logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić menu wyboru systemu po instalacji Windows 98 obok XP?

jano_o 11 Maj 2005 20:30 2300 9
REKLAMA
  • #1 1483608
    jano_o
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam zainstalowane dwa systemy: na c win xp (jeszcze do dzisiaj dzialal) a na e mam 98se ktorego zainstalowalem przed chwila.Problem pojawil sie przy starcie systemu, powinno sie pojawic menu wyboru windowsow a uruchamia sie tylko winda 98. Czy mam jeszcze szanse na odzyskanie xp ? Jesli sie nie myle to za start odpowiada plik boot.ini ale zadne wpisy czy zmiana sciezki nie pomogly
    Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1483654
    BMichal
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zadna nowosc. Zainstalowales starszy system przy obecnosci nowszego a te dwa maja to do siebie, ze inaczej organizuja sobie boot.
    Najszybciej i bezbolesnie bedzie jak wrzucisz plyte instalacyjna z Win XP i po porstu przeinstalujesz system. Przy instalacji pokaze ci jakie systemy masz zainstalowane i gdzie sie znajduja, wskaz na stary xp na c i daj instaluj. nie formatuj zadnych dyskow przypadkiem, masz po prostu przeinstalowac istniejacy xp. po takiej operacji system dopisze sobie wykryty wczesniej win98 w odpowiednie miejsca i bedzie (powinno byc ;) ) lepiej.

Na przyszlosc rada - jesli wiesz, ze bedziesz potrzebowac kilku systemow, zaczynaj od najstarszych do najnowszych. Wtedy nie bedzie przykrych niespodzianek.
    Pozdrawiam. mam nadzieje ze bedzie ok.
  • REKLAMA
  • #3 1483672
    jano_o
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    To znaczy ze windows sie nadpisze i konfiguracja pozostanie nienaruszona, czy xp calkiem na nowo?
  • Pomocny post
    #5 1483894
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    BMichal napisał:
    Zadna nowosc. Zainstalowales starszy system przy obecnosci nowszego a te dwa maja to do siebie, ze inaczej organizuja sobie boot.
    Najszybciej i bezbolesnie bedzie jak wrzucisz plyte instalacyjna z Win XP i po prostu przeinstalujesz system. Przy instalacji pokaze ci jakie systemy masz zainstalowane i gdzie się znajduja, wskaz na stary xp na c i daj instaluj. nie formatuj zadnych dyskow przypadkiem, masz po prostu przeinstalowac istniejacy xp. po takiej operacji system dopisze sobie wykryty wczesniej win98 w odpowiednie miejsca i bedzie (powinno byc ;) ) lepiej.

Na przyszlosc rada - jesli wiesz, ze bedziesz potrzebowac kilku systemow, zaczynaj od najstarszych do najnowszych. Wtedy nie bedzie przykrych niespodzianek.
    Pozdrawiam. mam nadzieje ze bedzie ok.

owszem ,bzdury-należy użyć tylko consoli xp i wpisać
    fixboot
    fixmbr
    bootcnfg
    restart- ato trwa nieco krucej niż przeinstalowanie
  • REKLAMA
  • #6 1485397
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    [/quote]
    owszem ,bzdury-należy użyć tylko consoli xp i wpisać
    fixboot
    fixmbr
    bootcnfg
    restart- ato trwa nieco krucej niż przeinstalowanie[/quote]

Czy aby napewno to przetestowałeś?
    bo tu terzba dodać że to zadziała tylko pod warunkiem że na dysku "startowym" (zapewne c) w katalogu głównym zostały oryginalne pliki stworzone przez XP

Inaczej zostaje tylko nadpisanie i zabawa z hasłami ;)
  • #7 1485427
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    [b]marek003[/] jest to metoda przetestowana przez wielu. Nadpisanie MBR w tym wypadku całkowicie wystarcza cała operacja zajmuje około 5 min, a jej działanie jest pewne więc nie ma potrzeby reinstalki systemu, strata czasu.

Ps. O jakich plikach piszesz? I co masz na myśli pisząc dysk startowy?

Pozdrawiam Lt.
  • #8 1485594
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    LtLog napisał:

jest to metoda przetestowana przez wielu. Nadpisanie MBR w tym wypadku całkowicie wystarcza cała operacja zajmuje około 5 min, a jej działanie jest pewne więc nie ma potrzeby reinstalki systemu, strata czasu.

Ps. O jakich plikach piszesz? I co masz na myśli pisząc dysk startowy?

Pozdrawiam Lt.

Może źle się wyraziłem pisząc dysk startowy miałem na myśli aktywna partycję dysku (tą z której rusza system - zwyczajowo c:)

A pliki? - chodzi o wszystkie pliki w katalogu głównym dysku c stworzone przez XP

Mój przypadek był taki:
    miałem na c: win98; na e: XP; aktywna partycja c:

Po sformatowaniu c: i ponownej instalacji win98 na c: sama konsola XP i powyższe polecenia nie wystarczyły aby odbudować odwołanie do XP (boot loader)
    Musiałem nadpisać XP

Ale masz racje w tym przypadku powyższa procedura powinna całkowicie wystarczyć gdyż twórca topiku nie formatował dysku bootowalnego
  • #9 1487548
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    miałem XP sformatowałem partycje aktywną i wstarczyła tylko konsola fixboot i bootcfg.
  • REKLAMA
  • #10 1487641
    castor_troy
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    czytałem kiedyś w Chipie, jak zainstalować W98 na kompie z zainstalowanym XP. Tu masz zrzut pliku tekstowego a w załączniku skrypt. To ci teraz nie pomoże ale w przyszłości możesz z tego skorzystać

Chip-Opis
    Skrypt potrzebny podczas instalacji Windows 98 na
    komputerze z zainstalowanym systemem Windows XP. (nie pamietam w którym numerze był opis - musiałbym poszukać)

nie mogę wysłać tego pliku bo ponoć jego rozszerzenie jest niedozwolone. Jak by co to na mail-a mogę podesłać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku menu wyboru systemu po instalacji Windows 98 SE obok Windows XP, gdzie system uruchamia się bezpośrednio do Windows 98. Przyczyną jest nadpisanie bootloadera przez starszy system operacyjny, który inaczej zarządza rozruchem. Rozwiązania obejmują: użycie konsoli odzyskiwania Windows XP i wykonanie poleceń fixboot, fixmbr oraz bootcfg, co przywraca oryginalny bootloader XP i umożliwia wybór systemu przy starcie. Metoda ta jest szybsza i skuteczna pod warunkiem, że na aktywnej partycji (zwykle C:) znajdują się oryginalne pliki systemu XP. Alternatywnie można przeinstalować Windows XP bez formatowania dysku, co nadpisze bootloader i automatycznie wykryje Windows 98, przywracając menu wyboru systemu. Zaleca się instalację systemów w kolejności od najstarszego do najnowszego, aby uniknąć problemów z rozruchem. Dodatkowo wspomniano o skrypcie opisanym w magazynie Chip, który pomaga przy instalacji Windows 98 na komputerze z XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA