logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa Podświetlenia Klimatronic Xsara Picasso - Tutorial

junior332 11 Sty 2015 16:18 31158 6
REKLAMA
  • #1 14318772
    junior332
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Naprawa dla większości banalnie prosta, są jednak tacy którym może sprawić to troszkę problemów, dlatego gdy przeprowadzałem wymianę żarówek postanowiłem zrobić zdjęcia i zamieścić je tutaj. Dodam, że żarówki typ T4, moc 1,2W

Zaczynamy od wyciągnięcia miecha lewarka zmiany biegów, pociągając ręką za ramkę, oraz otwierając zaślepki od radia. Następnie odkręcamy śrubki zaznaczone na zdjęciu. Potrzebujemy do tego klucz Torx 28

Następnie ciągniemy ręką za plastikową ramkę, wychodzi bez problemów

Następnie odkręcamy śrubki od panelu klimatyzacji oraz zwalniamy zapadki zaznaczone strzałkami na zdjęciu

Kolejnym krokiem jest wypięcie kostek elektronicznych, pierwszą białą, wciskamy ząbek zaznaczony za zdjęciu strzałką a następnie wyciągamy

Kolejną, czarną zwalniamy poprzez wciśnięcie zapadki a następnie odciągnięcie wajchy jak na zdjęciu

Po wyjęciu panelu klimatyzacji zobaczymy trzy żarówki, przy pomocy cienkich szczypiec przekręcamy w lewą stronę i wyjmujemy a następnie wymieniamy żarówki

Całość składamy w odwrotnej kolejności. Mam nadzieje że ten artykuł się Wam przyda. Pozdrawiam! A oto efekt końcowy

• REKLAMA
  • #2 14319593
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 391
    Proponuję zamiast żarówek wsadzić (ja tak zrobiłem) diody LED w takiej samej obudowie jak żarówki. Wychodzi oszczędniej (zużycie energii z akumulatora) i nie trzeba będzie za jakiś czas znów wymieniać spalonych żarówek demontując panel klimatyzacji.
  • REKLAMA
  • #3 14330831
    kurek5
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Uzupełnię pierwszy opis kolegi junior332

Te 3 żarówki odpowiadają za następujące części podświetlenia ekranu:
    najniżej położona - za podświetlenie przycisków na panelu klimatyzacji
    jedna z żarówek powyżej - za podświetlenie ekranu
    druga z żarówek powyżej - za podświetlenie (ogrzewanie lusterek oraz szyby tylnej)
  • REKLAMA
  • #4 16775161
    slonik1983
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o żaróweczki to można zastosować Osram W2x4.6d 1.2W 12V. Pasują idealnie.

Moderowany przez T5:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Załączniki:
    • Naprawa Podświetlenia Klimatronic Xsara Picasso - Tutorial 20171023_164859.jpg (463.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18965550
    michalkowalskipl
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Wymieniłem zaróweczki zgodnie z instrukscją i świeci tylko wyswietlacz... reszta ciemna :(
  • #6 21651763
    robertkrupa307
    Poziom 2  
    Mam dokładnie ten sam problem i nie mogę znaleźć nigdzie rozwiązania (może ktoś pomoże)...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy podświetlenia panelu klimatronika w Citroënie Xsara Picasso oraz demontażu konsoli środkowej w celu wymiany żarówek. Opisano kolejność rozbierania elementów: wyjęcie miecha lewarka, odkręcenie śrub Torx 28, zdjęcie plastikowej ramki, odkręcenie panelu klimatyzacji i wypięcie kostek elektrycznych. Wskazano zastosowanie żarówek typu T4 1,2 W 12 V, a także zamiennika Osram W2x4.6d 1.2W 12V. Doprecyzowano funkcje trzech żarówek podświetlenia: przyciski panelu klimatyzacji, wyświetlacz oraz podświetlenie funkcji ogrzewania lusterek i szyby tylnej. Zasugerowano również zastąpienie żarówek diodami LED w tej samej obudowie. W późniejszych wpisach pojawiły się problemy z niepełnym podświetleniem po wymianie oraz odwołanie do filmu instruktażowego jako rozwiązania pomocniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA