logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech X-530 5.1 - Buczenie przy podłączeniu do komputera i internetu

Reyest 09 Sty 2015 17:37 1182 2
REKLAMA
  • #1 14310940
    Reyest
    Poziom 9  
    Witam serdecznie :)

Mam problem z głośnikami Logitech X-530 5.1. Generalnie większość czasu spędzam na słuchawkach, ale gdy ostatnio włączyłem głośniki, żeby obejrzeć film to podczas pracy na zerowym poziomie głośności oraz maksymalnym wydają z siebie buczenie, które znika mniej więcej po przekręceniu pokrętła od głośności o ~ 30% w lewo bądź w prawo (w zależności czy ustawiona jest min lub max głośność). Sprawdziłem wszystkie połączenia, a potem przeszedłem do testów. Sposób w jaki to zrobiłem:

1) Komputer został odłączony jest od wszystkiego (zasilania, monitora itp.)
    2) Głośniki odłączone od komputera, a włączone tylko do zasilania wydawały z siebie błogą ciszę
    3) Gdy podłączyłem głośniki do komputera (3 wtyczki - zielona, czarna i pomarańczowa) słychać było lekkie buczenie, które jest ledwie odczuwalne
    4) Ciekawie zrobiło się dopiero, gdy wsadziłem wtyczkę od internetu, wtedy buczy na 102
    5) Podobnie jest przy wpinaniu wtyczki od monitora lub po prostu dotknięciu ową wtyczką jej gniazda
    6) Potem zrobiłem tak, że wpięta została tylko wtyczka od internetu, a ja przystawiałem zieloną wtyczkę od głośników do elementów płyty głównej, czyli np. metalowej osłony wszystkich gniazd jakie mamy z tyłu komputera i też buczało

Dodam jeszcze, że test z wtyczką od internetu i głośnikami przeprowadziłem, też na 2 laptopach i też na nich buczą.

Zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany. Głośniki mają już swoje lata (ok. 7) i pewnie dostały już po tyłku od przepięć, jakiś skoków napięcia itp. Tylko, czy to ich wina ?

Jeżeli jest ktoś w stanie coś mi podpowiedzieć będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14320012
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam
    Winę za "buczenie" ponosi kiepskiej jakości zasilacz twojego komputera. Kolejna sprawa to zintegrowana karta dźwiękowa - niektórych jakość pozostawia wiele do życzenia. Swego czasu miałem ten sam problem. Dopiero zamontowanie dodatkowej karty muzycznej (Sound Blaster 5.1) uwolniło moje głośniki od buczenia. Niedawno ten sam problem miałem w warsztacie. Z laptopa, który jest podłączony do zewnętrznego wzmacniacza słucham radia internetowego. Od razu po podłączeniu pojawiło się buczenie w głośnikach, szczególnie słyszalne podczas cichego słuchania. Połączyłem obudowę wzmacniacza i laptopa kabelkiem i było odrobinę lepiej. Ostatecznie kupiłem filtr RCA - coś takiego http://allegro.pl/filtr-przeciwzakloceniowy-rca-separator-petli-hgli-i4854601460.html - i wpiąłem pomiędzy laptopa a wzmacniacz. W końcu zapanowała cisza.
  • #3 14324187
    Reyest
    Poziom 9  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie ;)
    Szczerzę wątpię, iż to wina zasilacza (600W), głośniki na obecnym sprzęcie pracowały dobrze przez 2 lata, a na starszym który miałem 5 lat (zasilacz 450W) też nie było problemu, no prócz reagowania na włączanie urządzeń podpiętych pod 230V, ale to podobno jakaś wada tych głośników bo wszyscy o tym pisali....wracając, jak pisałem wcześniej testy przeprowadziłem na odłączonej budzie od zasilania, co tym bardziej wyklucza zasilacz. W weekend pojechałem z głośnikami do kumpla, który ma stacjonarkę i u niego śmiga wszystko jak ta lala. Dziwi mnie fakt taki, że gdy pożyczyłem od sąsiada 1 miesięczny laptop i podłączyłem u siebie w domu do niego głośniki (bez włączania go nawet) i kabel swój internetowy na normalniejszego w świecie rj-tke to głośniki buczą/pierdzą. Bez sensu to trochę bo w tym przypadku zasilanie dostają tylko głośniki, a te wiem, że jednak są dobre. Przychodzi mi do głowy tylko jedna myśl, problemy z instalacją elektryczną w domu. Mieszkam w bloku, gdzie instalacja (aluminium i te sprawy) nie była wymieniana pewnie od moment, w którym owy blok stoi. Jutro wezmę jeszcze swoją stacjonarkę i głośniki i przetestuję to na innej instalacji.
REKLAMA