logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EVGA GTX 460 - Karta graficzna - czarny ekran w stresie.

Modeselektor 08 Sty 2015 18:55 987 4
REKLAMA
  • #1 14307426
    Modeselektor
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie!

Od prawie dwóch lat jestem posiadaczem karty graficznej EVGA GTX 460 w wersji 1 GB.
    Od jakiś dwóch miesięcy mam problemy z tą kartą. Wszystko zaczęło się od tego, że przy wymagających grach sterownik ekranu przestawał działać, a następnie, jeśli gra na to pozwoliła został przywrócony.

Po czasie jednak karta totalnie umarła pokazując jedynie słynne artefakty. Nie poddałem się jednak i wsadziłem ją do piekarnika, aby wyzbyć się zimnych lutów. Kartę następnie dokładnie wyczyściłem i wymieniłem pastę.

Artefakty zniknęły lecz sterownik w dalszym ciągu gaśnie. Praca w samym systemie Windows czy w mało wymagających grach jest w normie i bez ceregieli. Problem pojawia się wtedy kiedy karta pracuje na wysokich obrotach (słychać szybką pracę wentylatora). Wówczas w różnych odstępach czasu pokazuje na 5 sekund czarny ekran (słychać momentalnie, że wentylator zmniejszył swoje obroty do minimum) by za moment znowu wznowić pracę i tak w kółko. Im dłużej pracuje w stresie tym częściej problem się powiela.

Podejrzewam, że karta jest do wymiany, ale zakup nie jest jednak tani więc chciałem się upewnić czy coś innego może spowodować takie zachowanie karty? Dlaczego tylko w stresie pokazuje taką wadę? Kartę zasila Tracer Highlander 550W i pracuję razem z i5 4670K i 8 gigabajtami ramu w płycie głównej MSI Z87-G43 Gaming.

Serdecznie pozdrawiam i proszę fachowców o opinię;).
  • REKLAMA
  • #2 14307485
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Zasilacz to złom, poczytaj tutaj na forum o tzw. czarnej liście, karta na 100% jest do wymiany, zasilacz też.
  • REKLAMA
  • #3 14307587
    Modeselektor
    Poziom 9  
    Faktycznie, znalazłem temat na forum. Nawet sobie sprawy z tego nie zdawałem. Będę musiał wymienić obie rzeczy wobec tego.
    Jeszcze jedno pytanie: mam dość mała obudowę, gdyż wnętrze uległo wymianie 4 miesiące temu. Wszystko się oczywiście mieści, ale zastanawiam się czy mała przestrzeń mogła się przyczynić do uszkodzenia karty czy raczej umarła śmiercią naturalną?
  • REKLAMA
  • #4 14307605
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Nie jestem w stanie tego stwierdzić bo:

a) nie wiem jakie temperatury panowały na karcie podczas pracy 'w pulpicie' i w czasie obciążenia

b) nie wiem jaka to konkretnie obudowa

Z tym że bardzo prawdopodobne jest to że zasilacz który posiadasz przyczynił się do wykończenia GTXa.

Przed kupnem nowych podzespołów warto założyć temat w dziale 'co kupić?', pamiętaj jedynie o tym aby napisać za jaką kwotę mają być podzespoły, do czego głównie używasz komputera i podaj również tam pełną specyfikację posiadanych podzespołów, przydatna będzie również informacja czy zamierzasz cokolwiek podkręcać w PC.
  • #5 14307612
    Modeselektor
    Poziom 9  
    Ok, dziękuję za pomoc. Wszystko co miałem wiedzieć to wiem. Pozdrawiam i przekazuję punkty.
REKLAMA