Witam, mam laptopa Lenovo G780 z procesorem Intel 1,8 GHz co mnie aktualnie nie zadowala i chce go zmienić. Moje pytanie brzmi czy ten CPU jest wlutowany w płytę główna. Mogę to sprawdzić w warunkach domowych czy lepiej iść do serwisu? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozostaje otwarta kwestia wydajności ukł. chłodzenia i BIOS.
Link
Niestety bez znajomości jaka płyta / jaki model to tylko rozważania. Popatrz w Personal Systems Reference Lenovo Essential Notebooks.
Do zassania na Link
✨ Użytkownik posiada laptopa Lenovo G780 z procesorem Intel Celeron B830 o częstotliwości 1,8 GHz i zastanawia się, czy procesor jest wlutowany w płytę główną oraz jak to sprawdzić. Odpowiedzi wskazują, że procesor jest zamontowany na sockecie (rPGA988B), co oznacza, że można go wymienić na inny procesor, np. Intel Core 2. Użytkownik pyta o możliwość sprawdzenia oznaczenia płyty głównej bez rozkręcania laptopa oraz o konieczność użycia rękawiczek podczas ingerencji w sprzęt. Wskazówki sugerują, że rękawiczki nie są konieczne, ale warto zainwestować w pastę termoprzewodzącą. Wygenerowane przez model językowy.