logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór switcha 8-portowego do sieci domowej z routerem Netgear DGN2000

Norbas78 28 Gru 2014 19:00 23199 52
Najlepsze odpowiedzi

Jak rozbudować domową sieć z routerem Netgear DGN2000 o 8-portowy switch, jak to podłączyć i jakie kable kupić?

Kup gigabitowy, najlepiej niezarządzalny switch 8-portowy, np. Netgear GS108/GS108GE albo TP-Link TL-SG1008D/TL-SG108, i podepnij go jednym portem do routera; urządzenia możesz wpinać do switcha, a porty LAN routera też mogą dalej służyć jako dodatkowe gniazda [#14265059][#14265128][#14280266] Switch jest przezroczysty i zwykle nie wymaga konfiguracji, a internet oraz sieć lokalna będą działać automatycznie [#14265071] Urządzenia z kartami gigabitowymi połączone przez gigabitowy switch będą mogły pracować z pełną prędkością między sobą, ale ruch przechodzący przez DGN2000 do internetu i tak ograniczy się do 100 Mb/s, bo router nie ma gigabitowych portów [#14310399][#14310396] Do okablowania w ścianach użyj kabli prostych RJ45, zakończonych tak samo po obu stronach (A-A albo B-B); kabel skrosowany jest potrzebny głównie do połączeń komputer-komputer [#14292089] Jeśli nie potrzebujesz VLAN-ów, QoS ani innych opcji, zarządzalny switch nie jest konieczny [#14280686]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14264993
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 77
    Posiadam router Netgear DGN2000. Niestety skończyły mi się wolne porty sieciowe a na wifi przesył dużych plików wiadomo jak idzie. Postanowiłem poprowadzić kilka kabli sieciowych w domu i rozbudować moją maleńką sieć.
    Jednak wnioskuję, że potrzebuje jakiś switch chyba ośmio portowy żeby udało się zrealizować zamiar.
    Z takimi urządzeniami nie miałem do tej pory do czynienia więc proszę o wyjaśnienie jak to wszystko najlepiej połączyć by miało ręce i nogi oraz jaki niedrogi ale dobry switch kupić.
    Na poniższym obrazku stan rzeczy. Doprowadzone kreską rzeczy do routera są podłączone. Reszta widoczna na szkicu czeka na możliwość podłączenia.
    PS. Muszę zaopatrzyć się w kable "proste" czy tzw "skrętke"?
    Wybór switcha 8-portowego do sieci domowej z routerem Netgear DGN2000 [/img]
  • #2 14265017
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Netgear lub TP-Link - kup z portami 1Gbps (gigowymi).
  • #3 14265036
    Norbas78
    Poziom 12  
    Tylko jakie modele są warte uwagi?
    Oraz jak to wszystko połączyć bo nie mam zielonego pojęcia.
    Switch rozumiem, że jakoś przy routerze i od niego kable na reszte mieszkania.
    Czy to co już w router wpięte ma zostać? ( tylko jeden port zwolnić by podłączyć switch ) czy też z routera wypiąć a wpiąć wszystko w switch a tylko switch do routera?
    No i jakie kable kupić?
    Troszke jestem w switchach zielony i sposobie ich podłaczenia
  • #4 14265059
    jimasek
    Switch to rozdzielacz więc żadnych konfiguracji nie musisz robić wystarczy włączyć w sieć do routera i rozdzielić na resztę komputerów, oczywiście nie musi być przy samym routerze.
    Modele
    Netgear GS108E
    TP-LINK TL-SG1008D
    TP-LINK TL-SG108
  • #5 14265071
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Switch jest "transparentny", więc nie ma znaczenia, czy podłączysz urządzenia do switcha czy do routera. Jak napisałeś jeden port z routera musi być podłączony do switcha. Kable oczywiście RJ45, w kategorii na Twoją kieszeń :)
  • #6 14265104
    Norbas78
    Poziom 12  
    Czy dobrze rozumiem?
    Mogę równie dobrze podłączyć do routera kilka switchy ?
    Przykładowo mam jeden długi kabel sieciowy wpięty w router a na jego końcu są 3 komputery do podłączenia. Majac jeden switch przy routerze muszę ciągnąć trzy kable. Ale mogę też pociągnąć jeden kabel i na jego końcu dać switch i tam wpiąć te 3 komputery?
    Bo jeśli tak i nie patrząc na koszt switchy to mogę do każdego pokoju pociągnąć jeden kabel ( prosty czy skrętka? ) i na końcu dać switch by w niego wpiąć urządzenia z pokoju.
    Czy portów w routerze też można używać do podłączenia urządzeń czy też wszystko muszę puścić już ze switcha?
  • #7 14265117
    VooVoo
    Poziom 34  
    Tak zwana "stackowalność" zależy od producenta. Kiedyś można było połączyć tak do czterech switchy - być może coś się zmieniło. Ale masz rację, mając 4 porty lan w routerze możesz śmiało podłączyć 4 switche na bank.
  • #8 14265128
    jimasek
    Norbas78 napisał:
    Bo jeśli tak i nie patrząc na koszt switchy to mogę do każdego pokoju pociągnąć jeden kabel ( prosty czy skrętka? ) i na końcu dać switch by w niego wpiąć urządzenia z pokoju.

Możesz tak zrobić. Porty LAN-owe w routerze to też switch.
  • #9 14265160
    Norbas78
    Poziom 12  
    Rozumiem już troche :-)
    Oczywiście prócz sieci domowej ( by komputery się wzajemnie widziały + dysk sieciowy ) po tych kablach automatycznie pójdzie też dostęp do internetu?
    Czy na komputerach lepiej ustawić stałe IP czy zostawić tak jak mam na wifi automat a tylko na routerze są one pooznaczane by się na siebie nie wpychały?
    No i czy puszczenie jednego długiego kabla , na jego końcu zainstalowanie switcha i do niego podpięcie 3 urządzeń nie spowoduje tzw. wąskiego gardła?
    Kable RJ45 też muszą być jakieś do gigabitowego lanu czy tu już nie ma podziału?
  • #10 14265188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 14265190
    VooVoo
    Poziom 34  
    Chcąc wykorzystać szybkie switche, potrzebne są szybkie kable oraz szybkie karty sieciowe, Jeśli karty nie są 1Gbps to nie ma sensu pakować się w koszty. Już o tym pisałem - Twoja kasa.
    Pozdro dla @jimasek
  • #12 14265202
    jimasek
    To i tak masz zagwozdkę bo router zwolni ci sieć do 100Mb/s ;)
    Albo kupisz 16 portowy i wszystko połączysz do nowego switch-a i dalej sam router.
    Pozdrawiam!
  • #13 14265241
    Norbas78
    Poziom 12  
    Sprawdziłem i połowie sprzętu ma karty 100Mb/s a w połowie gigabitowe.
    Na pewno będzie szybciej niż po wifi a może z czasem nabędę router z portem gigabitowym.
    Nie wiem czy takie są ( mam internet z netii po kablu tpsa ).
    Switch raczej zainwestuje w gigabitowy bo to przecież "przyszłościowa" inwestycja.
    Jak na razie głównie chodzi mi o to by powiedzmy plik 4,7GB nie szedł mi jak po wifi godzine tylko po lanie kilka minut. Oraz by można było na telewizorze oglądać bez zacięć film który fizycznie znajduje się na dysku sieciowym.
    Jeszcze jedno pytanie.
    Mam też router który dostałem od netii ( netia spot ) który leży w pudełku nie używany. Czy jego da się jakoś wykorzystać w planowanej sieci ( może jako switch albo inne ustrojstwo przykładowo by wpiąć w sieć drukarkę która ma tylko USB ) ?
  • #14 14265270
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Router Netii mozesz zastosowac jako switch lub / i access point jesli ma wifi w zaleznosci od potrzeb
  • #15 14265288
    VooVoo
    Poziom 34  
    Wąskim gardłem, będzie brama do internetu. Z tego co ostatnio się dowiedziałem, są specjalne audycje 4k (w sieci) dedykowane dla nowych odbiorników 4k. Wg informacji przepustowość musi być na poziomie nie mniejszym niż 20Mbps dla prawidłowego odbioru. Wynika stąd, że 100 Mbps będzie jeszcze jakiś czas ok.
  • #16 14265301
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Porownaj sobie 100Mbps i Giga przy robieniu backupow na NASa.
    Jak dla mnie Gigabit to minimum
  • #17 14265322
    VooVoo
    Poziom 34  
    Wiadomo, że lepiej być pięknym i bogatym, niż biednym i chorym ;) czyli lepiej mieć szybki sprzęt. Jednak wielu użytkowników nie ma super serwera w domu, a zwykły ftep wystarcza do przesłania kilku zdjęć czy filmów.
  • #19 14266169
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Lepiej dać 3 kable ze switcha niż jeden i na końcu dołożyć switcha ponieważ połączenie z jednym kablem będzie zawężało przepustowość.
  • #21 14280266
    FasterThanX
    Poziom 13  
    FS108 to Fast Ethernet a GS108 to Gigabit (GE przeznacznie na teren Europy)
  • #24 14280284
    Norbas78
    Poziom 12  
    Dziękuje serdecznie za wyjaśnienie

Dodano po 14 [minuty]:

Sorki, jeszcze przymarudzę :-)
    http://www.morele.net/switch-netgear-gs108ge-8x-10-100-1000mbps-89449/
    http://www.morele.net/switch-netgear-prosafe-...nagement-via-pc-utility-gs108e-300pes-660144/
    Widzę, że jeden jest zarządzalny a drugi nie.
    Co to dla mnie oznacza jako końcowego użyszkodnika... na czym taka zarządzalność polega i jakie są za i przeciw.
  • #25 14280686
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Widze, że 8 portów to może być na styk. Sądzę, że lepiej by było kupić jakiś 16 portowy switch. Zawsze jakiś zapas.

Ale do pytania. Zarzadzalny switch to taki, na którym możesz wyklikać dziwne opcje. Włączyć lub wyłączyć jakiś port, nadać VLANy, ustawić filtracje, jeżeli się nie mylę to także QoS. Moim zdaniem dla zwykłego Kowalskiego starczy i normalny nie zarządzalny - chyba, że masz manie gadżeciarstwa :))) to bierz zarządzalny.

Ja - jako maniak elektroniki i fanatyk konfigurowania wszystkiego - brałbym to: http://cdr.pl/p2013,mikrotik-cloud-router-switch-crs125-24g-1s-in.html. Switch, router, a takze mozliwosc wrzucenia zapasowego łącza w postaci LTE. Ale to już hardcore i niższy model konfigurowałem bez podstawowej wiedzy nabytej w trakcie dobrą godzinkę :) a sądze, że nie o to tu chodzi.

Bierz tego nie zarządzalnego i pomyśl o stworzeniu zapasu w postaci switch'a 16 - portowego.
    EDIT. widze ze 16stki są cholernie drogie :( to masz małe pole do popisu.
  • #26 14281651
    Norbas78
    Poziom 12  
    8 portowy powinien wystarczyć. W razie czego bedę miał jeszcze 3 wolne porty w routerze a i tak nie od razu wszystko podłącze kablem ( za jakiś czas podczas remontu planuje wsadzić kable w ściany i dopiero jak będzie wszystko w gniazdkach naściennych to podłączę komplet ). Qos-y mogę ustawić na routerze więc tak naprawde zarządzalny mi nie potrzebny.
    Wąskim gardłem będzie router który nie ma portów gigabitowych ale to też można wymienić za jakiś czas, a że router mam dobry i żadnych z nim problemów to jeszcze się z nim nie będę rozstawał. Sieć tak na prawdę potrzebna mi tylko po to by bez zacięć móc na każdym podłączonym urządzeniu odtworzyć dziecku na komputerze lub telewizorze bajki fullhd które z kolei mają być trzymane na dysku sieciowym.
    PS. TV nie posiada karty sieciowej. Czy koledzy orientują się może w odtwarzaczach multimedialnych które bez problemu polączą się przez sieć z dyskiem sieciowym i odtworzą film/bajke ?
    Czytałem troche o WD TV Live ale nigdzie nie znalazłem informacji czy zobaczy on zasoby dysku sieciowego.
    Chciałbym coś nie drogiego co będzie spełniało powyższe zadanie.
  • #27 14281659
    przeqpiciel
    Norbas78 napisał:

PS. TV nie posiada karty sieciowej. Czy koledzy orientują się może w odtwarzaczach multimedialnych które bez problemu polączą się przez sieć z dyskiem sieciowym i odtworzą film/bajke ?

O ile TV posiada HDMI :) To u mnie się świetnie sprawuje Raspberry PI z zainstalowanym XBMC
  • #28 14281706
    Norbas78
    Poziom 12  
    Posiada HDMI. Do tej pory odtwarzałem bajki z zewnetrznego dysku. Jednak okazał się już za mały na kolekcję mojej milusińskiej.
    Raspberyy PI... rozumiem, że trzeba by to jakoś konfigurować. No i jaki byłby koszt gotowca który już tylko zawiśnie za TV i będzie działął? Czy po awarii prądu samo się podniesie do działania czy też trzeba coś robić? Zależy mi by było zamodzielnie gotowe do pracy bo często nie ma mnie w domu a moje kobitki nie są zbyt informatyczne.
  • #29 14281741
    przeqpiciel
    Koszt ? 200. Cięcia kosztów to:
    samo rpi kosztuje ze 150 w tych 200 masz rpi + obudowa + zasilacz - brak karty - brak wifi tylko ethernet

Uruchamia się dopiero wtedy gdy dostanie prądu :) Czyli tuż po wsadzeniu wtyczki. A menu cały czas jest dostępne po tym jak przełączysz się na port HDMI telewizora. Menu moim zdaniem jest intuicyjne.
    https://www.youtube.com/watch?v=PK5kxBzKpcE
    Głównie korzystam z podczepionego dysku twardego przez USB ( każde podłączenie z powodu zasobo żerności dysku ) powoduje restart RPi.
    Także posiada możliwość korzystania z DLNA, więc to powinno Ciebie zainteresować.

Co do XBMC - to możesz zobaczyć czy się tobie podoba na komputerze http://kodi.tv/download/ i ewentualnie pozniej podjac decyzje czy chcesz zawiesic to za TV

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Netgear DGN2000, który ma ograniczoną liczbę portów LAN, co skłoniło go do zakupu switcha 8-portowego w celu rozbudowy domowej sieci. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru switcha, z zaleceniem modeli Netgear GS108E, TP-LINK TL-SG1008D oraz TL-SG108, które obsługują prędkości 1Gbps. Użytkownicy wyjaśnili, że switch działa jako rozdzielacz, nie wymagając skomplikowanej konfiguracji, a do podłączenia urządzeń wystarczą kable RJ45. Wskazano również, że porty LAN w routerze mogą być używane równolegle z portami switcha. Użytkownik zainwestował w switch gigabitowy, mimo że router obsługuje tylko 100Mb/s, co ogranicza prędkość transferu. W kontekście okablowania, użytkownik został poinformowany, że do instalacji w ścianach należy używać kabli prostych, a skrosowane są potrzebne tylko w specyficznych połączeniach. Na koniec, użytkownik rozważał wykorzystanie dodatkowego routera Netia Spot jako switcha lub punktu dostępowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA