającym uszkodzeniu. Do naprawy potrzebne są narzędzia takie jak lutownica i miernik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA