Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm

stachu01 04 Jan 2015 22:39 5979 30
    stachu01
    Level 10  
    Witam wszystkich forumowiczów,
    posiadam radio jak w temacie, pewnego razu przestało ono odczytywać płyty cd i teraz moje pytanie czy byłaby możliwość podłączenia przejściówki mini iso/ jack 3,5mm w miejsce podłączenia zmieniarki abym mógł odtwarzać piosenki z mp3 bądź telefonu? Jeżeli nie to czy jest możliwość wlutowania się gdzieś w przedwzmacniacz w tym radiu?
    Takie radio posiadam: VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm ,a taki kabelek chciałbym podpiąć: VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm
    Dziękuję i pozdrawiam.
    patrykqopos
    Level 10  
    Montowałem ostatnio taki przewód do seryjnego radia montowanego w Alfie, to jest jakiś blaupunkt. Całość podpięta do wejścia na zmieniarkę i wszystko działa pięknie ;)
    stachu01
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź, kupię, podłączę i zobaczę czy działa. A ile masz przewodów w tej kostce co kupiłeś? Masz jeszcze jakiś dodatkowy "+" który trzeba podłączyć do zasilania?
    patrykqopos
    Level 10  
    Tak był dodatkowy "+" ale w moim przypadku do niczego go nie podłączałem.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    MS4100 nie m a AUX.

Można wejść przez wejście z zestawu tel. ale będzie w mono.
    stachu01
    Level 10  
    ale jak podłącze ten kabel pod wejście zmieniarki to nie będzie grało?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    ale jak podłącze ten kabel pod wejście zmieniarki to nie będzie grało?

A jak wymusisz wejście ?

Poza tym w tym radiu wejście audio ze zmieniarki jest cyfrowe.
    stachu01
    Level 10  
    A może byłaby możliwość naprawy tego radia? radio po włożeniu płyty nie "widzi" jej a gdy płyta jest w środku nie mogę jej potem wyjąć. Przepraszam ,że tak mieszam w temacie ale zależy mi na tym radiu. ;)
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    że tak mieszam w temacie ale zależy mi na tym radiu.

I prawidłowo , bo to bardzo dobre radio .

Jakością dźwięku bije na głowę wszystkie beckery i alpiny razem wzięte.

Używam tych radii od 15 lat.

Wracając do tematu - wyczyściłeś chociaż laser ?
    stachu01
    Level 10  
    Tak, laser myłem wacikiem i alkoholem, lecz problem dalej nie ustępuje. A do jakości dźwięku to masz rację mam to vdo w swoim audi a vdo ms4400 mam włożone do Zafiry swojego taty.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Sprawdź czy kółka zębate na silniczku od przesuwania lasera nie jest pęknięte.

Dość częsta usterka w tym typie mechanizmu.

Pokręć zębatkami - laser powinien się przesuwać bez jakichkolwiek zacięć.
    stachu01
    Level 10  
    Czy chodzi o ten mechanizm? VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm jeśli tak to wszystko jest w porządku laser przesuwa się płynnie.
    stachu01
    Level 10  
    Ta zębatka jest jak najbardziej w porządku, nie jest pęknięta, prawidłowo napędza cały mechanizm, ale zauważyłem jakby uszkodzoną taśmę która idzie do lasera, zdjęcie przedstawia taśmę która ocierała o obudowę. Mogło to doprowadzić to zwarcia do masy? VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    Mogło to doprowadzić to zwarcia do masy?

Nie.

Zostaje wymiana lasera.
    stachu01
    Level 10  
    dziękuję za odpowiedź, może ktoś posiada taki laser do sprzedania w przystępnej cenie? :D

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

Po długim diagnozowaniu radia i przeczytaniu jednego tematu na elektrodzie który nakierował mnie na prawidłowy trop :) , otóż dowiedziałem się że przyczyną nieoddawania płyty przez radio oraz nieczytania muzyki z płyty CD może być taśma która łączy przedni panel z płytą główną(wyświetla się wtedy napis: front openen en CD plaatsen) i tak też jest w moim przypadku. Jeden z pinów nie ma dobrego połączenia lub taśma jest gdzieś przerwana dalej. Trzeba tę taśmę wymienić, lecz kompletnie nie wiem gdzie ją kupić.
    Dziękuję wszystkim forumowiczom za porady ;)

tak wygląda złącze taśmy z pinami panelu:
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    wyświetla się wtedy napis: front openen en CD plaatsen) i tak też jest w moim przypadku.

