Skoro już posiadłem tą wiedzę, to może napiszę - może się komuś przyda.
1. Identyfikowanie urządzeń.
Generalnie dotarcie od urządzenia fizycznego (widocznego np. w lsusb) do urządzenia logicznego (dostępnego np. w /dev) nie jest takie proste.
Nie ułatwia też fakt, że nadawanie nazw w ogólnym przypadku jest niedeterministyczne. Oczywiście, można próbować (wg sugestii przedmówcy) np. odpinać antenkę, ale w istocie taka rada jest całkowicie bezużyteczna.
Nie mniej jednak np. dla urządzeń wystawiających interfejsy szeregowe pod ttyUSB* dobrze działa komenda:
udevadm info --name=/dev/ttyUSB0 --attribute-walk
Jeśli np. szukane urządzenie ma unikalną nazwę, to łatwo je znaleźć poprzez :
udevadm info --name=/dev/(kolejni kandydaci) --attribute-walk | grep product | grep <i tu ta unikanlna nazwa>/
2. Wymuszanie przypisania interfejsów do kart.
Całe szczęście, że powyżej opisana sytuacja nie dotyczy kart wifi, które mają unikalny MAC a więc można bez żadnego problemu użyć udev i w /etc/udev/rules.d utworzyć plik np. 10-network-device.rules gdzie następująca linia wymusza przypisanie podanego MAC do nazwy interfejsu.
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ATTR{address}=="00:11:22:33:dd:ee", NAME="wlan0"
3. Mostkowanie.
Generalnie zagadnienia mostkowania i konfiguracji NAT są standardowe. Nie będę ich tu opisywał, ponieważ było to opisane już setki razy wszędzie.
4. Uruchomienie USB NANO.
Tu zdziwiły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze o dziwo posiadana przeze mnie karta nie działa "z palca" pod Linuxem (RTL8188CUS). Po drugie o dziwno firma Realtek wspiera bardzo dobrze Linuxa i ze strony producenta można bez problemy ściągnąć moduł 8188eu, który działa bez problemu.
5. Konfiguracja AP.
Do uruchomienia AP konieczny jest sort. Używałem pakietu hostapd. Konfiguracja jest prosta. Uwaga na DHCP (oczywiście opcjonalnie) - nie udało mi się zmusić udhcpd do działania. Jednocześnie isc-dhcp-server działa bez zastrzeżeń. Natomiast hostapd z pakietu nie działa. I znów o dziwo, Realtek na stronie udostępnia paczkę ze sterownikami, w której to paczce jest aplikacja hostapd i to wraz z plikami konfiguracyjnymi. Po kompilacji i uruchomieniu działa bez żadnych zastrzeżeń.
Reasumując, mają 2xRTL8188CUS (po 10PLN za sztukę) można zrobić sobie repeater wifi...