logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka karta graficzna do GA-990FXA-UD3 z FX8350 i Ubuntu 64 bit?

0ceanborn 27 Gru 2014 01:19 2370 9
REKLAMA
  • #1 14258825
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Witam
    Zamierzam kupić kartę graficzną. Mój sprzęt to :
    Radeon X1600 XT/X1650 GTO
    GA-990FXA-UD3 + FX8350 8x4,2GHz
    Zasilacz Antec 600W
    Kingston Genesis 16GB Kit* (4x4GB) DDR3 1866MHz

Używam systemu Ubuntu 64 bit i nie stosuje podkręcania.
    Karta graficzna 256MB wyraźnie odstaje od reszty sprzętu, a przydała by mi się szybsza praca na plikach graficznych. Poza tym zdarzają mi się przekłamania graficzne np na forum elektrody czy w LibreOffice.
    Jaka karta graficzna do GA-990FXA-UD3 z FX8350 i Ubuntu 64 bit?
    Te właśnie rzeczy dzieją się także przy innych kartach 256MB i przypuszczam, że jak zmienię na coś lepszego to problem zniknie. Liczę też na przyspieszenie komputera podczas zwykłych obliczeń z wykorzystaniem karty graficznej i tu pojawia się dylemat co kupić. Niemal cały sprzęt mam od AMD i nie wiem czy dobrym pomysłem będzie kupno NVidii. Z kolei nvidia ponoć ma lepsze wykorzystanie na Linuksie jeśli chodzi o wsparcie komputera w obliczeniach.
    Potrzebuję karty z pamięcią 1-2GB i chłodzeniem najlepiej pasywnym (dołożę niewielki wiatrak).
    Co polecacie ?
  • REKLAMA
  • #3 14266566
    0ceanborn
    Poziom 25  
    698adam napisał:
    Podaj budżet bo to kluczowa sprawa.

Budżet niech będzie 600.
    Jeśli mógłbym dzięki temu znacząco podnieść szybkość
    komputera to może być dużo więcej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14268124
    0ceanborn
    Poziom 25  
    wariato napisał:
    Do linuksa i AMD FX najlepiej nvidie.

Dlaczego ?
  • #6 14268184
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    0ceanborn napisał:
    Dlaczego ?

Sterowniki są lepiej "tolerowane".
  • #7 14270566
    0ceanborn
    Poziom 25  
    wariato napisał:
    Sterowniki są lepiej "tolerowane".

Tolerowane tzn ?
    W czym to się przejawia ?
    Ja mam w tej chwili ATI i nie dostrzegam żadnego nietolerowania.
    Czy mógłbyś coś treściwiej wytłumaczyć ?
  • REKLAMA
  • #8 14271500
    djzatorze
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Heh, wariato mówi, że pod Linuksami jest mniejsze prawdopodobieństwo niedziałania czegoś z obrazem, gdy ma się kartę od nVidii :D Ale wystarczy mieć w miarę popularną i w miarę nową kartę i będzie to hulać pod Ubuntu. Wbrew kiepskiej opinii krążącej o tym systemie, jest on dość przyjazny i względnie dopracowany. Popularne Radki będą tak samo bezproblemowe jak GeForce'y.

Autorze, kartę masz makabrycznie słabą i nie trzeba wydawać sześciu stów, by było lepiej. O procesorze i płycie głównej nie powiem za wiele bo "z AMD jestem cienki" :D Ale zgrubnie patrząc to sprzęt masz mocarny, zatem tym bardziej ta mizerna grafika odstaje.

Co do błędów wyświetlania obrazu to mimo wszystko szukałbym przyczyny w kiepskim wsparciu Twojej karty przez sterowniki. Stara jest. Ale kartę wymień, bo wstyd :D Na już brałbym coś do 400 zł. Skłaniałbym się ku np. Radeonowi R7, a nawet starszym z epoki 6870 (z tym że dziwnie nie chcą te stare tanieć, używki po 3 stówy chodzą :cry: ). Tutaj mamy ładnego R7 250X: Link.
  • #9 14272324
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    0ceanborn napisał:
    Czy mógłbyś coś treściwiej wytłumaczyć ?

Chodziło mi raczej o współpracę sterowników z procesorami AMD FX. Nvidia optymalizuje swoje sterowniki pod procesory wielowątkowe, dlatego z procesorami AMD karty nvidii wypadają lepiej niż Radeony. Możesz o tym poczytać w artykułach o testach sterowników zielonych i czerwonych.
    Co do linuxa to nie jestem na czasie go bo nie używam - kiedyś się bawiłem i to tylko w LiveUbuntu. Sporo osób na forach twierdziło że AMD olało zupełnie posiadaczy tego systemu a teraz nie wiem - być może się zmieniło. Co do ich sterowników pod Winzgroze nie mam żadnych zastrzeżeń i nie miałem nigdy problemów.
  • #10 14273484
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Chyba przekonaliście mnie do nVidii, jeszcze tylko kwestia wyboru modelu.
    Niby nie używam teraz grafiki 3D ale kto wie czy kiedyś nie zacznę.
    W każdym razie szybkość karty przyda się do szybszego przerabiania plików graficznych, liczę też na CUDA. Grafiki ATI też mają podobne rozwiązanie ale chyba nie jest tak dobrze rozwinięte jak CUDA, poprawcie mnie jeśli się mylę. Mam nadzieję, że instalacja CUDA i OpenCL nie będzie zbyt trudna.
    Oby tylko system się nie posypał po zmianie karty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje karty graficznej do płyty GA-990FXA-UD3 z procesorem FX8350, z systemem Ubuntu 64-bit. Obecnie używa karty Radeon X1600 XT/X1650 GTO, która nie spełnia jego oczekiwań, co prowadzi do problemów z wydajnością i błędami graficznymi. W dyskusji zasugerowano, że karty NVIDIA, takie jak GTX 750, będą lepiej współpracować z systemem Linux i procesorami AMD FX, ze względu na lepsze wsparcie sterowników. Użytkownik rozważa zakup karty do 600 zł, z możliwością zwiększenia budżetu, aby poprawić wydajność w obliczeniach graficznych. Wspomniano również o technologii CUDA, która może być przydatna w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA