logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lustrzanki: Nikon D7100 czy D5100 dla początkującego fotografa?

r.pszczolkowski 27 Gru 2014 15:47 1101 4
REKLAMA
  • #1 14260282
    r.pszczolkowski
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Siemka, jestem początkującym fotografem i potrzebuję lustrzanki. Chciałbym, żeby służyła mi nie tylko na początku, ale też później, kiedy będę bardziej zaawansowany. Która z wyżej wymienionych lustrzanek będzie dla mnie bardziej odpowiednia. Dla ułatwienia dodam, że mam zamiar fotografować w makro, za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania, i tych pośrednich, oraz krajobrazy, architekturę, i sporadycznie portrety. Pieniądze nie grają roli, więc proszę się nimi nie kierować :) Pozdrawiam, i życzę szczęśliwego nowego roku :D
  • REKLAMA
  • #2 14262452
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Jeśli bardzo nastawiasz się na makro to nie kupuj lustrzanki, bo po kilku ujęciach dojdziesz do wniosku, że lustro przeszkadza a pryzmat nie jest przydatny. Skoro i tak większość zdjęć będziesz robić na LV z podniesionym lustrem to lepiej pomyśl od razu o bezlusterkowcu. Przynajmniej będzie ostrzył dobrze na AF detekcyjnym bo lustrzanki na LV ostrzą bardzo ułomnie. Odwrotne mocowanie jest .. spoko ale w praktyce lepiej kupić redukcję m42 + jakiegoś Zeissa z dużą skalą odwzorowania i ostrzyć ręcznie na specjalnej szynie.
  • REKLAMA
  • #3 14263535
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Ja dodam moje doświadczenia z naprawą 5100, trafiły do mnie dwie sztuki jedna miała zablokowane lustro, a drugi po zalaniu. Aparat konstrukcyjnie taki jak każdy nikon, jakość materiałów ok ale jest jeden mankament, taśma lcd i gniazdo na płycie. Taśma jest tak tandetnie wykonana, że rozsypuje się w rękach. Aparat z zablokowanym lustrem był po upadku i upadek spowodował, że taśma się uszkodziła. Aparat po zalaniu gubił kolory (jeszcze przed zalaniem), aparat udało się postawić po zalaniu ale zanikające kolory były spowodowane luźnym gniazdem taśmy i po mimo silnym prób nie udało się tego rozwiązać. Sama wymiana taśmy jest bardzo prosta ale problem jest ze zdobyciem części gdyż na chwilę obecną taśma dostępna jest tylko w chinach i koszt samych części to 50-60dolarów proszę dodać do tego koszt importu i robocizny. Na temat 7100 niestety nic nie powiem bo jeszcze się nim nie spotkałem.
  • REKLAMA
  • #4 14264734
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Tych wad wieku dziecięcego narobiło się ostatnio w Nikonach a co gorsze sporo z nich jest uznawane za normę, więc chyba nadchodzi czas odwrotu od Nikona. Pomyśl o jakimś Canonie 60D.
  • #5 14273527
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Do tego Flektogon 35 ma skalę 1:2. Można mocować go normalnie lub odwrotnie. Vivitar 28 również na revers się nada wyśmienicie. :)
    Krajobrazy i architekturę canon 10-18 i oczywiście statyw plus filtry do krajobrazów. Z pewnością polaryzacyjny i ewentualnie szare.

Portret okazjonalnie? Jupiter 9. Drożej canon 50/1.4 lub 85/1.8. :)
REKLAMA