logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung nc10 - Czarny ekran po starcie, migający wskaźnik, brak automatycznego bootowania

Maniuni095 29 Gru 2014 17:24 3654 30
REKLAMA
  • #1 14268347
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.
    Posiadam netbook Samsung nc10 i mam z nim niemały problem. W skrócie chodzi o to, że gdy włączę netbooka to pojawia się ekran startowy i mam do wyboru opcję F2(bios) i F4(recovery)(bardzo szybko znikają i pojawia się napis "please wait..." oraz ładuje się pasek) gdy nic nie nacisnę to wszystko leci dalej z automatu i... pojawia się czarny ekran z migającym wskaźnikiem w lewym górnym rogu po czym netbook się wyłącza. Próbowałem też zainstalować system jeszcze raz korzystając z ukrytej partycji recovery lecz po wciskaniu klawisza F4 CZASAMI udaje się URUCHOMIĆ system a nie instalator systemu, podobną sytuację zauważyłem po wciskaniu F12 tutaj też CZASAMI udaje się załadować system.
    Grzebałem trochę w biosie, zmieniałem rożne opcje, przywracałem domyślne ustawienia biosu, ustawiłem botowanie z dysku jako pierwsze ale żadna metoda nie pomaga :/
    Macie jakieś pomysły jak zrobić aby system automatycznie startował??

P.S
    Jutro może dodam jakieś zdjęcia jak załatwię jakiś aparacik.
  • REKLAMA
  • #2 14268365
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Maniuni095 napisał:
    Macie jakieś pomysły jak zrobić aby system automatycznie startował??

Sprawdź stan dysku, podaj jego SMART z Crystal disk Info.
  • #3 14268466
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Samsung nc10 - Czarny ekran po starcie, migający wskaźnik, brak automatycznego bootowania Samsung nc10 - Czarny ekran po starcie, migający wskaźnik, brak automatycznego bootowania

Teraz?? :)
  • #4 14268482
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Maniuni095 napisał:
    o to chodzi?

Prawie.
    Pokazałeś tylko część parametrów, rozciągnij to okno aby były widoczne wszystkie.
  • #5 14268493
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Sprawdź też temperatury.
  • #6 14268535
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Dysk wygląda na sprawny, ale zaliczył już dużą ilość wstrząsów, co nie jest korzystne dla dysku, parametr BF.
  • REKLAMA
  • #7 14268548
    Maniuni095
    Poziom 9  
    tego nie mogę potwierdzić ponieważ tego netbooka dostałem uszkodzonego 3 dni temu...
  • REKLAMA
  • #8 14268585
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Spróbuj wykonać reset biosu, przez wyjęcie baterii na kilka dobrych minut.
  • #9 14268614
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Hmm powiem CI szczerze, że po otworzeniu netbooka, nie widzę tu nigdzie baterii o.O nawet nie widzę nigdzie opisu na płycie głównej o.O

Dodano po 18 [minuty]:

jedyne co znalazłem to RTC Reset, zwarłem obie "zworki" i uruchomieniu wyskoczyło :

ERROR
    0271: Check date and time settings
    WARNING
    0251: System CMOS checksum bad - Default configuration used

F1 - resume F2 - Setup

nacisnąłem resume i teraz mam to samo co wcześniej, czarny ekran i migający wskaźnik w lewym górnym rogu. Po dłuższej chwili tak samo jak wcześniej wyłącza się.

Zapomniałem wcześniej napisać, że po przejściu tego menu z F2 i F4 komputer cały zcas piszczał, musiałem głośniki wypiąć xD

Dodano po 10 [minuty]:

Zrobiłem to samo tzn zwarłem te zworki RTC Reset i teraz wybrałem opcję F2-setup, ustawiłem czas i datę oraz wczytałem domyślne ustawienia " Load Setup Defaults" i tak jak wcześneij, nic to nie pomogło, znowu jest czarny ekran i ten migający wskaźnik ;/
  • #10 14268975
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Maniuni095 napisał:
    Zapomniałem wcześniej napisać, że po przejściu tego menu z F2 i F4 komputer cały zcas piszczał, musiałem głośniki wypiąć xD

Zataiłeś bardzo ważną informację
    "Ciągły dźwięk – brak pamięci RAM lub karty graficznej "
    Trzeba sprawdzić pamięci RAM, podmienić na inne, wyczyścić styki gniazda i modułu.
  • #11 14269298
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Raczej nie na tym etapie.

Dodano po 1 [minuty]:

Testowo podmien dysk albo zdemontuj. W drugim przypadku użyj systemu live na usb. Daj znać jak wrażenia.
  • #12 14271708
    Maniuni095
    Poziom 9  
    kokapetyl napisał:

Trzeba sprawdzić pamięci RAM, podmienić na inne, wyczyścić styki gniazda i modułu.

Sprawdzałem RAM z trzema różnymi kościami, czyściłem styki, gniazda i nie przyniosło to żadnego rezultatu.

diseasekowalski napisał:

Testowo podmien dysk albo zdemontuj. W drugim przypadku użyj systemu live na usb. Daj znać jak wrażenia.

Podmieniłem dyski i nic to nie dało. Po wpięciu dysku z vistą system się odpalił ale tą samą metodą co aktualny XP czyli naciskam do bólu F4 (partycja recovery) czasami łapie i odpala system. Co do drugiej metody to zrobię ją wieczorem i napiszę czy coś ten sposób pomógł.
  • Pomocny post
    #13 14271769
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Maniuni095 napisał:

Podmieniłem dyski i nic to nie dało. Po wpięciu dysku z vistą system się odpalił ale tą samą metodą co aktualny X

Coś mi się widzi, że kolega za dużo kombinuje.
    System zainstalowany na innym sprzęcie, ma małe szanse na poprawną pracę o ile wogule się uruchomi.
    diseasekowalski napisał:
    Testowo podmien dysk

Nie chodziło o podmianę dysku z systemem, ale o inny dysk i na nim próbować nowej instalacji systemu.
  • #14 14274982
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Ok, zrobiłem tak:

Podpiąłem 2 różne dyski i chciałem zainstalować na nich od nowa system z USB, rezultat:
    Wyświetliło się "Start booting from USB device..." i tak cały czas, nic nie idzie do przodu.

Próbowałem też z tym live systemem, pobrałem ubuntu 10.10 i użyłem programu Universal USB Installer. Robiłem wszystko krok po kroku jak w poradniu i? dupa ;) Wszystko ładnie czyta, widzi USB po czym wyświetla sięczarny ekran z migającą "podłogą" w lewym górnym rogu :/

Dodano po 31 [minuty]:

Przypomniało mi się, że mam na penie zbootowany windows 7 i z ciekawości podpiąłem tego pena i o dziwo po 5 minutach wyświetlania "Start bootking from USB device..." wyświetlił się kreator instalacji ale nie instalowałem go bo netbook by się chyba pochlastał z tym systemem :P dlatego znowu podpiąłem xp i czekam już 20 min aż pojawi się kreator instalatora ;/
  • #15 14279296
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Maniuni095 napisał:
    Podpiąłem 2 różne dyski i chciałem zainstalować na nich od nowa system z USB, rezultat:

Rezultat - piszczy czy nie?

Po takim opisie problemu doliczam klientom +300 za dochodzenie o co chodzi w opisie.
  • #16 14279555
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Piszczy cały czas ;)
  • Pomocny post
    #17 14279945
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Co z temperaturami?
  • REKLAMA
  • #18 14280731
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Samsung nc10 - Czarny ekran po starcie, migający wskaźnik, brak automatycznego bootowania

Temperatury po godzinie pracy
  • Pomocny post
    #19 14280837
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Czyli JEDNAK zainstalowałeś system?

Nagraj film z piszczeniem. Od początku do końca.
    Jak podłączasz słuchawki to piszczenie ustaje?
  • #20 14282209
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Nie, nie zainstalowałem tamtego systemu bo nie szło przejść tego procesu: "Start booting from USB device..." a ten system co się odpala(jak pokazane na filmie) jest od początku.
    Zamieściłem 2 filmy, w pierwszym nic nie ingeruje w start systemu, po tym pikaniu komputer się wyłącza. W drugim filmie naciskam klawisz F4[recovery] i system odpala. Dołączam też zdjęcie bo ten napis na dole ekranu podczas startu pojawia się i znika bardzo szybko :P
    1.

2.