Tzn. ze nie może przeczytać płyty.

Dokładnie = Otwórz panel i włóż płytę.

W tym radiu jak jest uszkodzona taśma to po otworzeniu panela jest stuk w głośnikach.
    stachu01
    Level 10  
    U mnie w radiu tego stuku nie słychać, ale też przycisk EJECT nie podświetla się.
    Dzisiaj sprawdzałem przejścia ze złącza panelu do płyty głównej. Wszystkie przejścia są ale przy zamkniętym panelu, zaś przy otwartym nie ma przejścia z jednego pinu.
    Jednakże gdy podłączę taśmę do płyty głównej to z jednego pinu jest przejście na kilka innych pinów.
    Sprawdzałem multimetrem.
    stachu01
    Level 10  
    Witam, postanowiłem trochę odświeżyć temat. Zaprzestałem naprawy radia :) i chcę zakupić emulator zmieniarki. Czy taki emulator zadziała jeżeli radio nie oddaje płyty ze swojej kieszeni?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    Czy taki emulator zadziała jeżeli radio nie oddaje płyty ze swojej kieszeni?

Tak.

Dodano po 4 [minuty]:

stachu01 wrote:
    Zaprzestałem naprawy radia

A szkoda - mam takie - polskie menu , polski lektor do navi mapa lepsza niż automapa.
    stachu01
    Level 10  
    Tak, szkoda ale co zrobić? Mam jeszcze ms4400 w Oplu ale też coś się tam powoli dzieje (występuje jakiś błąd C-IQ). Jeśli można wiedzieć, to skąd masz polskie menu? Czy polskie menu występuje też do ms4400?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    Mam jeszcze ms4400

To jest radio na mape kodowna CIQ
    stachu01
    Level 10  
    Zakupiłem drugie radio vdo ms 4100 z uszkodzonym tunerem fm. Mam zamiar przełożyć stację CD do mojego radia i zobaczyć czy zadziała, bądź naprawić tamto radio aby działał tuner fm tylko nie wiem jak.
    stachu01
    Level 10  
    Witam, naprawiłem moje radio :) do tego co zakupiłem przelutowałem głowicę FM i działa FM i CD. W moim radiu jest uszkodzona prawdopodobnie płyta główna.

Teraz zamierzam zmienić podświetlenie przedniego panelu na czerwone aby pasowało mi do konsoli środkowej;)
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    stachu01 wrote:
    Teraz zamierzam zmienić podświetlenie przedniego panelu na czerwone

Jak masz teraz żółte to możesz pomalować folię w panelu na czerwono.

Jak masz zielone lub niebieskie to nic nie zrobisz.

Tam jest podświetlenie na folii pod całym panelem.

Folia ma zasilanie 100V.

Przy rozkładaniu uważaj na folię między płytką a wyświetlaczem , bo zaraz będzie płacz ,ze nie świeci kilku linii na wyświetlaczu.
    stachu01
    Level 10  
    Mam teraz 2 panele jeden jest z żółtym podświetleniem a drugi z zielonym. O jaką folię chodzi, tę pod wyświetlaczem?

Czy aby dostać się do do foli podświetlającej panel muszę odlutować te dwa zaznaczone elementy na zdjęciu?
    stachu01
    Level 10  
    ok, dzięki będę uważał.
    stachu01
    Level 10  
    Witam, panel rozkręciłem bez jakichkolwiek uszkodzeń wszystkie piksele na wyświetlaczu działają bez zarzutów. Nad folię(oryginalną) podświetlającą ekran nałożyłem czerwoną folię, lecz efekt był mizerny ;). Czy jeżeli zakupiłbym folię elektroluminescencyjną w kolorze czerwonym i wyciął ją w kształt jak oryginalna folia (oczywiście z zachowaniem punktów do podłączenia folii) to czy będzie ona podświetlała ekran prawidłowo. Wzór oryginalnej folii: VDO Dayton MS 4100 - przejściówka mini iso/jack 3,5mm
    polbomb
    Level 10  
    Udalo sie komus stworzyc wejscie aux, poza kupnem emulatora zmieniarki? Posiadam zmieniarke od vdo CHD602s, moze w takie cudo latwo jest sie wlutowac i cieszyc sie auxem. Z gory dziekuje za wszelkie porady!