logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć komunikaty o aktualizacji do Windows 8.1?

chriss1967 12 Sty 2015 09:43 1671 6
REKLAMA
  • #1 14320456
    chriss1967
    Poziom 11  
    Korzystając z tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2935378.html#14157451
    Już dwukrotnie odświeżałem system po zaktualizowaniu do Win 8.1, z powodu okropnych komplikacji z systemem 8.1. Też chcę wyłączyć ten komunikat i szukam porady. Wykonałem wczoraj manewr z UpgradeNotification i niecierpliwie czekając co się wydarzy...niestety dziś otrzymałem kolejny komunikat o możliwości aktualizacji, wobec czego, opadły mi ręce. Informuje mnie póki co o możliwości przekładania na później ale boję się że jutro będzie podobnie albo da mi już NACHALNIE ! możliwość przełożenia czynności na za 4 godz...i będzie po wszystkim. Planuję jutro zadzwonić do obsługi technicznej producenta bo mam sprzęt na gwarancji i poszukać tam porady. (Korzystałem z niej gdy miałem ogromne problemy z 8.1). Dodam jeszcze, że manewr ze sklepem (Windows Store) w poleceniu gpedit.msc kompletnie nie wyszedł, bo nie mam tam w ogóle tego sklepu! Na koniec nadmienię tylko, że odinstalowałem aktualizacje z porady zawartej w drugim linku, klucze produktu KB3008273 oraz KB2871389. Zobaczę jutro jak zareaguje na to mój laptop. O wynikach rozmowy z obsługą techniczną, poinformuję jeśli to kogoś interesuje. Pozdrawiam.
    Wydzieliłem do nowego tematu. Proszę, byś nie podłączał się pod wątki innych Użytkowników. swiercm
  • REKLAMA
  • #2 14320576
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Windows 8.1 to wynik wielu sugestii i skarg użytkowników Windowsa 8. Naprawdę szczerze nie rozumiem, jak można chcieć siedzieć przy nieudanym W8, gdy W8.1 usuwa większość jego wad. Stan o którym mówię, to ten po zainstalowaniu upgrade do 8.1 i potem dwóch dużych poprawek. W życiu nie chciałbym wrócić do kulawego Windows 8.
  • REKLAMA
  • #3 14320654
    chriss1967
    Poziom 11  
    PeteSh napisał:
    Naprawdę szczerze nie rozumiem

Zrozumiałbyś, gdybyś doświadczał tego co ja dwukrotnie po upgrejdzie do Win 8.1.
  • #4 14320691
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Uaktualniałem W8 do W8.1 dziesiątki razy i ani razu nie miałem takich problemów. Może lepiej przyjrzeć się stabilności sprzętu zamiast psioczyć na aktualizację?
  • REKLAMA
  • #5 14320864
    chriss1967
    Poziom 11  
    Jak napisałem, dwukrotnie uaktualniałem do wersji 8.1. I dwukrotnie miałem olbrzymie problemy, które musiałem konsultować z pomocą tech. producenta niestety bez powodzenia. Sprzęt ma 11 miesięcy i dbam o to aby system był stabilny. Celowo nie napisałem jakie to problemy ale zaznaczę tylko bez rozwijania tematu ( w każdej chwili do usług), że chodzi o problemy z kartami graficznymi i hibernacją. Słyszałem o podobnych problemach u innych a także od pomocy tech.producenta mojego sprzętu więc coś w tym jest i stąd moje psioczenie na tę właśnie wersję. Ale żeby to nie wyglądało na jakieś moje uprzedzenie do wszelkich nowości, z radością uaktualniałem tylko nie spodziewałem się takich problemów.
  • REKLAMA
  • #6 14338932
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    PeteSh napisał:
    Uaktualniałem W8 do W8.1 dziesiątki razy i ani razu nie miałem takich problemów. Może lepiej przyjrzeć się stabilności sprzętu zamiast psioczyć na aktualizację?

Sam producent napisał, że nie zaleca aktualizowania do 8.1.
    Po drugie, w sieci jest wiele tematów, w których ludzie mają masę problemów po aktualizacji.
    Fakt faktem mi aktualizacja się zrobiła, walczyłem z nią jak tylko mogłem ale to Microsoft wie lepiej ;)
    Po aktualizacji oczyściłem tylko dysk z folderu "Windows.old". Użyłem do tego oczyszczania dysków. Do tego przeinstalowałem każdy sterownik na taki, który pasuje do 8.1. Wszystko działa.
    Nie zmienia to jednak faktu, że nie podoba mi się taka polityka. To użytkownik decyduje co instaluje, nie odwrotnie.
    Podsumowując, nie znalazłem rozwiązania na to, by zablokować aktualizację do 8.1. Porobiłem wszystko, przerobiłem każdy poradnik. Ale i tak się zrobiła.

Może idzie to jakoś zablokować a antywirusie. Mam Eset Smart Security 6 i w trybie interaktywnym pyta jeśli jakakolwiek aplikacja lub system próbuje połączyć się z Internetem. Pewnie taki patent byłby dobry.

Chyba jednak najlepiej zrobić aktualizację, inaczej się nie da...
  • #7 14402675
    chriss1967
    Poziom 11  
    Nie jestem tego pewien ale wygląda na to, że temat aktualizacji rozwiązałem bo od ostatniego postu problem pojawiających się komunikatów, namawiających do apgrejdu systemu. Po prostu odinstalowałem zainstalowane aktualizacje o odpowiednich kodach, które odpowiadają za komunikaty systemowe dot. aktualizacji do wersji Win8.1 i do tej pory tychże nie otrzymuję. Te kody to KB 3008273, KB 2871389, KB 2917499, KB 2885699. To m.in. te kody odpowiadają za pojawianie się tych komunikatów. Ponadto gdy jakiekolwiek aktualizacje czekają na zainstalowanie, dodatkowo można każdą aktualizację sprawdzić czego dotyczy. Wystarczy ją zaznaczyć w oknie Win Update i kliknąć z prawej strony w dodatkowym oknie podświetlony na niebiesko link "więcej informacji" a wyświetli się strona Microsoftu i opis pliku. I jeszcze jedna ważna sprawa aby zmienić sposób otrzymywania aktualizacji z AUTOMATYCZNEGO na WYSZUKAJ ALE POZWÓL MI WYBRAĆ. Uniknie się wówczas ponownego, automatycznego zainstalowania tych aktualizacji odpowiadających za denerwujące niektórych komunikaty. Poczekam jeszcze jakiś czas, boi nigdy do końca nie można być pewnym czy problem zniknął i poinformuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Windows 8.1 zgłaszają problemy z niechcianymi komunikatami o aktualizacji do tej wersji. Wiele osób, które zaktualizowały system, doświadczyło komplikacji, takich jak problemy z kartami graficznymi i hibernacją. Niektórzy użytkownicy sugerują, że producent nie zaleca aktualizacji do 8.1, a w sieci można znaleźć wiele skarg na ten temat. Aby wyłączyć komunikaty o aktualizacji, zaleca się odinstalowanie aktualizacji o kodach KB 3008273, KB 2871389, KB 2917499 oraz KB 2885699, które są odpowiedzialne za te powiadomienia. Dodatkowo, zmiana ustawień aktualizacji na "Wyszukaj, ale pozwól mi wybrać" może pomóc w uniknięciu automatycznych instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA