logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać prosty program w Notatniku? Skąd wziąć komendy i informacje?

sagiMlimaK 12 Maj 2005 10:58 22202 10
REKLAMA
  • #1 1485189
    sagiMlimaK
    Poziom 11  
    Jak napisac prosty program w notatniku ? Skąd wziaść informacje? Skąd wziąść komendy do napisania programu ?
  • REKLAMA
  • #2 1485211
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Nie wiem co Cię tak na notatnik wzieło no ale ok, po pierwsze wybór języka programowania, po drugie dobór kompilatora i już możesz pisać programy. Jeżeli chodziło Ci o bash to wystarczy wpisać hasło w google i masz całą masę opisów.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #3 1485222
    sagiMlimaK
    Poziom 11  
    Jakie sa dobre programy polsko jezyczne do do tworzenia nieskąplikowanych programów ?
  • #4 1485274
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    sagiMlimaK napisał:
    Jakie sa dobre programy polsko jezyczne do do tworzenia nieskąplikowanych programów ?

?????????????
    Jakich programów? do czego by miały służyć i gzie być wykorzystane?

co rozumiesz przez prosty program?
  • REKLAMA
  • #5 1485392
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Ok wydaje mi sie że uważasz że do stworzenia programu wytarczy software pokroju Paint'a, ja nie twierdze że wymagać będzie to od Ciebie inwestycji w rozbudowane środowisko programistyczne ale jednak choć dobrych chęci do nauki. Owszem jest pare klikadełek pozwalających niskim nakładem sił stworzyć prosta aplikację ale zawsze wymagać to będzie od Ciebie znajomości któregoś języka programowania lub jego pochodnej choćby nawet w bardzo mocno ukróconej wersji. Polski lang w środowisku programistycznym to akurat mały problem wybierz język powiedz co chciał byś robićmy Ci doradzimy ale wykaż odrobinę własnej inwencji i podaj jak najwięcej szczegółów nie możemy Ci ciągnąć za język bo wkońcu wszyscy będa mieli dość takiego tematu i nic konstruktywnego sie nie dowiesz.

PS. Program prosty i skąplikowany twrzy się tak samo przy użyciu tych samych narzędzi jego końcowy wygląd i stopień rozbudowania kodu zależy od umiejętności i tego do czego ma on słuzyć.

Pozdrawiam Lt.
  • #6 1485624
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    zacznij sobie od jezyka C i kompilatora np BORLAND C++. Jest to jezyk dosc prosty, ale za to majacy duze mozliwosci, Wejdz na google i poszukaj jakiegos kursu C.
  • #7 1486042
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Zależy co chcesz osiągnąć można napisać w notaniku plik *.bat który będzie wykonywał jakieś polecenia (to niejest program alejest w stanie wykonywać proste polecenia dosowe)
    Lub troszkę skomplikowane pliki skrtptowe w języku javascript *.js, Vbscript *.vbs lub *.hta (bazujące na *.js i *.vbs) Ale to nie są jeszcze programy maja ograniczone możliwości.
    Można też w notatniku pisać kody asemblera ale aby uruchomić należy mieć kompilator (a sam kod asemblera jest dość skomplikowany)

Najlepiej pisać programy w C, C++ (borland delphi), TurboPascalu itp... Wszystkie te programy mają własny edytor i kompilator.
    Jak napisał invx kursy i przykłady kodów można poszukać na google.
  • #8 1488053
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    A najlepiej kupic dobra ( i gruba) ksiazke o "programowaniu dla poczatkujacych" i sprobowac zrozumiec - przy pomocy tylko-programu ciezko sie nauczyc.
    A najlepiej ksiazke i programiste z nadmiarem wolnego czasu i konska cierpliwoscia (niemozliwe? :D )

Ludzie - co sie dzieje? Po raz kolejny w poscie zmienia mi slowo p o m o c y ,na kropke!!! POPROSZE MODERATORA!!!!
  • REKLAMA
  • #9 1488695
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Ja programowanie zaczynałem od pascala i krótkiego kursu, który był kiedyś w CDA. Dało mi to jakieś tam podstawy, ale reszty musiałem nauczyć się sam - szukałem trochę w sieci, czytałem kursy w czasopismach komputerowych itp. W końcu "możliwości" pascala przestały mi wystarczać i przesiadłem się na Delphi. Tobie również polecam tę drogę! Co prawda możliwości pascala są mniejsze od C++, ale język ten był tworzony specjalnie dla początkujących i jego składnia jest bardzo przejrzysta.

Ale nie ma nic za darmo! Jak wspomnieli moi poprzednicy, musisz wykazać trochę własnej inicjatywy! Nie nauczysz się programować tak po prostu! Musisz wiedzieć czego chcesz, rozwijać swoje umiejętności (poprzez czytanie różnych kursów, książek). Programowanie jest też czasochłonne - napisanie bardziej rozbudowanego programu zabiera dużo czasu, co może trochę zniechęcać, ale jeśli naprawdę chcesz to sobie poradzisz. Mówiąc krótko: trzeba dużo pracy, chęci i cierpliwości!

Pozdrawiam i życze powodzenia!
  • #11 1488787
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam!
    A ja polece troche inna droge rozpoczeia przygody z programowaniem ;) moze troche nietypowa, ale na pewo dosc przyjemna ;).

Mianowicie wpadla mi ostatnio w rece dosc ciekawa gra pt. Colobot. W grze tej zadaniem gracza jest programowanie robotow, aby wykonaly odpowiednie czynnosci ummozliwiajace graczowi przejscie do kolejnego poziomu ;). Pisze sie w ciekawym jezyku bedacym hybryda C i Javy. Chociaz jest to "tylko" gra moze moim zdaniem bardzo duzo nauczyc kogos kto chce rozpoczac przygode z programowaniemm, moze nie tyle skladni, ale samego tworzenia algorytmow i "programistycznego" myslenia.

Najprostszy program w jezyku Colobota kazacy robotowi ruszyc sie 10m do przodu podniesc beczke , obrocic sie w prawo o 90*, przejechac 10 m i postawic beczke:

move(10);
    grab(front);
    turn(90);
    move(10);
    drop();

I tyle, prawda ze proste ;)

Pozdrawiam.

http://colobot.e-bogatynia.pl/ - strona fanow tej ciekawej moim zdaniem gry

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów pisania prostych programów w Notatniku oraz źródeł informacji o komendach i językach programowania. Podkreślono, że sam Notatnik jest edytorem tekstu i do tworzenia programów potrzebny jest wybór języka programowania oraz odpowiedniego kompilatora lub interpretera. Proponowane języki to m.in. C, C++, Pascal, Turbo Pascal, Delphi, a także skrypty w plikach *.bat, *.js, *.vbs czy *.hta, które można pisać w Notatniku, choć mają ograniczone możliwości. Wskazano na konieczność nauki składni i algorytmiki poprzez kursy, książki i samodzielne poszukiwania w Internecie. Polecono strony z kursami programowania oraz nietypową metodę nauki przez grę Colobot, która uczy programowania robotów w języku będącym hybrydą C i Javy. Zwrócono uwagę, że programowanie wymaga cierpliwości, chęci i praktyki, a proste programy tworzy się za pomocą tych samych narzędzi co bardziej skomplikowane, różniąc się jedynie stopniem zaawansowania kodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA