logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ?

km500 11 Sty 2015 13:06 2664 19
REKLAMA
  • #1 14317861
    km500
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Szukam programu, który by pamiętał informacje o zawartości dysku zewnętrznego, nawet po odłączeniu tego dysku od komputera, przez kolejne tygodnie i miesiące.

Jakie informacje potrzebuję ?

np. strukturę katalogów
    nazwy plików w poszczególnych folderach
    rozmiary folderów
    rozmiary plików
    wszystkie inne które są widoczne w Eksploratorze (za wyjątkiem dostępu do samych plików)

Po co mi to potrzebne ?
    a. Swoje dane mam porozrzucane po kilku dyskach zewnętrznych np. 1 TB
    b. Są to dyski 3,5 zatem trzeba je podpinać pod prąd – masa kabli
    c. Dla bezpieczeństwa trzymam je w innym miejscu niż pracuję a czasami chciałbym przypomnieć jakie pliki zawiera dany dysk bez schodzenia do piwnicy i bez podłączania.

Mógłby to być program który pokazuje okna jak eksplorator w Windows ale bez możliwości otwierania danego pliku, gdzie byłyby widoczne np. metryczki wszystkich plików ( nazwa, rozszerzenie, rozmiar, katalog)

Jakich słów kluczowych trzeba użyć aby wyszukać takie programy: mapowanie plików ? program do struktury katalogów ?
  • REKLAMA
  • #2 14317970
    junior84
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Kiedyś (w czasach przechowywania danych na dvd) używałem http://www.whereisit-soft.com/ w konfiguracji była możliwość zrobienia "skrótu" pliku np. pierwsze 5 sek pliku mp3
  • #3 14320201
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Witam.
    Nie znam co prawda takiego programu ale też nieraz miałem taki problem "co gdzie jest" .
    Ponieważ mam kilka dysków zewnętrznych porobiłem sobie zrzuty ekranowe otwartych okien konkretnego dysku i zapisałem sobie zrzuty każdego dysku w osobnym folderze z odpowiednią adnotacją jaki to dysk.
    W razie czego zawsze jest już jakiś podgląd co gdzie się znajduje. Wiem ,że to trochę nie to co szukasz ale zawsze jakieś informację będziesz miał na bieżąco.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 14320372
    junior84
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    to co podałem to where is it czyli gdzie to jest ...
  • #5 14320944
    Aldrin
    Poziom 22  
    Ocena: 49
    Proponuję:
    - Total Commander: zaznaczasz folder/foldery => naciskasz ALT+F5 => pojawia się okienko z propozycją zapisania pliku *.lst w sąsiednim panelu => OK. Tak utworzony plik klikasz jak zwykly folder i "oglądasz" zawartość.
    Spisuje się świetnie.

- polski Katalog CD: http://www.pcworld.pl/ftp/katalog.cd.html?test=yesrss.html

- Advanced Disk Catalog
    UWAGA: program w gazecie był darmowy: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/39452-katalogowanie-danych/page__view__findpost__p__288037
    http://www.komputerswiat.pl/czasopismo/archiw...asopismo,komputer_swiat_niebednik-4-2002.aspx
    Teraz jest shareware.

- ewentualnie można wybrać coś z tej oferty:
    http://www.techsupportalert.com/content/best-free-file-disk-catalog-organizer.htm
    http://www.snapfiles.com/freeware/system/fwdiskcat.html
  • #6 14321057
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Zrzut wyniku polecenia dir do pliku tekstowego.
  • #7 14322024
    iagre
    Poziom 35  
    dir c:\ /a /o:gn /q /s > c:\dysk_C.txt wylistuje wszystkie pliki i katalogi (łącznie z metrykami) z partycji „C:" do pliku c:\dysk_C.txt Jeśli to ma być inny dysk/partycja to zamiast „C:”wstawisz inną literę. Plik docelowy też możesz sobie wybrać dowolny inny. Taka lista chociaż „pełna” i szczegółowa to jednak nie jest wygodna w przeglądaniu i analizie. Wygodniejszy do przeglądania jest wynik polecenia tree /f c:\ > c:\tree_c.txt ale niestety w tym przypadku nie ma wielu szczegółów a tylko sama struktura.
  • REKLAMA
  • #8 14322444
    Aldrin
    Poziom 22  
    a teraz porównaj, proszę sposób z Total Commanderem...

struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ?

W prawym panelu C:\Windows
    W lewym - odczyt z pliku *.lst: można wchodzić do katalogów, zaznaczać pliki, sprawdzić ile taki "zestaw" zajmuje miejsca, itd. Zapisywana jest cała struktura, co do jednego pliku (i jego ścieżki).
  • #9 14330868
    km500
    Poziom 11  
    Cytat:
    Total Commander: zaznaczasz folder/foldery => naciskasz ALT+F5 => pojawia się okienko z propozycją zapisania pliku *.lst

u mnie pojawia się okienko do spakowania
    Cytat:

z propozycją zapisania pliku *.lst

nie mogę wybrać takiego typu pliku
    ręczne wpisywanie rozszerzenia też nic nie daje

mam ostatnią wersję TCommandera
  • #10 14335101
    iagre
    Poziom 35  
    Po wybraniu Alt+F5 pojawi się takie okienko jak na obrazku. Zaznacz wskazaną pozycję i z rozwijanej listy wybierz .lst. Po tym przydało by się to jeszcze skonfigurować (przycisk Konfiguruj poniżej) żeby dostosować działanie do własnych ocekiwań. struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ?
  • REKLAMA
  • #12 14348277
    km500
    Poziom 11  
    Tak. Faktycznie trzeba było doinstalować Diskdir. Wtedy pokazuje to okienko z lst.

natomiast .....

1. Zainstalowałem główną wersję Diskdir (diskdir.zip) – wyskakuje komunikat : Przerwanie na życzenie użytkownika
    2. Potem zainstalowałem ten rozszerzony DiskDir z podanej strony (diskdirextended64.zip) – wyskakuje komunikat : Błąd zapisu

??
  • Pomocny post
    #13 14348401
    iagre
    Poziom 35  
    Jaki system? XP, Vista. Win7, inny? Uruchom TotalCommander z prawami administratora i wtedy ponownie zainstaluj ten plugin - ZIP otwórz TotalCommanderem a nie WinRarem.
  • #14 14351999
    km500
    Poziom 11  
    1. system windows 7
    2. jestem adminem i jedynym użykownikiem kompa
    3. rozpakowałem poprzez Tcommandera
    4. rozpakowalem do nowego katalagu niż poprzednio
    5. efekt - bez zmian
    6. zrzuty w załączeniu
    Załączniki:
    • struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ? 1_zrzut.png (169.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ? 2_zrzut.png (200.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • struktura katalogów widoczna nawet po wyjęciu dysku- jaki program ? 3_zrzut.png (184.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 14352416
    iagre
    Poziom 35  
    km500 napisał:
    1. system windows 7
    2. jestem adminem i jedynym użykownikiem kompa

Pozory mylą. Wyłącz TotalCommandera, PPM na ikonie jego skrótu i poszukaj (i zaznacz) opcję Uruchom jako administrator (lub jakoś tak podobnie). Po zaznaczeniu tej opcji i zatwierdzeniu zmian ponownie uruchom TotalCommandera.
  • #16 14355147
    km500
    Poziom 11  
    1. Ok działa.
    2. myślalem że ten plik otworzę na innym kompie bez Total commandera, w zwyklym eksploratorze , na dowolnym kompie , nawet w kafejce intenetowej lub na tablecie a tu okazuje się że do otworzenia pliku potrzebny jest Total commander.
  • #17 14355213
    Aldrin
    Poziom 22  
    km500 napisał:
    2. myślalem że ten plik otworzę na innym kompie bez Total commandera, w zwyklym eksploratorze , na dowolnym kompie , nawet w kafejce intenetowej lub na tablecie a tu okazuje się że do otworzenia pliku potrzebny jest Total commander.

Fatalnie, prawda?
    Najlepiej jakby można było otworzyć takie pliki w ogóle bez żadnego komputera/tabletu/smartfona.

A serio: trzeba było napisać w pierwszym poście o swoich marzeniach, nadziejach i oczekiwaniach w tym względzie. O kafejce nie było mowy. O tabletach... ech.

I pytanie: a niby jakie wymaganie z pierwszego postu nie zostało spełnione?

Cytat:
    bez Total commandera, w zwyklym eksploratorze

Gorszego programu "do robienia porządków w plikach na dysku", niż wbudowany eksplorator chyba nie ma...
    Dajecie mi za darmo wypasioną brykę z klimatyzacją? A ja chciałem tylko założyć klimę w maluchu. Jestem zawiedziony.

Cytat:
    Dla bezpieczeństwa trzymam je w innym miejscu niż pracuję a czasami chciałbym przypomnieć jakie pliki zawiera dany dysk bez schodzenia do piwnicy i bez podłączania.
    Gdzie piwnica, a gdzie kafejka? Co ma piernik do wiatraka?
    Strasznie wydumane te roszczenia.

Teraz to już tylko brakuje standardowego: "już na to wszystko sam wpadłem chwilę wcześniej".
  • #18 14355322
    km500
    Poziom 11  
    Sporo się przemieszczam, podróżuję a zatem otwieram pliki w różnych miejscach i różnych urządzeniach (kompy stacjonarne, smartfon, tablet)

Ciąganie wszędzie ze sobą tego urządzenia, którym się ten plik stworzyło (czytaj: dużego laptopa) jest pewnym utrudnieniem.

Świat idzie w tym kierunku żeby móc np. odczytać swoją pocztę wszędzie a nie tylko w domu, móc włożyć pendrive do dowolnego komputera na świecie, kartę sim do dowolnego telefonu…..

Ale zasada typu „ przeglądaj strukturę katalogów tylko w domu i na tym kompie na którym to wykonałeś ” też nie wygląda najgorzej i pewnie jakoś da się z tym żyć :)
  • Pomocny post
    #19 14355362
    Aldrin
    Poziom 22  
    Cytat:
    Ciąganie wszędzie ze sobą tego urządzenia... (czytaj: dużego laptopa)...

Świat idzie w tym kierunku żeby móc np. odczytać swoją pocztę wszędzie a nie tylko w domu, móc włożyć pendrive do dowolnego komputera na świecie, kartę sim do dowolnego telefonu…..

W którymkolwiek kierunku nie spojrzysz nie ma takiego programu, który czytałby każdy możliwy format plików. Pewnie, że byłoby miło, ale Eksplorator Windows nie ma żadnych zalet, a co dopiero udogodnienia??

Zwłaszcza, że Total Commander można załadować na pendrive ze wszystkimi wtyczkami i nosić ze sobą w wersji portable...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu, który umożliwi zapamiętanie struktury katalogów oraz metadanych plików na zewnętrznych dyskach, nawet po ich odłączeniu od komputera. W odpowiedziach zaproponowano kilka rozwiązań, w tym programy takie jak Total Commander, Advanced Disk Catalog oraz WhereIsIt. Total Commander pozwala na zapisanie struktury folderów do pliku *.lst, co umożliwia późniejsze przeglądanie zawartości bez dostępu do oryginalnych plików. Użytkownicy dzielili się również alternatywnymi metodami, takimi jak robienie zrzutów ekranowych lub użycie polecenia 'dir' w systemie Windows do generowania listy plików. Wskazano na potrzebę zainstalowania wtyczki DiskDir dla Total Commandera, aby uzyskać pełną funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA