logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera: TP-Link TD-W8960N czy 8Level WRT-300 do sieci kablowej 80Mb/s?

zajecc 30 Gru 2014 17:32 885 3
REKLAMA
  • #1 14272290
    zajecc
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    Chciałbym wymienić obecny sprzęt (stary) sieciowy u moich rodziców na coś współczesnego, solidnego.
    W grze są dwa urządzenia:

TP-Link TD-W8960N oraz 8Level WRT-300

Co będzie Waszym zdaniem lepsze, w dłuższej perspektywie czasu? Internet jest dostarczany obecnie poprzez kablówkę i rozsyłany routerem do urządzeń (laptop, pc, tv). Czyli typowo kablówka do modemu a modem podpięty do routera, łącze to ok 80Mb/s. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą samego modemu (lub router z wbudowanym modemem) sęk w tym, że został on dostarczony przez dostawcę internetu i nie wiem czy byłaby opcja wymiany go na wybrany przeze mnie (oczywiście po skonsultowaniu tego z dostawcą netu) ?

PS: Chciałbym wymienić kartę sieciową w PC (tak korzystam z osobnej nie tej zintegrowanej) jaką polecacie obsługującą standard N ?
  • REKLAMA
  • #2 14273055
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Modem - to tylko ewentualnie wymiana na coś oferuje kablówka.

Żadna sieć nie umożliwia pracy obcym urządzeniom.

TD-W8960N to router ADSL - nie nadaje się do kablówki.
  • REKLAMA
  • #3 14274461
    zajecc
    Poziom 9  
    faktycznie, nie doczytałem specyfikacji, a jest coś konkurencyjnego do 8level wrt-300? w podobnej cenie (może być wyższa) co będzie lepsze?
  • #4 14281350
    zajecc
    Poziom 9  
    martwi mnie tylko brak możliwości wgrania openWRT, wyleczyłem się dawno temu z dedykowanych firmware bo po roku/dwóch wsparcie cichnie i jest przeniesione na nowsze modele a także przyzwyczaiłem się do OpenWRT/Gargoyle. Warto skazywać się na router który za max dwa lata nie będzie miał wsparcia/aktualizacji ?

Mam okazję upić po taniości (ok 100zł) TL-WR1043ND v2

jakieś sugestie ?
REKLAMA