Po podłączeniu słuchawek piszczenie nie ustaje, co więcej, piszczy na głośnikach z komputera a nie na słuchawkach :P
  • Pomocny post
    #21 14282256
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Może jakiś klawisz w klawiaturze jest zablokowany i dlatego piszczy. Spróbuj odłączyć klawiaturę. Strzelam, ale warto spróbować.
  • #22 14282265
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Chwilka, muszę jeszcze raz filmy wgrać bo tu jakimś cudem z 16 sec zrobiło się 5sec o.O

Co do klawiatury zaraz sprawdzę.

Dodano po 21 [minuty]:

kokapetyl napisał:
    Może jakiś klawisz w klawiaturze jest zablokowany i dlatego piszczy. Spróbuj odłączyć klawiaturę. Strzelam, ale warto spróbować.

JESTEŚ WIELKI MISZCZU :P

Teraz nie dość że nie piszczy, to nawet system automatycznie startuje :)
    Jak zbootuje sobie pena to zobaczę czy można system zainstalować :)

A odnośnie partycji recovery macie jakieś pomysły?? Po wciśnięciu F4 nie odpala się ta partycja tylko lista wyboru opcji uruchomienia systemy (awaryjny, awaryjny z obsługą sieci itd.)
  • Pomocny post
    #23 14282445
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Bez tych filmów jeszcze rok byś szukał co piszczy, nie?
    Dlatego warto DOKŁADNIE opisywać problem. Ty zrobiłeś to tak po łebkach, że aż odechciewa się pomagać.

Posiadasz wogóle partycję recovery?
    Pokaż jej zawartość.
  • #24 14282576
    Maniuni095
    Poziom 9  

Jeśli klawiatura świruje tzn, zamiast "e" chce kopiować to jest to jakaś wada fizyczna czy softwerowa, którą można naprawić?
  • #25 14282615
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Maniuni095 napisał:
    Jeśli klawiatura świruje

Musisz ją podmienić lub używać klawiaturę pod USB, z tą to mogą Ci wychodzić głupoty.
  • #26 14282752
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Hmm klawiatura na USB jest spoko ale nie do netbooka :P a jak uważasz, po wymianie powinno być dobrze czy możliwe jest,że problem leży w gnieździe a nie w klawiaturze?
  • Pomocny post
    #27 14282839
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Maniuni095 napisał:
    Hmm klawiatura na USB jest spoko ale nie do netbooka

Do testowania i sprawdzenia spoko wystarczy.
    Klawiatura, czy złącze bez podstawienia nie sprawdzisz, ale obstawiam na klawiaturę.
  • #28 14282889
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Owszem do testowania spokojnie wystarczy, podpiąłem pod USB i wszystko ładnie śmiga, muszę chyba zamówić drugą kawiaturę, tylko żeby nie okazało się że to złącze :P
  • #29 14283911
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    W żadnym nc10 nie miałem uszkodzonego gniazda klawiatury - zawsze uszkodzona była klawiatura.

A może przeczyścisz klawiaturę zanim zakupisz drugą?
    Zdejmij klawisze i zobacz czy wszystkie gumki są ok. Może znajdziesz ślady zalania lub coś co blokuje gumkę?
  • #30 14292799
    Maniuni095
    Poziom 9  
    Ok dzięki za tą radę, co do zalania to chyba była ta klawiatura zalana bo po jej zdjęciu widać na obudowie netbooka specyficzne ślady po jakimś płynie. zdjąłem kilka klawiszy które nie działają i próbowałem wcisnąć "1" bez klawisza ale nie przyniosło to żadnego efektu. Czy możliwe jest, że po tym prawdopodobnym zalaniu zrobiło się jakieś zwarcie na tej "taśmie"czy co tam jest pod klawiszami??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z netbookiem Samsung NC10, który po uruchomieniu wyświetla czarny ekran z migającym wskaźnikiem i nie bootuje automatycznie. Po próbach z resetowaniem BIOS-u, sprawdzaniu dysku twardego oraz pamięci RAM, użytkownik zauważa, że system czasami uruchamia się po wielokrotnym naciskaniu klawisza F4 (partycja recovery). W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie stanu dysku, temperatur, a także klawiatury, która mogła być uszkodzona. Po odłączeniu klawiatury problem z piszczeniem ustąpił, a system zaczął się uruchamiać. Użytkownik podejrzewa, że klawiatura mogła być zalana, co mogło prowadzić do zwarcia. Wskazówki dotyczące czyszczenia klawiatury oraz wymiany na nową zostały również podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA