logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T21 - Losowe uruchamianie, diody HDD i baterii przygasają

madar 10 Maj 2005 10:48 3112 5
REKLAMA
  • #1 1478821
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Nie chce wystartować, po wciśnięciu przycisku power na chwilę zapala się dioda od hdd , w tym samym momencie przygasa dioda od baterii i nic się nie dzieje, co jakiś czas zaskoczy i odpali normalnie , nie wyświetla żadnych błędów, dzieje się tak zarówno przy pracy z baterii jak i z zasilacza , odpiąłem wszystko co mogłem (została tylko płyta, procek i ram) i bez zmian tzn startuje losowo , bez ramu także lecz wtedy oczywiście wydaje dźwięki.Gdy już zaskoczy to działa i nie powoduje żadnych problemów aż do ponownego wyłączenia lub uśpienia bo wtedy zabawa zaczyna się od nowa. Bateria wygląda na sprawną - pomiędzy zewnętrznymi stykami jest powyżej 12V, pozostałe napięcia ok 10,8V.

Nie miałem do tej pory styczności z laptokami , być może jest to typowy objaw uczkodzenia - czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1479928
    West
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Hejka! Mam T23 i na razie nie ma żadnych takich objawów.
    Oto moje sugestie:
    1. Jak kiedyś wystartuje to sciągnij z stronki Ibm a program do testowania PC - doctor albo coś takiego. Chyba chodzi pod dosem. Może coś wykryje.
    2. Jeszcze raz sprawdziłbym baterię. Ale powinien startować pod zasilaczem bez niej (przynajmniej mój potrafi :) )
    3. Napisałbym maila do IBM wkońcu mają tam ludzi którzy tym się zajmują.
    4. Od IBM sciągnąłbym także instrukcję demontażu i troubleshooting'u może coś tam piszą o takim zachowaniu ? (Sprawdze swoją mam do T23 ale może jest wspólna z wszystkimi T2x)

Jak dla mnie to wygląda albo na procka albo niestety na płytę główną...
    Pozdro
    Paweł
    znalazłem! jest też T21 zobacz może jest coś o tym (całość po angielsku, po polsku nie mam :) )
    Załączniki:
    • t23tsguiden.pdf (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 62p9631.pdf (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1481785
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Dzięki za odpowiedź.
    1. Nie odpalę PC Doktora gdyż w tym laptoku nie ma flopa,
    2. Baterię sprawdziłem ponownie zgodnie z opisem w serwisówce, napięcia poprawne , rezystancja pomiędzy pin 4 a 5 także, bez baterii, na samym zasilaczu sytuacja się nie zmienia , czasem się uda wystartować,
    3. IBM w instrukcji sugeruje wymianę: baterii , baterii podtrzymującej (sprawdzałem ją trzyma 3V i była niedawno wymieniana, po odłączeniu wyzerował się czas i wskoczyły difulty co w samym działaniu nic nie zmieniło) oraz wymianę płyty głównej - i chyba przez płytę to całe zamieszanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1482122
    West
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tyle co mogłem to pomogłem, nie wiem co może jeszcze być...
    Jeszcze wysłałbym maila do IBM'a może odpowiedzą?
    Jak rzeczywiście to płyta to współczuje :| ...
    Jak znajdziesz konkretną przyczynę to daj znać bo może kiedyś u mnie wyskoczą takie objawy ?
    Pozdro i powodzenia
    Paweł
  • REKLAMA
  • #5 2744046
    wawrzek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam podobny przypadek, tzn. laptop po podłączeniu do sieci nie odpala, na chwilkę zapala się kontrolka od pracy dysku twardego i nic więcej się nie dzieje. To samo na sprawnej baterii.
    Po dłuższym wyłączeniu i wyjęciu baterii ma okres kilku dni laptop ponownie daje się załączyć, ale po jakimś czasie ta usterka powraca. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy jest metoda trwałego usunięcia tej usterki bez wymiany płyty głównej. Byłbym wdzięczny za sugestie co mogę zrobić aby ożywić mojego T22,
    Mam pewną wprawę w naprawie układów elektronicznych, a podejrzewam, że usterka tkwi w zasilaczu na płycie, jednak bez schematów ideowych szukanie "w ciemno" nie ma większego sensu.
    Na zagranicznych stronach pełno jest wzmianek o tego typu usterkach (chyba jest to fabryczna wada), a przyczyną podobno ma być "przeładowanie" (overcharging) bliżej nie sprecyzowanego kondensatora. O ile pojęcie "przeładowanie" dla kondensatora jest nie bardzo zrozumiałe, to być może jest to np. utrata pojemności kondensatora elektrolitycznego- tylko którego?. A może problem tkwi gdzie indziej?
    Przesyłam pozdrowienia i jeszcze raz proszę o pomoc.
  • #6 3426943
    wawrzek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Drąźąc nadal temat znalazłem sugestię że jast to wadliwa praca układów scalonych ADP3410 iADP3421 pracujących w zasilaniu procesora.
REKLAMA