logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć potencjometr - zielony potrzebuje pomocy !

Tosiek_123 11 Maj 2005 16:42 4088 9
  • #1 1483007
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam

Mam ustawić ten potencjometr tak aby napięcie z 1,5 V (bateria AA) zmieniło mi się na 0,5V. No i to zasadniczo wydaje mi się że potrafię: do nóżki A i B zapodaje zasilanie, do nóżki B i C podłączam miernik. Kręcąc, ustawiam tak aby na mierniku pokazywało 0,5 V. Nie bardzo jednak wiem jak teraz taki potencjometr wpasować aby się zgadzało ze schematem.

Wydaje mi się, że nóżkę B mam podłączyć do ścieżki 1 a nóżkę C do ścieżki 2. A co z nóżką A ? Zostaje wolna?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometr - zielony potrzebuje pomocy ! pot.jpg (12.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1483052
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Dziwny ten schemat. Jak chcesz zamienić 1,5V na 0,5V to podłącz 1,5V do nóżek A i C, i ustaw napięcie 0,5V miedzy nóżkami A i B lub B i C (praktycznie bez znaczenia którą wersje wybierzesz). Tak jak kombinujesz, nie zmienisz napięcia a najwyżej prąd. Napisz do czego to potrzebne, może się coś wyjaśni.
  • #3 1483056
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Do nóżki A podłącz + wejściowy,nóżki B i C musisz zewrzeć i z tych nożek masz wyjście + po regulacji.
    Minus idzie bezpośrednio i względem niego mierzysz napiecie,tylko należy dać obciążenie.
  • #4 1483068
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    He... No coz . Troche zle interpretujesz swoj tok myslenia. Do nozki A + z baterii, B wyjscie na miernik , C do minusa i do miernika. Krecac w prawo zmniejszasz potencjal B czyli "zblizasz" go do masy (minusa). Na tym schemacie to wiele nie widac. Moge tylko dodac ze na schemacie zapomniales o masie. Z lewej strony bateria , z prawej miernik (jest to slizgacz Twojego potencjometru) . Moze rysunek to bardziej wyjasni, bo troche zamieszalem.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometr - zielony potrzebuje pomocy ! bez tytułu.JPG (11.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1483256
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem, przepraszam ale dalej nie bardzo kumam, zaczniemy od początku (z nowym schematem). Tak więc potencjometr z prawej ma mieć 0,5 V a z lewej 1,0 V. Potencjometry ustawiłem tak jak napisał "gabik001" ale dalej nie wiem jak mam je "wkleić" do schematu. A może mam dwie z tych nóżek połączyć tak jak to opisał "tronix50" ??? Proszę o pomoc, jeśli się da to łopatologicznie, ja naprawdę stawiam pierwsze kroki w tej dziedzinie a z książek też nie tak łatwo coś wydumać.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometr - zielony potrzebuje pomocy ! pot.jpg (13.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1483699
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    A po co znowu 2 potencjometry ?
    Podłącz tak jak na schemacie poniżej (taki sam jak gabika001 ale inaczej narysowany), i poczytaj coś o potencjometrach :). Potencjometr w takim układzie działa jakby dwa rezystory, a kręcąc nim przydzielasz większą rezystancję do "górnej" lub "dolnej" części. Tak naprawdę jest to jeden rezystor, z równomiernie rozłożonym potencjałem (w pozycji środkowej jest połowa napięcia wejściowego, czyli w tym przypadku 0,75V) a suwak jest po to, żeby wybrać określony punkt rezystora, a zarazem napięcie. Oczywiście taki potencjometr może działać jako zwykły regulowany rezystor, wtedy wykorzystujesz tylko 2 nóżki, jednak takie podłączenie nie nadawałoby się do twoich celów, ponieważ mógłbyś regulować tylko prąd.
    Może jednak napisz do czego to potrzebne, może tylko z ciekawości pytasz ? Bo trzeba by było parę rzeczy jeszcze wyjaśnić.
  • Pomocny post
    #7 1483795
    gabik001
    Poziom 37  
    Chyba rozumiem...
    Pewnie chodzi o jakies napiecia odniesienia. Ok. Byc moze ze tak jak to narysowalem. Z tym ze jak bedziesz regulowal lewym to i z prawej strony sie bedzie zmieniac. Troche to niejasno opisales tak jak kolega zauwazyl... ale podejrzewam ze o to CI chodzi.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometr - zielony potrzebuje pomocy ! pot_135.jpg (16.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1484045
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Tak jak pisałem wyżej dopiero zaczynam przygodę z elektroniką - aktualnie zabawka z pływającymi diodami led (przecież od czegoś trzeba zacząć). Szukałem o potencjometrach ale nie znalazłem info o dwóch połączonych :( . W/g schematu maja być dwa potencjometry, w których mam ustawić zakres napięciowy od 0,5 do 1,0 V.

"gabik001" - dzięki za narysowanie co i jak - teraz kumam :) .

Jeszcze tylko jedno: domyślam się, że prawy potencjometr C jest połączony z masą tylko przy ustawianiu bo na schemacie tego nie miałem.
  • #9 1484255
    gabik001
    Poziom 37  
    Najlepiej wrzuc tutaj schemacik to wyjasnimy dokladnie co i jak.
    Pozdrawiam
  • #10 2003540
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Temat nieaktualny. Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia potencjometru w celu uzyskania regulowanego napięcia wyjściowego 0,5 V z napięcia wejściowego 1,5 V (bateria AA). Autor pyta, jak podłączyć nóżki potencjometru zgodnie ze schematem, mając wątpliwości co do roli poszczególnych wyprowadzeń (A, B, C). Uczestnicy wyjaśniają, że potencjometr należy podłączyć jako dzielnik napięcia: napięcie zasilające podaje się na nóżki A i C, a wyjście pobiera się z nóżki B (suwaka), która jest regulowana względem masy (minusa). Podkreślono, że potencjometr działa jak dwa rezystory połączone szeregowo, a suwak wybiera punkt podziału napięcia. Wskazano, że do pomiaru napięcia wyjściowego należy podłączyć miernik między suwak a masę, a obciążenie jest konieczne dla prawidłowego działania. Autor przyznał, że jest początkującym elektronikiem i prosił o proste wyjaśnienia oraz schematy, które zostały częściowo przedstawione w odpowiedziach. W dyskusji pojawiła się także kwestia stosowania dwóch potencjometrów do ustawienia zakresu napięciowego od 0,5 do 1,0 V. Ostatecznie temat został zamknięty przez autora jako nieaktualny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA