logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX5312W - Brak obrazu i głosu, wyświetlacz kanału działa.

hakers_95 08 Sty 2015 18:47 1539 26
REKLAMA
  • #1 14307375
    hakers_95
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam.
    Walcze z TV Samsung CX5312W, tak jak w temacie brak obrazu i głosu, programy można zmieniać zarówno z pilota jak i manualnie z przycisków w TV, wyświetlacz kanału działa. Napięcie na tranzystorze kluczującym w przetwornicy między kolektorem a emiterem C3552 (wylutowany, sprawdzony, sprawny) lekko ponad 300V napięcie to występuje również w Stand-By. Wymieniłem elektrolity C808, C811, C812, C813. Na tranzystorze odchylenia poziomego (D1555) cały czas brak napięcia, po wylutowaniu go i zmierzeniu stwierdziłem uszkodzenie, wymieniłem na inny z demontażu ale nie jestem do końca pewny czy jest sprawny, po tych zabiegach bez zmian. Podpowiedzcie co mam sprawdzić. Jakie powinno być napięcie na tranzystorze kluczującym przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #2 14307422
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    hakers_95 napisał:
    Jakie powinno być napięcie na tranzystorze kluczującym przetwornicy?

A jakim dysponujesz miernikiem? ;)

Jedno zbliżone do prostego wzoru dla prostownika dwupołówkowego. ;)
  • REKLAMA
  • #3 14307531
    hakers_95
    Poziom 13  
    mirex napisał:
    Jedno zbliżone do prostego wzoru dla prostownika dwupołówkowego. ;)

Racja, za bardzo wpadłem na gotowe ;) wyszło mi że 323V więc raczej w porządku.
    A miernik jakim dysponuje to zwykły multimetr Voltcraft.
  • #4 14307606
    mirex
    Poziom 43  
    hakers_95 napisał:
    to zwykły multimetr Voltcraft.

To dobrze. Mała strata w razie czego. ;)

A powiesz mi, co właściwie obchodzi cię to napięcie?
    A schemat rozumiesz?
    A przekaźnik tam jakiś widzisz?
  • #5 14307667
    hakers_95
    Poziom 13  
    Napięcie obchodziło mnie na tyle żeby w ogóle wiedzieć czy przetwornica pracuje. Schemat rozumie, przekaźnik jest, co jest chyba raczej normalne przy tego typu TV
  • #6 14307907
    mirex
    Poziom 43  
    hakers_95 napisał:
    Napięcie obchodziło mnie na tyle żeby w ogóle wiedzieć czy przetwornica pracuje.

Przykre, ale to napięcie w żaden sposób nie świadczy o pracującej przetwornicy.
    hakers_95 napisał:
    przekaźnik jest, co jest chyba raczej normalne przy tego typu TV

Niekoniecznie normalne. Raz tak, raz inaczej bywa.
    Może pomyśl po co on jest?
  • #7 14323204
    hakers_95
    Poziom 13  
    znalazłem uszkodzony rezystor zabezpieczający R414 1ohm, wymieniłem go, uszkodzony jest również tranzystor odchylania poziomego D1555 (zwarcie miedzy baza kolektorem i emiterem) zakupiłem nowy, co sprawdzić przed ponownym uruchomieniem żeby go nie upalić?
  • #8 14330512
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Porada stara jak naprawy TV. Żarówka na wyciągniętym tranzystorze linii zapięta w złącze CE i pomiar napięcia zasilania. Tak sprawdzisz poprawność zasilania od strony przetwornicy przy sztucznym obciążeniu. Kilka innych (choć na pewno nie wszystkie) przyczyn uszkodzenia tranzystora to utrata pojemności kondensatora z C tranzystora linii do masy, niepoprawny impuls sterowania B lub utrata pojemności kondensatora w linii zasilania TIS, o uszkodzeniu transformatora linii nie ma co pisać bo to logiczne. Resztę lekcji odrobisz w realu jeśli zastosujesz się do porad i poszperasz na forum to TV naprawisz.
  • #9 14330584
    mirex
    Poziom 43  
    zdzich42 napisał:
    Porada stara jak naprawy TV. Żarówka na wyciągniętym tranzystorze linii zapięta w złącze CE i pomiar napięcia zasilania. Tak sprawdzisz poprawność zasilania od strony przetwornicy przy sztucznym obciążeniu.

Nieprawda!
  • #10 14330847
    zdzich42
    Poziom 41  
    To napisz prawdę. Jakie napięcie inne niż +B zmierzysz przy wyjętym tranzystorze linii na złączu CE, w którego miejsce jest wpięta żarówka, po włączeniu TV (zakładając sprawność przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #12 14331008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14333630
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ja nie wyciągam jestem za leniwy, Ty pewnie też nie wyciągasz więc po co pytasz?
    Czytam natomiast ze zrozumieniem co pisze naprawiający uszkodzony jest również tranzystor odchylania poziomego D1555 (zwarcie miedzy baza kolektorem i emiterem) zakupiłem nowy, co sprawdzić przed ponownym uruchomieniem żeby go nie upalić?
    stąd moja porada czy są do niej jakieś zastrzeżenia?
    :arrow: Ta akurat przetwornica będzie pracowała z obciążeniem +B żarówką więc po co te filozoficzne wywody?
  • #14 14333710
    mirex
    Poziom 43  
    zdzich42 napisał:
    :arrow: Ta akurat przetwornica będzie pracowała z obciążeniem +B żarówką więc po co te filozoficzne wywody?

Nie będzie, dokąd TV nie zostanie uaktywniony.
    W związku z tym żarówka zainstalowana według zalecenia @zdzich42 świecić nie będzie i napięcia przetwornicy zmierzyć się nie da. Obojętne czy jest poprawne, czy nie jest, czy nie ma go wcale. Koniec i kropka.
  • #15 14333829
    zdzich42
    Poziom 41  
    Naprawiający umie załączyć i "uaktywnić" TV skoro pisze programy można zmieniać zarówno z pilota jak i manualnie z przycisków w TV, wyświetlacz kanału działa. dla mnie i dla niego to oczywiste. "Uaktywnianie" przynajmniej wychodzi mu poprawnie, więc nie ma się co czepiać że przekaźnik jest po drodze widać w realu i na schemacie. Po prostu zabrnąłeś i tyle koniec kropka.
  • #16 14333885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 14333914
    mirex
    Poziom 43  
    Ja? Śmieszne. :)
    Może mi jeszcze postarasz się ciemnotę wcisnąć, że praca wyświetlacza w tym TV jest uzależniona od działającego przekaźnika? :)

Naprawiający mierzył napięcie między kolektorem, a emiterem tranzystora mocy w przetwornicy
    hakers_95 napisał:
    Napięcie obchodziło mnie na tyle żeby w ogóle wiedzieć czy przetwornica pracuje.

Tyle wie. ;)

Poza tym, nawet jeśli sobie włączy napięcie będzie i przed, i za przekaźnikiem, to nadal na żarówce zainstalowanej zamiast tranzystora napięcia może nie być!!!
    Przestań już mącić i tyle. ;)
    Oświadcz uroczyście "moja porada była błędna" i sprawa zamknięta. ;)
  • REKLAMA
  • #18 14333958
    zdzich42
    Poziom 41  
    Skoro masz taką wiedzę to pisz... Opisz choćby dwa znane mi sposoby (może znasz więcej) związane z tematem tranzystora linii i sposobami pomiarów bez wyciągania będziesz w oczach zakładającego temat WIELKI. Napisałem jak chciałem bo to dział dla początkujących i żadnego błędu się nie doszukuję. Dla początkującego tranzystor ma być WYJĘTY. Co byś nie napisał, na pyskówkę się nabrać nie pozwolę.
  • #19 14334040
    mirex
    Poziom 43  
    Wiesz co??
    Skoro Ty tej wiedzy nie masz, a nawet Ci się nie chce do papierów zajrzeć, żeby swoje rewelacje przeanalizować, to pozostaje raportować wszystko, co napisałeś, jako szkodliwe porady!
    zdzich42 napisał:
    Dla początkującego tranzystor ma być WYJĘTY.

Nie i koniec! Nawet w ułamku procenta brak jakichkolwiek przesłanek, aby się z tym zgadzać.
  • #20 14345241
    hakers_95
    Poziom 13  
    mirex napisał:

Naprawiający mierzył napięcie między kolektorem, a emiterem tranzystora mocy w przetwornicy
    hakers_95 napisał:

Tyle wie. ;)

Temat znajduje sie w dziala poczatkujacy, wiec moze tak oprócz wytykania bledow (do tego akurat nic nie mam bo tak sie czlowiek uczy ) wyjasnil bys cokolwiek dlaczego tak a nie inaczej ?
  • #21 14345288
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2925
    hakers_95 napisał:

Temat znajduje sie w dziala poczatkujacy, wiec moze tak oprócz wytykania bledow (do tego akurat nic nie mam bo tak sie czlowiek uczy ) wyjasnil bys cokolwiek dlaczego tak a nie inaczej ?

A czy ten dział zwalnia od wiedzy? Nie zwalnia zakładającego temat ani tych, tego, co udaje, że ma wiedzę i podpowiada pytając innych " to udowodnij, napisz sam co i jak". Czy cię zdzich42 ktoś zmusza do podpowiadania jak nie masz rozeznania czy , przy okazji chcesz się sam nauczyć?
    A ciebie hakers95 jeszcze obowiązuje "jenzyk" polski i gramatyka.
  • #22 14345303
    hakers_95
    Poziom 13  
    W takim razie nie jestem w stanie podolac temu problemowi, odpuszczam temat.
    Zazwyczaj wypada podziekowac za pomoc, ale w tym przypadku jak by poczytac od poczatku to zadnej cennej rady ani wskazowki nie dostalem.
    Pozdrawiam
  • #23 14345321
    LeDy
    Poziom 43  
    hakers_95 napisał:
    W takim razie nie jestem w stanie podolac temu problemowi, odpuszczam temat.
    Zazwyczaj wypada podziekowac za pomoc, ale w tym przypadku jak by poczytac od poczatku to zadnej cennej rady ani wskazowki nie dostalem.
    Pozdrawiam
    Za samo doprowadzenie cię do takiego wniosku należą się podziękowania. Inaczej byś.................. jeszcze przez dni i najwyżej jeszcze uszkodził TV a tak jest nadzieja, że w serwisie go naprawią i go uratuja .
  • #24 14345340
    hakers_95
    Poziom 13  
    Tv napewno nie pojdzie do serwisu, jest on mi poprostu niepotrzebny, chcialem go naprawic w celu zdobycia wiedzy na tyle ile umialem sam doszedlem do uszkodzonych elementow, niestety utknalem i bez pomocy dalej nie zajde :)
  • #25 14345353
    LeDy
    Poziom 43  
    hakers_95 napisał:
    Tv napewno nie pojdzie do serwisu, jest on mi poprostu niepotrzebny, chcialem go naprawic w celu zdobycia wiedzy na tyle ile umialem sam doszedlem do uszkodzonych elementow, niestety utknalem i bez pomocy dalej nie zajde :)
    No to z taką wiedzą nie pozostaje ci nic innego jak zamknięcie tematu i utylizacja TV. Jedynie zdzichu nie będzie zadowolony bo się nie dowie.
  • #26 14345395
    hakers_95
    Poziom 13  
    LeDy napisał:
    hakers_95 napisał:
    chcialem go naprawic w celu zdobycia wiedzy
    No to z taką wiedzą nie pozostaje ci nic innego jak zamknięcie tematu
    takie pomocne forum w zdobywaniu wiedzy :)
  • #27 14346815
    LeDy
    Poziom 43  
    hakers_95 napisał:
    LeDy napisał:
    hakers_95 napisał:
    chcialem go naprawic w celu zdobycia wiedzy
    No to z taką wiedzą nie pozostaje ci nic innego jak zamknięcie tematu
    takie pomocne forum w zdobywaniu wiedzy :)

Jak chcesz się uczyć podstaw to do tego są inne działy, np. piaskownica itp. a tu gdzie napisałeś wymagane jest:
    Cytat:
    2. Działy TV CRT Serwis, TV LCD Plazma Serwis służą do wymiany doświadczeń pomocnych w naprawach głównie przez użytkowników zajmujących się zawodowo naprawą RTV lub potrafiących wykazać się wystarczającą wiedzą w tym zakresie.
    Dla nieposiadających odpowiedniego doświadczenia w naprawianiu urządzeń RTV, ale bezwzględnie posiadających podstawową wiedzę z zakresu elektroniki (miernictwo, czytanie schematów, budowa i działanie elementów elektronicznych, podstawy teoretyczne działania urządzeń omawianych w działach TV), służy dział TV Początkujący -
    To z zasad tego działu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem braku obrazu i dźwięku w telewizorze Samsung CX5312W, mimo że wyświetlacz kanału działa. Sprawdził napięcie na tranzystorze kluczującym w przetwornicy, które wynosiło 323V, oraz wymienił kilka kondensatorów elektrolitycznych. Zidentyfikował uszkodzenie tranzystora odchylania poziomego (D1555) i rezystora zabezpieczającego (R414). Użytkownicy forum sugerują różne metody diagnostyczne, w tym pomiar napięcia zasilania przy użyciu żarówki jako obciążenia oraz sprawdzenie schematu. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z wiedzą techniczną i metodami naprawy, a także frustracje związane z brakiem konstruktywnej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA